4 Haftalığa Kadar Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Bir yavru kedi için en sağlıklı olanı 8 haftalık olana kadar anne yanında kalmasıdır. Bu dönemde anne sütüyle beslenmesi onu hem bu savunmasız döneminde hem de yetişkin çağında hastalıklardan koruyacaktır. Ancak herhangi bir sebeple annesinden erken ayrılmış bir yavru kediniz varsa ve ona bir sütanne bulamadıysanız iyi bir bakımla ona daha sağlıklı yaşama şansı verebilirsiniz. Tabi ki öncelikle bir veteriner hekim muayenesinden geçmesini sağlayın. Böylece yavru kedinizin genel durumunu öğrenir ve bir sıkıntı varsa gerekli müdahale yapılır. Öncelikli olarak iç parazitler ve pire gibi dış parazitler yavru kedilerde sıkıntılara sebep olur. Ayrıca yavruluk dönemindeki bazı bulaşıcı hastalıklarda önemlidir. Eğer böyle bir durum söz konusu ise bunlar için gerekli önlemler alınmalıdır.

Genel sağlık durumu kontrol altına alınan yavru kedilerde bakım ve beslenme koşulları büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu dönemdeki bakım ve besleme kedinin yaşantısını etkileyecektir. Bu dönemde yapılan hatalar tüm hayatı boyunca sıkıntılara neden olabilir.

4 Haftalığa Kadar Annesiz Kedilerde Beslenme

Eğer yavru kedi 4 haftalıktan küçükse 1-2 saatte bir beslemeniz gerekir. Bunu veterinerinize danışarak alacağınız, anne sütünün yerine geçebilecek bir mamayı biberonla vererek yapmalısınız. Süt ile beslemek, annesiz kediniz için sağlıklı ve yeterli olmayacaktır. İneklerin sütü ile kedi sütü arasında besin değeri anlamında farklılıklar vardır. Ayrıca normal inek süt sindirim sisteminde gaz oluşumuna ve diğer problemlere neden olabilir. Anne kedinin sütünde yavru kediyi hastalıklara karşı koruyacak antikorlar yer alır. Bu nedenle anne sütünün içilmesi önemlidir. Eğer bu mümkün değilse süt anne; eğer buda mümkün değilse anne sütü ile eşdeğer özel yavru besinleri kullanılmalıdır. Yavru kedinizi biberonla beslerken karnının üzerine yatırarak emmesini sağlamalısınız. Sırtüstü ya da yan yatırırsanız veya havaya kaldırarak beslemeye çalışırsanız yavrunun boğulmasına sebep olabilirsiniz.

4 Haftalığa Kadar Annesiz Kedinin Bakımı

Doğumdan itibaren ilk birkaç hafta boyunca her beslenmeden sonra kedinizin gazını çıkarmasına yardımcı olmak için sırtına ve karnına hafifçe masaj yapmalısınız. Yine her beslenmeden 15-20 dk sonra kedinizin tuvaletini yapabilmesi için ıslak bir pamuğu genital bölgesine yavaşça ve yuvarlak hareketlerle temas ettirerek idrarını yapmasını sağlayın. Sonrasında yine temiz ve ıslak bir pamukla kedinizin genital bölgesini temizleyip kurulayın. Kediniz kendi beslenebilecek duruma geldiğinde tuvalet ihtiyacını kendisi görecektir. Bunun için tuvalet kabının yerini göstermeniz yeterli olacaktır. Tüm çabalarınıza rağmen yavru kediniz yemiyor ve tuvalet sorunları yaşıyorsa mutlaka veterinerinize danışmanızı öneririm.

Yavru kediniz 4 haftalık olduğunda hem biberonla hem de veteriner hekiminizin tavsiye edeceği ek gıdalarla beslemeye devam edin. 8 haftadan sonra ise yavru kediler için hazırlanmış kuru ve yaş mamalarla beslemeye başlayabilirsiniz.

Annesiz Kedinizi Sıcak Tutun: Annesiz kalmış yavru kediniz için önemli olan bir diğer konu ise onu sıcak tutmaktır. Yavru kediler 5 haftalık oluncaya kadar vücut ısılarını koruyamazlar ve onları ısıtacak bir anneleri yoksa bu ortamı sizin sağlamanız gerekir. Uygun büyüklükte bir karton kutu ya da hazır bir kedi evi temin ederek, ona bir yuva hazırlayabilirsiniz. Eğer bu karton kutu olacaksa birkaç kat temiz örtü serin, sıcak su torbasına çok kaynar olmayan sıcak su koyup, havluya sararak yuvasının içine yerleştirin. Sıcak su torbasının sıcaklığını, anne sıcaklığı yerine koyup onun yanında uyuyacaktır. Böylece hem üşümemiş olacak hem de sürekli ağlayarak sizi uykusuz bırakmayacaktır. Veterinerinizin programladığı şekilde aşılarını yaptırdığınız sürece de uzun ve sağlıklı bir hayat kedinizi bekliyor olacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu