Akvaryum Moss Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Akvaryum içerisinde yeni bir eko sistem oluşturmaya seven kimselerin çokça araştırmakta olduğu bir konuda bitki türleridir. Çoğu akvaryumların içerisine yerleştirilmiş olan bitkiler ile akvaryum içerisinde yaşamakta olan canlılar çok daha doğal bir denge sunuyor. Aynı zamanda görüntü itibari ile de kendine hayran bırakıyor. Şimdi, moss bitki çeşitlerini; özelliklerini ve yaşam koşullarını ayrıntılı bir şekilde ele alalım.

Christmas Moss

Bu moss bitkisinin bilimsel olarak bilinen adı; Vesicularia montagnei’dir. Halk arasında bilinen ve en yaygın kullanılan adı ise; Amazon söğüt moss bitkisidir. Bitkinin habitatı yani doğal ortamı; Güney Amerika’dır. Kökeni olarak bilinen bölge ise; Afrika’dır. Bitkinin ihtiyaç duyduğu ışık miktarı en düşük seviyededir. Co2 gereksinimi hakkında verilebilecek en sade bilgi de; yaşam alanını doğal hayatı çerçevesinde sürdürmesini istiyor iseniz en düşük seviyede tutmanızdır. İhtiyacı olan sıcaklığın en ideal hali; 18 ile 24 derece arasındadır. Su sertliği orta olan mossun büyüme hızı oldukça yavaştır. Amazon söğüt moss bitkisinin üretimi budama yöntemi ile yapılmaktadır. Son olarak belirmek gerekir ki; bitkinin şık bir şekilde büyümesini arzuluyor iseniz mutlaka belirli sıklıklar ile budama yapmanız gerekmektedir. İyi bir halde oldukta sonra; çeşitli ağaçlar, taşlar ve belirli ek dekorasyon malzemeleri ile bağlanması da uygundur.

Java Moss

Java Moss bitkisinin bilimsel adı; Axiphyllum Barbieri’dir. Yaygın olarak bilinen ismi ise; Java yosunudur. Moss bitkisinin doğal ortamı yani habitatı; Güneydoğu Asya’dır. Buna rağmen bitkinin kökenin geldiği yer; Asya bölgesidir. Moss bitkisinin ihtiyaç duymuş olduğu ışık düzeyi orta derecelidir. Bitkinin Co2 istek derecesi de düşüktür hatta yok denecek kadar azdır da denilebilir. İdeal büyümesi adına gerekli olan, ihtiyaç duyacağı sıcaklık ise; 20 ile 24 derece arasındadır. Ancak buna rağmen 30 dereceye kadar artan bir sıcaklık durumunda da hayatına devam edebilmektedir. Moss bitkisinin büyüme hızı diğerleri gibi orta derecelidir. Üretilmesi için gerekli olan tek şey de budamadır. Bunlara ek olarak; Java moss’un oldukça az ihtiyacı bulunmaktadır. Bakması kolay, agresiflik derecesi azdır. Kayalara yahut da herhangi bir çeşit kütüğe bağlanacak şekilde hayat tutunması beklenir. Eğer doğal tarzda bir akvaryum yaşatma planınız var ise; java moss bu ortamın doğal bir alana dönüşmesi için tercih edilebilecek en iyi bitkidir.

Flame Moss

Flame moss yani bilimsel adı ile; Taxiphyllum species’in yaygın olarak kullanılmakta olan bir diğer adı ise; Dikenli moss’tur. Moss’un habitatı yani doğal ortamı; Asya bölgesidir. Kökeni ile yaşam alanı aynı olan bir bitkidir. Dikenli Moss’un yaşamı için gerekli ışık derecesi orta olarak bilinmektedir. Bitkinin yaşamı için gerekli olan sıcaklık ise; 18 ile 24 derece arasında olmalıdır. Fakat yaşamını devam ettirebileceği maksimum sıcaklık 28’e kadar ulaşabilmektedir. Ph derecesi; 6.0 ile 7.5 arasındadır. Moss bitkisinin büyüme hızı diğer moss bitkilerine nazaran oldukça yüksek seviyelerdedir. Bitkinin üretilme şekli budama ile mümkün olur iken; bakım zorluğu derecesi fazlası ile düşüktür. Sert ve aynı zamanda koyu yeşil olan dallı sürgünler vermesi söz konusu olur. Bunun ardından verilebilecek en net bilgi; ışık artırımı ile birlikte büyüme hızının da arttırılabilmesidir. Soğuk ve buna ek olarak akıntılı bir su içerisinde yaşayan dikenli moss bitkisinin büyüme hızı göz alıcı bir seviyeye kadar uzanabilmektedir. Büyüme hızını arttırmanın bir diğer yolu da Co2 seviyesini arttırmaktan geçer.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Java mossa düzenli gübre, co2 ve litre başına 1.2 w ışık verdiğimde gelişim hızı minimum 5-6 katına çıkıyor. Abartmıyorum, 10 katı bile olabilir. 2 farklı tankım var, denemeler yapıyorum. Az ışık ve co2 vermediğim tankta gelişim çok yavaş. Aynı durum fissidens mosslardada geçerli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu