Bir Kedinin Aylık ve Yıllık Masrafı Ne Kadar Tutar?

Herhangi bir evcil hayvan sahiplenmeden önce bunun ciddi bir sorumluluk olduğunu bilmeli ve buna göre karar vermelisiniz. Bir evcil hayvan sahiplenmek ve ona bakmak maddi ve manevi bir sorumluluk gerektirmektedir. Bunun bilincinde olmakta fayda vardır. Aksi takdirde bu durum hem sizin için hemde evcil hayvanınız için can sıkıcı olabilir.

Kedi sahiplenmek isteyenler içinde durum böyledir. Öncelikli olarak bunun bir manevi sorumluluğu olduğunu unutmamak gerekir. Kediye gerekli ilgiyi göstermeli, bakımlarını düzenli olarak yapmalı, baskım ve beslenmesine dikkat etmeli, sağlığı için gerekli olan şeyleri yaptırmalısınız. Tabi ki kedi sahiplendikten sonra manevi sorumluluk dışında birde maddi sorumluluklar vardır. Kısacası kedinin belirli masrafları mutlaka olacaktır.

Biz bu konumuzda kedi bakımının masrafları hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Tabi ki kullanılan ürünler, yapılan uygulamalar ve ekstralar kedi masraflarını ciddi anlamda değiştirebilir. Yani bir kedi sahibi aylık olarak kedisine ortalama 50 TL masraf ederken, bir diğeri 300 TL masraf edebilir. Biz gruplandırma halinde kedilerin masraflarından bahsedeceğiz.

Başlangıç Masrafları

Yeni bir kedi sahiplendiğiniz zaman ilk etapta yapılması gereken bazı masraflar vardır. Öncelikli olarak kediyi satın almadığınızı ve sahiplendiğinizi düşünüyorum bu nedenle bu konuya hiç girmiyorum. Bunun dışında kedilerin olmazsa olmaz bazı eşyalara ihtiyacı vardır.

Mama ve Su Kabı: Bütçenize göre seçim yapabilirsiniz. Oldukça değişken fiyatlarda mama ve su kabı bulmanız mümkündür. İkisini birlikte ele aldığımızda fiyatları 15 TL civarından başlamaktadır ve 100 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Kum Kabı: Kum kapları yine kediler için mutlaka olması gereken eşyalardan birisidir. Basit kum kapları 20 TL civarındadır. Eğer daha profesyonel ve otomatik makineler tercih edecekseniz fiyatlar 3000 TL’ye kadar çıkmaktadır. 300-500 TL aralığında yine otomatik kum kapları yani tuvalet kapları bulmak mümkündür.

Fırça ve Tarak: Özellikle uzun tüylü bir kedi ırkı sahibiyseniz fırça ve tarak mutlaka almalı ve kedinizin tüy bakımını düzenli olarak yapmalısınız. Eğer tüy dökmeyen kedi ırkları sahibiyseniz fırça veya tarak almanıza gerek yoktur. Fırça ve tarak ikisi birlikte 15 TL ile 80 TL arasında fiyatlara satılmaktadır.

Aksesuar ve Yataklar: Bu aslında olmak zorunda değildir ama sizin tercihinize kalmıştır. Tasma, kıyafet gibi aksesuarlar, yataklar ve tırmalama tahtaları alabilirsiniz. Bununla ilgili masraf yapmak istiyorsanız harcayacağınız para miktarı 50-500 TL arasında değişecektir.

Mama ve kum gibi sürekliliği olan masrafları dışarıda tuttuğumuzda yeni bir kedi sahiplenen kişinin masrafı 50-200 TL civarındadır. Fakat bu masraf tercih edilecek olan ürünlere göre 5000 TL’ye kadar çıkmaktadır. Ama gözünüz korkmasın, 50-100 TL gibi bir rakama kedinizin başlangıçta ihtiyacı olan tüm ürünleri alabilirsiniz.

Mama Masrafları

Bir kedi sahibi oldunuz ve gerekli malzemeleri aldınız. Sırada diğer masraflar var. Öncelikli olarak bir mama seçimi yapmalısınız. Kediler için kullanabileceğimiz oldukça fazla mama çeşidi bulunmaktadır. Fiyatlarda ciddi anlamda birbirinden farklıdır. Aynı zamanda aldığınız mama miktarı birim fiyatın değişimi açısından önemlidir. Yetişkin bir kedi aylık ortalama 1,5 kg ile 2,5 kg arasında mama tüketir. Bu da aylık bazda 20 TL ile 100 TL arasında bir masraf demektir.

Bunun yanında ara sıra kedinize yaş mama veya ödül mamaları alabilirsiniz. Bu tamamen sizin tercihinize kalmıştır. Eğer almak isterseniz aylık 15-30 TL gibi bir bütçe ayırabilirsiniz.

Kum Masrafları

Kedilerin önemli masraf kalemlerinden birisi de kum masrafıdır. Yine tercih edebileceğiniz çok fazla ürün vardır. Aynı zamanda değiştirme sıklığı oldukça önemlidir. Önerimize gelecek olursak her seferinde 3 kg civarında kum ve günlük kaba temizlik, haftalık ise kum değişimi yeterli olacaktır. Bu sayede hijyen problemi yaşamazsınız ve kötü kokulardan uzak kalmış olur. Fakat buradaki önemli noktalardan birisi kum seçimidir.

Aylık olarak bir kedi 8-14 litre arasında kum harcar. Ama siz çok daha sık kum değişimi yapıyorsanız bu miktar artacaktır. Genel olarak konuyu toparlamak gerekirse kum masrafı aylık olarak 20-150 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Veteriner Masrafları

Herhangi bir sağlık problemi olmadığını düşünürsek yapmanız gereken sadece rutin aşı ve parazit uygulamalarını yaptırmak olacaktır. Sizlere 2019 Kedi Aşı Fiyatları konumuzda bu konu hakkında detaylı bilgiler vermiştik.

Rutin olarak bir kediye (yavru kedilerin ilk aşı programı başlangıcı hariç) yılda 1 kez kuduz, 1 kez karma, 1 kez lösemi aşıları yapılır. Bu aşılar dışında veteriner hekim sizlere başka aşılarda önerebilmektedir. Fakat bu 3 aşıyı baz alırsak masraf yıllık 240-330 TL arasındadır.

Aşı uygulaması dışında her 3 ayda bir kez olmak üzere yani yılda 4 kere iç ve dış parazit uygulaması yapılması gerekmektedir. Her sefer için bu rakam 90-120 TL arasında değişmektedir. Yıllık ise 360-480 TL arasında bir rakam karşımıza çıkmaktadır.

Diğer Masraflar

Aslında bu işin sonu yoktur. Tamamen sizin tercihleriniz ile alakalıdır. Eğer ekstra ürünler kullanmak istiyorsanız masraflar artacaktır. Örnek olarak vitamin ve mineral takviyeleri kullanan kedi sahipleri vardır. Bunun yanında malt macunu, diş macunu, parfüm gibi ekstra masraf yapan kedi sahipleri de vardır. Eğer bu tarz ekstralar kullanırsanız kedinizin size aylık maliyeti artacaktır.

Kedinin Aylık Masrafları

İlk başlangıç masraflarını dışarı tuttuğumuzda aylık mama masrafı ve kum masrafı 40-300 TL arasında değişmektedir. Burada tabi ki kedinizin sağlığını da düşünerek uygun seçimler yapabilirsiniz. Yıllık 600-1000 TL arasında bir veteriner masrafı olacaktır. Bunu aylık olarak düşündüğümüzde 50-100 TL gibi bir rakam karşımıza çıkar.

Eğer kedinize orta seviyede bir bakım yapmayı planlıyorsanız aylık masrafınız 90-100 TL civarında olacaktır. Yok ben oldukça lüksüm kedimin bakımını da lüks yapacağım derseniz bu rakam aylık 400-500 TL seviyelerine çıkabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu