Bukalemun Bakımı ve Beslenmesi

Bukalemun Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Ülkemizde özellikle Akdeniz ve Ege ikliminin görüldüğü yerlerde, zor olsa da evde bukalemun bakımı mümkün olmaktadır. Bu iklimlerin dışındaki yerlerin hava şartları bukalemunlar için çok sert olmaktadır. Eğer iklimi uygun olmayan yerlerde, uygun koşullar sağlanamaz ise bukalemunlar çok uzun süre yaşayamamaktadır.

Doğal Ortamlarına En Yakın Ortam Hazırlanmalıdır

Bukalemunların esaret altında yaşamalarının çok zor olması nedeniyle, oluşturulacak ortamın doğal hayatına en yakın şekilde hazırlanması için özel bir çaba gösterilmelidir. Bukalemunlar yapıları gereği kuyruk ve ayakları ile dallara tutunurlar ve orada uzun süre sabit kalabilirler. Beslenmelerini de uzun dilleri ile kıpırdamadan yaparlar. Hazırlanacak ortamlarında dala tutunmaları sağlanmalı, ortam geniş olmalı, büyük ve sağlam dallarla ortam doğal ortamlarına benzer şekilde yapılmalıdır.

Yumuşak Ilıman Bir Hava Olmalı

Ülkemizde Ege ve Akdeniz gibi ılıman hava koşullarına sahip bölgelerde yaşaması mümkün olan bukalemunların soğuk hava şartlarına dayanıklı bir yapıları yoktur. Bu nedenle evde bukalemun bakımı için hazırlanacak yapay ortamın ısısı sürekli kontrol edilmeli, ılıman hava koşulları kontrol altında tutularak, bukalemunların yaşam koşullarının kalitesinin daimi olması sağlanmalıdır.

Canlı Yem İle Beslemesi

Bukalemunlar, doğal ortamlarında, bulundukları dalda dururken, yakınlarına gelen canlı böcekleri, dilini hızlı bir şekilde uzatarak avlamakta ve beslenmesini tamamlamaktadır.

Doğal ortamlarında günlük yaklaşık 20-30 canlı sinek, ya da daha büyüklerinden 10-15 adet canlı böcek yemeleri gerekmektedir. Yapay ortamlarında günlük 20-30 canlı sinek mutlaka bukalemuna verilmelidir. 10-15 adet çekirge, hamamböceği de olur. Bu şartları ev ortamında sağlamak çok zor olmakla birlikte bukalemun beslemek isteyenler için çok da sıkıntı olmayacaktır.

Farklı yapısı, renk değiştirme özelliği, duruşu, asaleti ile evde bukalemun beslemek ayrıcalık olmaktadır. Bu ayrıcalığı yaşamak için, onların yaşamlarının devamı için onlara canlı yem mutlaka sağlanmalıdır.

Yapay Ortamın Özellikleri

Bukalemunlar kertenkele familyasından olmakla birlikte, kertenkele terraryumu bukalemuna küçük gelecektir. 1m X 1m X 1,5m boyutlarında oldukça büyük bir terraryum hazırlanmalıdır.

Aynı zamanda canlı yem ile beslenmek zorunda olduğu için terraryumun üstünü sineklikle kapatmayın, sineklerin içeriye girmesi, bukalemuna ulaşması için kümes teli gibi daha geniş delikli tel ile kapatmanız uygun olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu