Deniz Akvaryumu Sump Sistemi

Filtrasyon, yani su temizliği ve biyolojik döngünün oluşturulması tüm akvaryumlarda önemli olması ile beraber deniz akvaryumlarında daha fazla önem taşımaktadır. Deniz akvaryumlarında filtreleme sistemi, normal akvaryumlara göre biraz farklılık gösterir. Özellikle protein skimmer deniz akvaryumları için oldukça önemli filtre uygulamalarından birisidir. Hacim olarak 80 litre ve altındaki deniz akvaryumları için farklı filtre seçenekleri kullanılabilse de özellikle 80 litre ve üstü için sump sistemi kaçınılmazdır. Sağlıklı bir biyolojik denge için deniz akvaryumlarına sump sistemi ve bu sisteme entegre filtre sistemi kurmak gerekmektedir.

Sump Sistemi Nedir?

Bu sistem için dış filtrenin biraz daha modifiye edilmiş ve manuel hale getirilmiş türüdür diyebiliriz. Akvaryumdan çeşitli şekillerde (taşırma, overflow box vb.) sisteme inen kirli su ihtiyaca göre çeşitli bölmelerden (protein skimmer, filtreler, ısıtıcı bölmesi gibi) geçer ve son hazneye gelir. Buradan ise kafa motoru aracılığı ile tekrar akvaryuma girer. Bu sisteme sump sistemi adı verilmektedir.

Taşırma Sistemi İle Su Taşınması: Akvaryumun üst yüzeyine yakın bir kısmından normal seviyesine göre daha alçak bir noktadan delik açılarak suyun akıtılması şeklinde olur.

Overflow Box Sistemi İle Su Taşınması: Bu sistem su basıncı sistemine dayalı olarak suyun taşınmasını sağlıyor. Bu sistemde akvaryum üzerine herhangi bir delik açmaya gerek yoktur. Bu önemli bir avantajdır. Basınca dahalı olarak bir aparat ile su sump sistemine taşınır. Fiyatının biraz pahalı olması ve ülkemizde biraz zor bulunması bu sistemin dezavantajları arasında yer alır.

Deniz Akvaryumları İçin Sump Sistemi

Deniz akvaryumları için sump sistemi kurarken yandan veya alttan kurulabilir. Yine cam bir sistem tercih edebileceğiniz gibi plastik kaplardan oluşan bir sitemde işinizi görebilir. Fakat sistem içerisinde metal olmamasına özen gösterilmelidir. Kişinin tercihi ve genel ihtiyaçlara göre cam veya plastik olarak sistem seçilebilir. Sistem büyüklüğü ise ana tankınızın büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Fakat genel olarak ana tankın yarısı yeterli olmaktadır. Aynı zamanda sistemi hazırlarken taşma payı mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

Sump sistemi için malzeme seçilirken ana tankın büyüklüğü, içerisindeki canlıların ihtiyaçları önemlidir. Fakat bir protein skimmer ve ısıtıcı olmazsa olmazdır. Tabi ki birde suyu ana tanka taşımak için kafa motoru mutlaka gereklidir. Bunun dışında çeşitli filtre malzemeleri, refugium, canlı kayalar ile UV sterilizatör, kalsiyum ve fosfat reaktörleri sump sistemine entegre edilebilir.

Resim: Deniz akvaryumu için örnek bir sump sistemi dizaynı

Deniz Akvaryumu Sump Sistemi

Ana tank üzerinden gelen su öncelikli olarak basit bir filtreden geçebilir. Sonrasında ise protein skimmer bölümüne girmesi gerekmektedir. Buradan çıkan su sump sisteminin özelliğine göre filtreler, canlı kayalar, refugium gibi bölümlerden geçer ve son bölüme gelir, buradan kafa motoru aracılığı ile ana tanka aktarılır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu