Dünya’nın En Büyük ve En Küçük Memeli Hayvanları

Dünya’nın En Büyük ve En Küçük Memeli Hayvanları

Omurgalı hayvanlar sınıfında yer alan memelilerin Dünya üzerinde yaklaşık olarak 4500 türü bulunmaktadır. Türkiye’de ise doğal koşullarda yaklaşık olarak 170 memeli türü yer almaktadır. Memeli hayvanlar birçok özelliğine göre farklılık gösterirler ve birçok farklı özelliğe, boyuta sahip memeli türü vardır. Bazen birkaç gram ağırlığa sahipken, bazen tonlarca ağırlığa sahip olabilmektedirler.

Peki en büyük ve en küçük memeli hayvanlar hangileridir? Bunu hiç merak ettiniz mi? Bu konumuzda sizlere Dünya’da yaşamakta olan en büyük ve en küçük hayvandan kısaca bahsedeceğiz.

En Büyük Memeli (Mavi Balina)

Bu balina türü Dünya üzerinde yaşayan en büyük canlıdır. Aynı zamanda gök balina olarak bilinir. Latince isimlendirmesi Balaenoptera musculus‘dur. Boyları 30 metreyi geçer, ağırlıkları ise 150 tonun üzerine çıkabilmektedir. Bu boyutu ve ağırlığı ile Dünya üzerindeki en büyük hayvan olma özelliğini taşımaktadır.

Mavi balinalar hemen hemen tüm Dünya denizlerinde ve okyanuslarda görülür. Genellikle tek başına veya anne ile yavru beraber yaşarlar. Ortalama yaşam süreleri 80 yılı bulmaktadır. Doğal olarak tek düşmanları katil balinalardır.

İlginç bazı bilgiler;

  • Mavi balinanın kafası çok geniştir. Dili üzerinde 50 insan ayakta durabilir.
  • Akciğer kapasitesi 5000 litredir.
  • 150 ton ağırlığındaki bir mavi balinanın 450 kg’lık kalbinin büyüklüğü küçük bir araba kadardır ve toplamda yaklaşık 6500 litre olan kan hacminin dolaşımını sağlar. Hayvanın aort gibi büyük bir atardamarının içinde bir insan bebeği rahatlıkla emekleyebilir.

En Küçük Memeli (Yabanarısı Yarasası)

Yabanarısı yarasası memeliler sınıfında yer alan en küçük canlıdır. Latince isimlendirmesi Craseonycteris thonglongyai‘dir. Craseonycteridae familyasına yer alan tek türdür. Aynı zamanda domuz burunlu yarasa olarak bilinir.

Boyu yaklaşık olarak 3 cm, ağırlığı ise 2 gram kadardır. İsmini ise bir yaban arısı ile hemen hemen aynı boyda olmasından dolayı alır. Kulakları iri, gözleri çok küçük ve kuyruğu yok denecek kadar kısadır. Genellikle Tayland’ın batısı ve Myanmar’da rastlanır. Mağaralar ve sık ormanlar yaşam alanlarını oluşturmaktadır.


ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. Kübra Ceylan dedi ki:

    Ödevime yardım ettiğiniz için teşekkür ederim.

BİR YORUM YAZ