Gebe Kültür Irkı Düvelerde Bakım ve Beslenme

Günümüzde hayvansal gıdalara artan talep, son zamanlarda ki et fiyatları, köylü insanın geçim kaynaklarının azalması ve üretimi artırma politikaları gibi sebeplerden dolayı üreticilerimizin büyük bir kısmı yerli hayvan yetiştiriciliğinden vazgeçip kültür ırkı hayvanlara geçiş yapmıştır. Bu geçişin temelleri 80’li yıllara dayanmakta olup ülkemizin batı kesimlerinden yayılmaya başlamıştır. Bu yıllar itibariyle gerek hükümetin gerekse yetiştiricilerin kültür ırkı hayvanlara ilgi göstermesi sebebiyle, yurt dışından ithal anaç hayvan, gebe düve, boş dişi düve ve veteriner hekimlerimizin yardımıyla gerek suni tohumlama, embriyo transferi gibi bilimin faydalı yönlerini kullanarak ülkemiz üzerindeki hayvan popülasyonunun bu süre zarfları içerisinde büyük bir kısmını kültür ırkı, yüksek et ve süt verimli hayvanlar ile değişmesine yardımcı olmuştur. Ancak kültür ırkı hayvan yetiştiriciliğine geçerken atladığımız noktalar karşımıza yavaş yavaş çıkmaya başlamıştır.

Nelerdir o atlanan noktalar?

Aslında yerli hayvan ırklarından kültür ırkı hayvan yetiştiriciliğine geçildiğinde sadece gebelikteki bakım ve besleme değil daha bir çok dikkat edilmesi gereken husus var ancak biz bu makalemizde gebelik bakım ve beslemesinden devam edeceğiz.

Kültür ırkı dişi bir düve 9-12 aylar arasında pubertas (ergenlik yaşı) yaşına erişir. Bu yaştan itibaren dişilik hormonlarında meydana gelen değişimler nedeniyle östrus (kızgınlık) göstermeye başlar ve ilk dikkat etmemiz gereken nokta buradan başlıyor. Biz kültür ırkı hayvanlarda ilk suni tohumlamayı pubertası takip eden 3-5 ay arasında, ortalama 14-16. aylarda yapmayı öneriyoruz. Burada hayvanın iskelet yapısı, hormonal faaliyetleri, beslenme şekilleri gibi kriterler kesin çiftleştirilme zamanını bize verir. Düveyi seçtiğimiz herhangi bir yöntemle (biz suni tohumlamayı öneriyoruz) çiftleştirip gebe bıraktıktan sonra işimizin diğer aşamaları başlıyor.

Çiftleştirmeyi takiben 30-60 gün içerisinde hayvanımızın gebe olup olmadığını tespit ederiz. Gebe olmayanlarda veteriner hekime danışılıp kontrol edilmesi gereklidir. Bizi ilgilendiren gebe olan dişi kültür ırkı düvemiz. Bu aşamada öncelikli hedefimiz düvemizin iyi bir gebelik dönemi geçirmesi, fötusu besleyebilecek besin elementlerini rahatça karşılayabilmesi, metabolik, infeksiyoz, toksik vb. hastalıklardan korunmak. Saydığımız kriterlerin yerine getirilmesinde en önemli kriterler BAKIM VE BESLENME‘dir.

Peki nedir bu bakım ve beslenme?

Kültür ırkı hayvanlar ülkemiz şartlarına her ne kadar mutasyona tabi kalsalarda alışmakta zorlanmaktadır. Olabildiğince biz bu şartları hayvanlarımıza sağlamalıyız. Gebelikte hayvanlarımızı özellikle bakım şartları olarak;

  • Bir yerden bir yere nakil
  • Rasyonlarında ani değişiklik
  • Ahır şartlarının elverişsiz oluşu
  • Ahırın havalandırma ve hava sirkülasyonu
  • Bakıcının hayvana yaklaşım tarzı
  • Hayvanların yem ve suya ulaşmasının kolay oluşu
  • Veteriner hekim kontrolü
  • Koruyucu bakım, aşılama
  • Periyodik bakımlar
  • Isı stresi
  • Dövme vurma…

Bu kriterlere dikkat ederek özellikle hayvanın bakım şartlarının olabilecek en iyi şartlara getirildikten sonra hayvanın beslenme kriterlerine geçmeliyiz.

Gebe bir hayvanı beslerken öncelikli hedefimiz kaliteli ve sağlıklı yemlerle dengeli olarak hayvanı beslemektir. Bu beslemede bizim istediğimiz genellikle 3,5 kondisyon skorlu hayvanlar yetiştirmektir ve gebe düvelerde bu çok önemlidir. Gebe düvelerimizi beslerken kaliteli kaba yemleri (kuru yonca, fiğ, korunga, silaj, saman vb.) rasyonda %60 civarında bulundurmamız gerekir. Kesif yemi rasyonda %38-39 oranında, diğer katkı maddelerinide %1-2 oranında bulundurmalıyız. Kesif yem olarak hayvanımızın protein ve enerji ihtiyaçlarını karşılayacak, özellikle protein ağırlıklı iz elementlerden zenginleştirilmiş yemler kullanılmalıdır. Burada ki amaç gebe hayvanlarımızı aşırı derecede yağlandırmayarak, kondisyon skorunu koruyarak ve iz element (kalsiyum, magnezyum, iyot, bakır, kobalt, vitaminler vb.) ihtiyaçlarını karşılayıp hayvanlarımızın doğum öncesi ve laktasyon başlangıcında yaşayabileceği öngörülen metabolik ve diğer hastalıklar, verim kaybı, ekstra maddi masrafları önlemektir. Düvelerimizde gebelik döneminde yapacağımız bu bakım ve beslenme şartları sayesinde öncelikle kendi işletme ekonomimizi düzeltip sağlıklı buzağılar sağlıklı anneler yetiştireceğiz. Sonuçta ana hedef ülke ekonomisine kazandıracağımız sağlıklı yüksek verimli hayvanlar sayesinde ülkemizin taleplerine yetecek arzı geliştirip dışa bağlı özellikle günümüzde gerçekleşen karkas et ithalatı gibi geçici günü kurtarmaya yönelik yöntemlerden kurtulup hayvancılıkta kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomi oluşturmaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu