Kedi ve Köpeklerde Mikrosporozis

Kedi ve köpeklerde özellikle baş, gövde ve bacaklarda görülen bir mantar hastalığıdır. Hastalığın etkeni Microsporium canis adı verilen bir mantar türüdür. Microsporium canis bir hayvandan diğer hayvana direk ya da indirek yol ile bulaşabilir. Bu mantar enfeksiyonu zoonoz bir enfeksiyondur. Yani hayvanlardan insanlara da bulaşabilir. İnsanlar enfeksiyonu genellikle kedi ve köpeklerden alırlar. Esas kaynak ise çoğunlukla kedilerdir. Gençler ve vitamin eksikliği insanlar bulunanlar hastalığa daha duyarlıdır. Kışın daha fazla yayılma eğilimi vardır. Bundaki neden kışın ortamın daha nemli olması ve mantarın daha kolay üreyebilmesidir.

Klinik Belirtiler

Köpeklerde patolojik bozukluklar yüz, kulak, yanak, boyun ve bacaklarda daha az olarak ise kuyruk ve pençelerde görülür. Deride kıl dökülmesi ile başlar sonrasında kepeklenme ve kabuklanma meydana gelir. Deri eritematöz görünüm alır, sonra kalınlaşır. Daha ileri vakalarda yangısal resksiyonlarda görülebilir.

Kedilerde ise yerleşim yeri köpeklerdeki ile hemen hemen aynıdır. Bazı durumlarda lezyonlarda seroziteye rastlanır.

Teşhis

Kedi ve köpeklerde baş tarafında olması, kılların dökülmesi, kepeklenme şüphelendirir. Ancak birçok deri enfeksiyonları, ekzama vb. bozukluklarla da karışabilir. Bu nedenle kesin teşhis için laboratuvar muayenesi gerekir.

Tedavi

Hasta kedi ve köpeklerden bulaşmayı önlemek için önlem almak en önemli husustur. Bununla beraber veteriner hekiminizin önereceği antifungal pomadlar veya ilaçlar ile tedavi uygulanır.

Öneriler

  • Zoonoz bir hastalık olduğundan özellikle dikkat edilmeli, deri ile ilgili bir sıkıntı görüldüğünde veteriner hekime başvurulmalıdır.
  • Tedavi için asla bireysel bir müdahale yapılmamalı, kesin teşhis konduktan sonra veteriner hekim gözetiminde uygulama yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu