Kedilerde Ağız Kokusunun Nedenleri ve Çözüm Yolları

İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de ağız kokusunun en önemli nedenleri arasında ağız boşluğu içerisinde yer alan doku ve organlar ile ilgili sorunlar ve beslenme gelmektedir. Bunun dışında çok farklı nedenler saymak mümkündür. Bu konumuzda kedilerde görülen ağız kokusunun başlıca nedenlerinden ve çözüm yollarından bahsedeceğiz.

Kedilerde Ağız Kokusu Nedenleri

Ağız boşluğu içerisinde yer alan her türlü lezyon ağız kokusuna neden olabilir. Bununla beraber mide ile ilgili sorunlar, beslenme, diğer bazı hastalıklarda ağız kokusu nedenlerindendir. Kısa kısa nedenlere geçelim.

  • Diş eti hastalıkları ağız kokusunun en önemli nedenleri arasında sayılabilir. Bununla beraber diş çürükleri ve diş taşları da oldukça önemlidir. Ağız kokusu bulunan bir kedi öncelikli olarak diş ve diş eti hastalıkları yönünden değerlendirilmelidir. Diş etlerindeki çekilmeler ve diş eti enfeksiyonları yani gingivitis, dişlerdeki çeşitli derecelerdeki çürükler ve diş taşları sürekli ağız kokusuna neden olur. Diş çürüklerinde diş çürüğü içerisinde biriken besin atıkları bozulur ve mikroorganizmal üremelere neden olur. Bunun neticesinde kötü ağız kokusu şekillenir.
  • Epulis dediğimiz diş etindeki üremeler nadirde olsa kedilerde görülebilir ve kötü ağız kokusuna sebep olur. Ayrıca yine diş eti kökenli tümörlerde ağız kokusu yapar.
  • Ağız içerisindeki stomatitis, gingivitis, glossitis gibi enfeksiyonlar ve bu enfeksiyon odakları bir kötü koku kaynağıdır. Bu lezyonlar travmalar başta olmak üzere çeşitli kimyasallar, immun problemler gibi çok farklı faktörlerden köken alabilir. Bu enfeksiyonların hepsi ağızda kötü bir kokuya sebebiyet verir.
  • Beslenmede önemli bir faktördür. Kötü kokulu besinlerin yenmesi sonucunda geçici süre ile ağız kokusu görülür. Genellikle bu ağız kokusu yenen kötü kokulu besinin kokusuna benzer ve sindirildikten bir süre sonra bu koku geçer.
  • Kedilerin en sık görülen enfeksiyöz hastalıklarından olan Enfeksiyöz Rhinotracheitis hastalığında ağızda kötü koku şekillenir. Bu hastalıkta irinli burun akıntısı şekillenir. yutak bağlantısı sebebi ile bu irinli akıntının kokusu ağızdan da duyulabilir.
  • Hypothyroidizm ve parahypothyroidizm gibi endokrin sistem hastalıkları dolaylı yoldan ağız kokusuna sebep olur. Bu hastalıklarda diş etleri oldukça hassas olmaktadır. Bunun neticesinde çok küçük etkenlere dahi maruz kalsa gingivitis gibi sorunlar şekillenebilir.
  • Mide hastalıklarından bazılarında yine ağızda koku görülebilmektedir.

Başlıca bunları saymak ile beraber ağız içerisinde, diş ve diş etlerinde, dilde, yutakta meydana gelen yaralanmalar, yangılar, lezyonlar, enfeksiyonlar, mikroorganizmal üremeler ve çeşitli oluşumlar ağızda kokuya sebep verir. Bu nedenle ağız içerisinde, diş ve diş etlerinde, dilde ve yutakta bu tarz lezyon oluşturan tüm faktörler dolaylı yoldan ağız kokusu nedeni olur.

Kedilerde Ağız Kokusu İçin Çözüm Yolları

Kesin çözüm için nedeni belirleyip nedeni ortadan kaldırmak gerekmektedir. Bu amaçla iyi bir muayene ile neden belirlenmeli ve buna yönelik olarak çözüm yolları geliştirilmektedir. Ağız kokusunun en önemli sebepleri ağız içerisindeki lezyonlar olduğundan parenteral veya lokal antibiyotikler, antiseptikler veteriner hekimin önerisi ile uygulanabilir. Dediğimiz gibi nedeni belirleyerek bir çözüm bulunmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu