Kedilerde Aspirin Kullanımı ve Zehirlenmesi

Aspirin, içerisinde asetilsalisilik asit etken maddesini içeren ve non steroidal anti inflamatuar ilaçlar (NSAID) grubunda yer alan bir ilaçtır. Aslında konuya başlamadan önce olayın kaynağının aspirinin etken maddesi olan asetilsalisilik asit kaynaklı olduğunu belirtelim. Bu nedenle bu söyleyeceklerimiz asetilsalisilik asit içeren tüm ilaçlar için geçerlidir. En çok kullanılan ve bilinen aspirin olduğu için genelde bu şekilde biliniyor ve söyleniyor.

Aspirin; anti inflamatuar, ağrı kesici, ateş düşürücü ve kan sulandırıcı etkilerinden faydalanmak amacı ile insanlarda oldukça sık kullanılmaktadır. Aslında kedilerde de bu etkilere sahiptir ama kullanımına oldukça dikkat etmek gerekir. İnsanlarda aspirinin normal dozu 10 mg/kg’dır ve 6 saatte 1 olacak şekilde kullanılabilir. Kedilerde de dozu için aynı rakamı (10 mg/kg) söyleyebiliriz ama yarılanma ömrü (36-48 saat) çok uzundur. Bunun nedeni kedilerde glucuronyl tranferaz enziminin bulunmamasıdır. Bu enzm karaciğerden etken maddenin elimine edilmesini sağlıyor. Bu nedenle kedilerde normal dozlarda kullanılan bir Aspirin en erken 36 saat sonra tekrar edilmelidir. Zehirlenmelerin en büyük nedenlerinden birisi budur. Bir diğer neden ise tabi ki aşırı dozdur. Normal bir kedinin ağırlığı 3-4 kg civarındadır. Yani maksimum 30-40 mg etken madde içeren Aspirin verebilirsiniz. Oysa ki bebek veya çocuk Aspirin’i olarak adlandırılanda bile 100 mg etken madde vardır ve toksik olabilir.

Neden Zehirlenme Oluyor?

Dediğimiz gibi dozun fazla kullanılması ve tekrar edilmesi en büyük nedendir. Kedilerde kullanımına oldukça dikkat edilmeli ve mümkün olduğunda kullanılmamalıdır. Kullanılsa bile bu mutlaka bir veteriner hekim gözetiminde ve tavsiyesi ile olmalıdır.

Kedilerde Aspirin Zehirlenmesi Belirtileri

Belirtiler alınan ilacın miktarı, sıklığı ve kedinin genel durumuna göre farklılık gösterebilir. Halsizlik ve kusma genellikle ilk şikayetlerdir. Etken madde mide ve bağırsaklarda ülserlere neden olduğundan kusma kanlı olabilir. Aynı zamanda abdomende şiddetli ağrı, dışkıda kan, iştahsızlık, solunum güçlüğü, koordinasyon bozuklukları ve krizler görülen belirtiler arasındadır.

Teşhis ve Tedavi

Genellikle verilen anamnez neticesinde tanı konulur. Bununla beraber belirtiler ve bazı laboratuvar değerleri tanıda kolaylık sağlar. İdrarda bilirubin, kanın pıhtılaşma süresinde uzama, serum protein miktarında artış, kan pH’ında düşme gibi bulgular görülebilir.

Tedavide öncelikli olarak etken maddenin vücuttan uzaklaştırılması sağlanmaya çalışılır. Bunun için eğer vaka çok yeni ise kusturma yapılabilir. Ayrıca aktif kömür ile sindirim sisteminden emilim engellenebilir. Bunun yanında genel olarak kediyi destekleyici ve genel durumunu düzeltici tedaviler uygulanır. Belirtilerin şiddeti ve hayvanın genel durumuna göre tedavi seçenekleri veteriner hekim tarafından değerlendirilir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu