Kedilerde Astım Belirtileri ve Tedavisi

Astım kedilerde sık görülen solunum sistemi problemlerinden birisidir. Astım için kısaca; solunum yollarının daralması nedeniyle çeşitli alerjenlere ve uyaranlara karşı artmış duyarlılık diyebiliriz. Daha geniş bir kapsamda değerlendirecek olursak; alt solunum yollarında alerjik reaksiyonlar sonucunda meydana gelen akut veya kronik yangıdır.

Kedilerde astım; solunum güçlüğü, öksürük ve hırıltılı solunum ile kendisini gösterir. Fakat belirgin yangısal içeriğin yer aldığı reversibl bir bronkokonstriksiyon şekli olarak tanımlanabilir. Ev tozu akarları, temizleyiciler, parfümler, böcek ilaçları, hava kirliliği, sigara dumanı, polen gibi solunum yolu ile alınabilecek ve alerjiye neden olabilecek birçok etken astımın nedeni olabilir.

Astım tüm kedilerde görülebilmek ile beraber özellikle 2 ve 8 yaş arasındaki kedilerde daha sık görülmektedir. Siyam ve Himalayan ırkı kedilerdede diğer ırklara göre görülme olasılığı daha fazladır. Yapılan birçok araştırmada dişi kedilerin, erkek kedilere oranla iki kat daha fazla risk altında olduğu belirlenmiştir.

Kedilerde Astım Belirtileri

Hastalığın en önemli belirtileri solun um güçlüğü ve öksürük ile beraber hırıltılı nefes alıp vermedir. Burada hastanın yaşı, ırkı, genel sağlık durumu ve alerjene göre belirtilerin şiddeti değişebilir. Özellikle şiddetli seyreden astımlarda solunum güçlüğü daha ciddi boyuttadır ve hasta nefes alabilmek için ağzını sürekli açık tutar. Yine kusma gibi belirtilerde ortaya çıkabilir.

  • Solunum güçlüğü
  • Öksürük ve öksürük krizi
  • Hırıltılı solunum
  • Ağızdan salya gelmesi
  • Ağzı açık nefes alma
  • Yorgunluk, uyuşukluk ve zayıflık

Kedilerde Astımın Tanısı ve Tedavisi

Anamnez ve klinik belirtiler hastalıktan şüphe ettirir. Özellikle bu kadar şiddetli belirtilere rağmen akciğer röntgeninde herhangi bir anormal bulgu görülmemesi ihtimali daha da artırır. Yine solunum yollarından alınan swaplarda eozinofil varlığı alerjik bir reaksiyonun göstergesi olabilir. Tabi ki böyle bir durumda parazit varlığını elimine etmek gerekir. İntradermal test aracılığıyla veya serum alerjen spesifik IgE tayini ile alerjenlere maruz kalma belirlenebilir ama bu yöntem çok güvenilir değildir.

Astım tedavisinde ana amaç solunum yolunu iyileştirmek, salgıyı ve belirtileri azaltmaktır. Burada hastalığın şiddeti ve neden olan alerjen oldukça önemlidir. Bazen sadece alerjenin ortadan kaldırılması ile tedavi sağlanabilmektedir. Örnek olarak sigara dumanından kaynaklı böyle bir durum söz konusu ise sigara dumanının ortamdan uzaklaştırılması ile sonuç alınabilir. Bunun yanında steroidler ve bronkodilatatörler ile tedavi yapılır. Ayrıca oksijen tedavisi uygulanabilir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu