Kedilerde Karma Aşı ve İçeriği

Evcil dostlarımızı hastalıklardan korumak ve sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlamak için aşı oldukça önemlidir. Kedilerimizi belirli bir aşı programı ile aşılamak onların daha kaliteli ve sağlıklı yaşam sürmelerini sağlamak için şarttır. Bu anlamda karma aşı oldukça fazla önem taşımaktadır. Karma aşı adında da anlaşılacağı gibi birkaç hastalığa karşı bağışıklık kazanılmasını sağlayan aşıdır. Kedilere 8. haftadan itibaren uygulanmaya başlanabilir.

Kedilerde Karma Aşının Uygulanması

Kedilerde karma aşı 8. haftadan itibaren en az 2 doz olacak şekilde uygulanmalıdır. Her uygulama arasında ise en az 3 hafta olmalıdır. Yani herhangi bir sıkıntısı olmayan, sağlıklı bir kedide 8. ve 11. haftada karma aşılar uygulanabilir. Riskli bölgelerde veteriner hekimin önerisi ile tekrarlar 3 veya 4 doza çıkarılabilir. Sonrasında ise karma aşının yıllık olarak uygulanması gerekmektedir.

Karma aşı uygulanmadan önce yapılması gerekenlerden birisi iç parazit tedavisidir. İç paraziti olan kedilerde aşının etkinliği tam olarak ortaya çıkmaz. Yani aşı görevini tam olarak yapamaz. Bu nedenle iç parazit uygulanması aşı yapılmadan önce yapılmalı ve mümkünse bu kontrol edilmelidir. Bu uygulamadan sonra normal aşı uygulamasına geçilebilir.

Kedilerde Karma Aşının İçeriği

Farklı şekillerde karma aşılar görmek mümkündür. Fakat ülkemizde kedilerde kullanılan karma aşılar 3 hastalığa karşı bağışıklık kazandırmaktadır. Bunlar; Feline Panleukopenia, Feline Enfeksiyöz Rhinotracheitis ve Calicivirüs hastalıklarıdır. Bu 3 hastalıkta özellikle yavru kedilerde şiddetli enfeksiyonlara neden olur. Zamanında aşılama ile kedinin sağlığı ciddi anlamda korunmuş olur.

Feline Panleukopenia: Özellikle yavru kedilerde şiddetli enfeksiyonlara ve ani ölümlere neden olabilen viral bir hastalıktır. Kusma, ishal, şiddetli halsizlik ve iştahsızlık ile kendisini belli eder. Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Aşı önemlidir.

Feline Enfeksiyöz Rhinotracheitis: Yavru kedilerde daha şiddetli görünmek ile beraber, yetişkin kedilerde de görülebilir. Üst solunum yolu ile ilgili sıkıntılar, ağız ve gözde yaralara neden olur. Oldukça bulaşıcıdır, aşı ile korunma sağlanabilir.

Calicivirüs: Ağız bölgesinde çeşitli derecelerde yaralara ve ülserlere neden olan, oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Aşı bu hastalıktan korunma için önemlidir.

İlgili Makaleler

8 Yorum

    1. Hayır yapılmaz, iç ve dış parazit aşısından sonra kuduz aşısı yapılabilmektedir. İç ve dış parazit aşısından sonra en az 2 hafta beklenmeli ondan sonra kuduz veya karma ya da herhangi bir aşısı yapılabilir.

    2. Karma aşısından sonra kedimiz çok halsiz ve yürümüyor. Ön iki eline de dokunduğumuzda çok miyavlıyor. Nedeni nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu