Köpeklerde Burun Kanaması ve Nedenleri

İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de burun kanaması ile sıkça karşılaşmaktayız. Burun içi mukozanın damar yönünden oldukça zengin olması ve çeşitli nedenler ile kolay yıkıma uğraması burun kanamalarını sıkça görmemizin nedenidir. Burun kanaması tek taraflı veya çift taraflı olabilmektedir. Travma kökenliler genellikle tek taraflıdır. Diğer patolojik nedenlere bağlı olanlar ise genellikle çift taraflıdır. Fakat bu durumu kesin bir çizgi ile ayırmamız mümkün değildir. Burun mukozası dediğimiz gibi oldukça hassastır ve bu durum kolay kanamasına neden olur. Köpeklerdeki burun kanamasının ise birçok nedeni vardır.

Köpeklerde Burun Kanaması Nedenleri

Köpeklerde burun kanamalarının en büyük nedeni travmalardır. Herhangi bir yere vurma, çarpma ve burun mukozasına giren yabancı cisimler bu nedenlerin başlıcalarıdır. Ayrıca özellikle dışarıda fazla gezen köpeklerde pisi pisi otlarından kaynaklı kanamalar sık görülmektedir.

  • Aşırı sıcak havalarda ve güneş altında fazla kalınması durumunda sıcağa bağlı olarak burun kanamaları şekillenebilmektedir.
  • Burun kanamaların bir diğer nedeni sinüslerde ve burun boşluklarında ortaya çıkabilen bazı patolojik durumlardır. Burun boşluğu ve sinüs tümörlerini bu anlamda öncelikli olarak sayabiliriz.
  • Özellikle yavru köpeklerde sıkça görülen enfeksiyöz bir hastalık olan distemper (köpek gençlik hastalığı) hastalığında da burun kanaması görülebilmektedir.
  • Vücutta birçok yerde yaşayan parazitlerin burun boşluğunda yaşayanları da vardır. Bunlarda bölgede meydana getirdikleri travma ile kanamaya neden olabilirler. Köpeklerde burun boşluğunda yaşayan Linguatula serrata ve Taenioides parazitlerini öncelikli olarak söyleyebiliriz.

Köpeklerdeki burun kanamasının başlıca nedenleri bunlardır. Bunlar dışında birçok genel ve özel sebep sıralamakta mümkündür. Burun kanamasını akciğer kanamaları ve mide kanamalarından ayırmak gerekir.

Yapılması Gerekenler ve Tedavi

Öncelikli olarak hasta sakin ve serin bir yere alınmalıdır. Burun üzerine soğuk su ile kompres uygulanabilir. Yine burun deliği içerisine pamuktan bir tampon uygulanabilir. Fakat en kısa sürede bir veteriner hekime götürmekte yarar vardır. Nedenin belirlenerek ortadan kaldırılması gerekir. Aksi takdirde geçici olarak kanama dursa da tekrar etme olasılığı oldukça fazladır. Özellikle yabancı cisimlerde yabancı cisimlerin en kısa sürede uzaklaştırılması gerekir. Yine şiddetli kanamalarda hemostatik ilaçlar ile tedavi ve serum uygulamaları şarttır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu