Pleymut Tavuğu Genel Özellikleri ve Yumurta Verimi

Pleymut tavuğu ile ilgili çalışmalar 1800’lü yılların başında İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’nde başlamıştır. Yaklaşık olarak 65 yıl süren ıslah çalışmaları sonucunda 1869 yılında pleymut tavuğu bir ırk olarak onaylanmış ve kabul görmüştür. Bu ırkın gelişmesinde Jhon C. Berret ve D.A. Upham of Worcester isimli kişiler önemli rol oynamıştır. Irkın geliştirilmesinde kullanılan saf ırklar hakkında net bir bilgi bulunmamakla beraber; Cochin, Dominique, Malay, Dorking ve Java ırklarının ıslah çalışmalarında kullanıldığı düşünülmektedir.

Türkiye’de Pleymut Tavuğu

Ülkemize ilk olarak 1954 yılında getirilmiştir. Bu ırk ile ilgili çalışmaları ülkemizde Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü yapmıştır. Bu ırk ülkemizde aynı zamanda çilli, plamıt ve Ankara pleymut isimleri ile de anılmaktadır. Hem halk tarafından ekstansif tarımda, hemde ticari işletmelerde sevilen bir ırk haline gelmiştir. Ülkemizde dönem dönem popüler olmakta, bazı dönemlerde ise popülerliği azalmaktadır. Son yıllarda yaygın hale gelen salma tavukçuluk ile beraber tekrar popüler bir hale gelmiştir ve üne kavuşmuştur. Aynı zamanda ülkemizde hobi tavukçuluğu yapanların vazgeçilmez ırklarından birisidir.

Pleymut Tavuğu Özellikleri

Bu ırk kombine ırk olarak adlandırılan ırklar arasında yer almaktadır. Yani hem et verimi hemde yumurta verimi anlamında ideal bir ırktır ve et, yumurta verimi iyi seviyededir. Yetişkin bir pleymut ırkının tavuğu ortalama 3200 (3000-3500) gram, horozu ise ortalama 4200 (4000-4500) gramdır.

Bu ırk 2 farklı standartta sahiptir. Bunlar normal ve batmam olarak adlandırılmaktadır.

Pleymut tavuğunun günümüzde toplam 7 renk varyetesi bulunmaktadır. İlk ıslah çalışmaları sonucunda elde edilmiş olan çizgili (barred) rengidir. Daha sonraki dönemlerde ise; sarı, beyaz, siyah, columbian, silver, keklik gibi çeşitli desenleri ve renkleri ortaya çıkmıştır. Derisinin ve bacaklarının rengi sarıdır. Kırmızı renkte, tek taraklı ibikleri bulunur. Gagaları sarı, kulak lobu kırmızı renge sahiptir. Göğüs kafesi orta genişlikte ve bacakları uzundur.

Genel olarak mizacına baktığımızda uysal tavuklar olduğunu söyleyebiliriz. Bahçede bakılmaya gayet elverişlidir ve bu tarz ortamlarda oldukça aktif ve meraklı davranışlar sergilerler. Horoz ve tavuklarında agresif davranışlar yoktur. Tavuklar nadir olarak gurk olmaktadır. Buna rağmen çıkan civcivlere oldukça başarılı ve iyi bir şekilde bakmaktadır.

Pleymut Tavuğu Verim Özellikleri

Bu ırk normal bakım koşullarında 20. haftadan itibaren yumurtlamaya başlamaktadır. Yumurta veriminin başlamasından itibaren yıllık ortalama yumurta verimi 220-240 adet arasındadır. Yumurtaları krem renge yakın bir renge sahiptir ve ortalama 60-80 gram arasındadır. Eğer ticari olarak bu ırkı beslemeyi düşünüyorsanız günlük yaklaşık yem tüketimleri 120-130 gram arasında değişmektedir.

Ticari olarak bu ırkı beslemeyi düşünenler için biraz yorum yapalım. Bu ırk kombine bir ırktır. Dolayısı ile hem et, hem yumurta verimi mevcuttur. Tabi ki sadece yumurta üzerine verimli olan ırklar kadar yumurta veriminin iyi olduğunu söyleyemeyiz. Aynı zamanda günlük yem ihtiyacı diğer yumurtacı tavuk ırklarına göre biraz daha fazladır. Bu ırkın en önemli özelliklerinden birisi oldukça dayanıklı olması ve ortam kötü olsa bile uyum sağlayabilmesidir.

Fiyatlar ve Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ticari olarak bu ırkı beslemeyi düşünüyorsanız 15-20 hafta arasında değişen yaşlardaki yarka pleymutların satış fiyatları güncel olarak 20-25 TL arasında değişmektedir. Bu fiyatlar tavuğun yaşı, özellikleri, aşı durumu ve alacağınız sayıya göre ufak değişiklikler gösterebilmektedir.

Hem pleymut tavuğu alırken hemde diğer ırk tavukları alırken dikkat etmeniz gereken en önemli hususlar ırkın özelliklerini tam anlamı ile taşıyor olması, sağlık durumu ve aşı durumudur. Bazen farklı ırkların melezleri satılmaktadır. Bu tarz tavuklarda genel özellikler ve verim özellikleri tam anlamı ile orijinal gibi olmayabilir. Aynı zamanda civciv, yarka, tavuk veya horozun genel sağlık durumu oldukça önemlidir. Aşıları tam olarak yapılmış canlıları almak ileride oluşabilecek bulaşıcı hastalıkların önüne geçmenize yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu