Sığırlarda ve Koyunlarda Aktinobasillozis Hastalığı

Normal koşullarda canlıların ağız florasında bulunan Actinobacillus lignieresii bakterisinin sebep olduğu baş ve boyun bölgesindeki yumuşak dokuların, dil, dudak, farinx ve maxiller lenf yumrularının şişmesi, apseleşmesi, fistülleşmesi ve granulasyon dokusunun oluşumu ile karakterize kronik bir hastalıktır. Sığırlar ve koyunlarda oluşan apseler genelde baş bölgesine lokalizedir. Sığırlarda yaygın görülmekle birlikte koyunlarda, domuzlarda, köpekte ve insanlarda da nadiren görülebilir.

Bulaşma ve Belirtileri

Enfeksiyon genellikle ağız florasında bulunan yaralardan etkenin girmesi ile oluşur, bazen de enfekte suların ve yemlerin de alınmasıyla oluşabilir. Etken vücuda girdiği bölgede lokal olarak pyogranülomatöz reaksiyon meydana getirir. İçi irin dolu apseler ve granulasyon dokusu oluşumu gözlenir. Özellikle dilde karakteristik olarak granulasyon dokusu nedeniyle sertleşme meydana gelir ve “Tahta Dil” benzeri görünüm oluşur, dil dışarı sarkar. Ayrıca salivasyon (tükürük artışı), yutkunma ve çiğneme zorluğuda görülen semptomlar arasındadır.

Tedavi ve Korunma

Hastalığın tedavisinde veteriner hekim kontrolünde antibiyotik tedavisi ve apse sağaltımı uygulanmalıdır. Hastalıktan korunmak için yetiştiricilerin dikkat etmesi gereken en önemli noktalardan biri de hayvanlara sert gıdaların verilmemesidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu