Tropheus Duboisi Hakkında Bilgi

Tropheus duboisi, Tanganyika Gölü’nün cichlidleri arasında yer alan bir türdür. Doğal yaşam alanları Tanganyika Gölü’nün derin kayalıklarıdır. Son zamanlarda akvaryumlarında en popüler cichlidleri arasında yerini almıştır. Özellikle tropheus türlerine başlayacak olanlar için en uygun tür olduğunu söyleyebiliriz. Tropheus duboisi doğal yaşam alanlarında otçul olarak beslenirler. Barışçıl bir türdür, fakat kendi türlerine karşı bazen agresiflik görülebilmektedir. Yaklaşık olarak 15 cm boya ulaşırlar.

Akvaryum Seçimi

Tropheus duboisiler için akvaryumun en az 250 litre olması gerekmektedir. Balıkların sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için akvaryum hacmini en az 250 litre tutmaya çalışın. Su sertliği 8-25 °dH arasında olabilir. pH olarak ise ideal olan 8.0-9.5 arasıdır. Akvaryum suyunun sıcaklığının ise 25 derece civarında olması gerekmektedir. Bu türlerin doğal yaşam alanları derin kayalıklar olduğundan akvaryumuda kayalar ile dekore etmek faydalı olacaktır. Bu sayede hem yaşamları hem de üremeleri daha kolay olur. Bir grup halinde ve ağırlıklı dişi olacak şekilde beslenebilirler.

Beslenme

Doğal ortamlarında otçul olarak beslenirler. Akvaryumlarda da yine bitkisel yemler tercih edilir. Genel olarak spirulina içerikli tablet ve pul yemler kullanılabilir. Bunun dışında haşlanmış ıspanak ve salatalık verilebilir.

Cinsiyet Ayrımı

Kesin cinsiyet ayrımı için genital tüpçük kontrolü yapılmalıdır. Bunun dışında, dış görünüşe bakarak cinsiyet ayrımı yapmak zordur.

Üreme

Bu balıklarda birçok cichlid türünde olduğu gibi ağızda kuluçka yaparlar. Dişiler yumurtladıktan sonra genelde yumurtalar tabana ulaşmadan ağızlarına alırlar. Yumurtaları ağzına alan dişi burnunu erkek olan balığa sürerek döllenmesini sağlar. Dişiler yaklaşık olarak 1 ay boyunca yumurta ve yavruları ağızlarında tutarlar. Yavrular serbest olarak yüzmeye başladıktan sonra dişiler yavruları bırakır. Tropheus duboisi yavruları benekli ve görsel olarak oldukça güzel yavrulardır. Yavrular artemia ve mikrokurt ile beslenebilirler.

Not: Yavrular 5-10 TL, yetişkinler ise 15-25 TL arasında satılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu