Kedilerde Mırlama Hakkında

Bu konu üzerine bilim adamları fazla ilgi göstermişler ve birçok araştırma yapmışlardır. Araştırma sonucunda ise kedilerin hepsinin mırlama yeteneğine sahip olarak doğdukları öğrenilmiştir. Mırlama yeteneğine sadece ev kedileri değil tüm kedi türleri sahiptir.

Kedilerin nasıl bir mırıldama sesi çıkardığı üzerine bilim adamlarının farklı tezleri bulunmaktadır. Bazı bilim adamları kedilerin bu sesi baş ve yüz hareketleriyle çıkardığını, bazı bilim adamları kedilerin göğüs bölgesinde bulunan kan damarlarının titreşimiyle çıkardığını, bazıları ise diyafram ya da gırtlağın titretilmesi sonucu kedilerin bu sesi çıkardığını düşünmektedir. Anlaştıkları ortak nokta ise mırlama sesinin bir titreşim sonucunda ortaya çıktığıdır.

Kedi Türleri Farklı Mırlama Sesi Çıkarmakta Mıdır?

Kediler biçimlerine ve renklerine göre farklı mırlama sesleri çıkarmaktadırlar. Bilim adamları bu konu üzerine yaptıkları araştırmalarda kedilerin 20-140 Hz arasında titreşim ortaya çıkardığını belirlemiştir. Bazıları ise bu titreşimin dizel motor titreşim sesine eşit olduğunu söylemiştir. Hatta kediler mırlarken hareketleri incelendiğinde bazı kediler mırlarken aynı zamanda yeri tırmaladıkları, bazılarının ise hiç hareket etmediği görülmüştür.

Kediler Neden Mırlar?

Kedilerin neden mırıldadığı konusuna geldiğimiz zaman yapılan araştırmalarda kedilerin mutlu olduğu düşünülmektedir. Fakat sadece mutluluktan bahsedilmesinin eksik olduğunu da vurgulanmıştır. Yani kediler yalnızca mutluyken değil acı çekerken ve mutsuzken de mırladıkları sonucuna ulaşılmıştır. Örnek vermek gerekirse; kedilerin doğum yaparken de mırladığı görülmüştür. Mırlama bir mutluluk eylemi olduğu gibi aynı zamanda da bir rahatlama eylemidir. Doğum örneğinden yola çıkıldığı zaman aslında acılarını azaltmak için terapi olarak mırladıkları öğrenilmiştir. Aynı zamanda mırlamanın acıyı azaltmasının yanında hem psikolojik hem de fiziksel olarak rahatladıkları da tespit edilmiştir.

Kedi Mırlamasının Faydaları Nelerdir?

Fransa’da yapılan araştırmalarda kedi mırlamasının insanların stresini azalttığı sonucuna ulaşılmıştır. Kedi mırlaması hem deri yakın bulunan sinir uçlarıyla hem de kulak yoluyla mutluluğu arttırdığı tespit edilmiştir. Kedilerin sesi 20-140 Hz aralığında titreştikleri için bazı hastalıkları tedavi ettiği görülmüştür. Mırlayan bir kediyi sevmenin insanın stresini azalttığı ve sakinleştirdiği gözlemlenmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu