Köpeklerde Meme Tümörü ve Memede Kitle

Meme bezlerinin iyi huylu ve kötü huylu tümörleri kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde oldukça sık olarak görülür. Aslında meme bezi tümörleri kısırlaştırılmamış dişi köpeklerde görülen en yaygın tümör türüdür.

Meme bezlerinin başlıca işlevi yeni doğmuş olan yavruları beslemek amacı ile süt üretmektir. Göğüsten alt karın bölgesine doğru uzanan kısımda iki sıra halinde bulunurlar. Meme uçları, meme bezlerinin konumlarını gösterir.

Her ne kadar dişi köpeklere ait bir hastalık olsa ve çok büyük oranda dişi köpeklerde görülse de, nadir olarak erkek köpeklerde de görülebilir. Kısırlaştırma bir dişi köpeğin meme tümörüne yakalanma riskini büyük ölçüde azaltır. Özellikle kızgınlık dönemine girmeden önce yapılan kısırlaştırmalarda bu sorun neredeyse hiç görülmez.

Köpeklerde Meme Tümörleri

Köpeklerde meme tümörleri iyi huylu ve kötü huylu tümörler olarak sınıflandırılır. Yapılan araştırmalarda iyi huylu ve kötü huylu tümör çıkma oranı neredeyse birbirine eşittir. Yani memede görülen tümörlerin yaklaşık %50’si iyi huylu tümör, %50’si ise kötü huylu tümördür. İyi huylu tümörler olarak başlıca adenomları saymak mümkündür. Kötü huylu tümörlerden ise karsinom ve karsinom çeşitleri öncelikli olarak sayılabilir.

Köpeklerde Meme Tümörü Nedenleri

Köpeklerde meme bezi tümörlerinin tam olarak nedeni henüz belirlenememiştir. Fakat hormonal ve genetik faktörlerin bu tümörün oluşumunda rol oynadığını söyleyebiliriz. Özellikle bazı ırklarda bu tümör türünün daha sık görülüyor olması genetiğin bu tümör türünde etkili olduğunu gösteriyor.

Meme Türüne Yatkın Olan Köpek Irkları

Bazı köpek ırklarının genetik özellikleri nedeni ile meme tümörüne daha yatkın olduğunu söylemiştik. Bu ırklar arasında; Toy ve Minyatür Poodles, English Springer Spaniel, Brittanys, English Cocker Spaniel, English Setter, Pointers, German Shepherd, Maltese ve Yorkshire Terrier ırkları sayılabilir.

Hormonlar ile ilgili olarak ise dişi üreme hormonlarının etkisinden söz etmek mümkündür. Henüz kızgınlık göstermeden kısırlaştırılmış olan köpeklerde meme tümörü görülme ihtimali neredeyse sıfırdır. Tüm meme tümörü vakalarının ise sadece %0,5’lik kısmını bu grup oluşturmaktadır. Köpeklerde meme tümörü 1 ile 15 yaş arasında görülse de, özellikle 5 yaş üstü köpeklerde daha sık görülür.

Köpeklerde Meme Tümörü Belirtileri

Köpeklerde görülen meme tümörlerinin en yaygın belirtileri şunlardır.

  • Meme bezinde tek veya çoklu, çeşitli büyüklüklerde kitleler. (Meme tümörü olan köpeklerin yaklaşık yarısında birden fazla tümör vardır.)
    • Meme bezindeki kitle farklı büyüklüklerde ve şekillerde olabilir. Bazı kitleler rahatlıkla hareket ederken, bazıları daha sabittir. Bazıları pürüzsüz bir yüzeye sahipken, bazıları pürüzlüdür. Kısacası kitle birçok farklı özellikte olabilmektedir.
  • Meme dokusu üzerinde bulunan deride yüzeysel doku kayıpları ve iltihaplanmalar.
  • Yakın bölgedeki lenf yumrularında şişmeler.
  • Metastaz sonrasında metastaz yaptığı dokuya göre farklı belirtiler ortaya çıkar.
    • Genellikle lenf yumruları ve akciğer metastazı görülür.
  • Genel durum ile alakalı kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik gibi belirtiler.

Köpeklerde Meme Tümörü Teşhis ve Tedavi

Genellikle köpek sahibinin kitleyi fark etmesi ile ilk olarak ortaya çıkar. Memede farklı özelliklerde kitleler görülür ve muayene sırasında bu kitleler ele gelebilir. Kitlenin belirlenmesi ile beraber iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunun belirlenmesi de önemlidir. Bunun için kitleden iğne uçlu biyopsi veya çok küçük bir parça alınarak patolojik inceleme yapılabilir.

Kitlenin türü yapılacak olan tedaviyi ve prognozu etkileyen başlıca unsurdur. Teşhis aşamalarında ayrıca; kan kimyası profili, tam kan sayımı ve idrar tahlili muhtemelen yapılacaktır. Ayrıca metastazı belirlemek için radyolojik incelemeler ve göğüs kısmının röntgen filmi çok önemlidir. Ek olarak metastaz varsa ilgili dokudan da örnekler alınabilir.

Köpeklerde meme tümöründe çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur. Burada tümörün türü, büyüklüğü, yayıldığı doku miktarı, metastaz durumu, köpeğin genel sağlık durumu ve yaşı önemlidir. Bu kriterler göz önünde bulundurularak köpeğiniz için en iyi tedavi seçeneği belirlenecektir.

Tedavi olarak genellikle cerrahi yöntemler uygulanmaktadır. Tümörün bölgeden tamamen uzaklaştırılması mümkünse en etkili tedavi seçeneği budur. Buna ilave olarak kemoterapi ve radyasyon tedavileri de kullanılabilir. Kötü huylu, ileri ve metastaz yapmış olgularda prognoz maalesef çok iyi değildir.

Öneriler

  • İlk kızgınlık döneminden önce köpeğinizi kısırlaştırmak, köpeğinizde meme kanseri gelişme riskini büyük ölçüde azaltacaktır. Bu nedenle kısırlaştırmayı önermekteyiz. (Bkz: Kedi ve Köpeklerde Kısırlaştırma Faydaları ve Zararları)
  • Erken kısırlaştırma, bu kanser türünün önlenmesi için en iyi yöntemdir. Kısırlaştırma ilk kızgınlık döngüsüne kadar ertelenirse, meme tümörü gelişme riski %0,5’ten %8’e yükselir.
  • Kısırlaştırma ikinci kızgınlık döngüsüne kadar ertelenirse, risk %26’ya yükselir. Köpek yaklaşık 2,5 yaşına ulaştıktan sonra kısırlaştırma gerçekleşirse, meme tümörleri geliştirme riski üzerinde koruyucu bir etki yoktur.
  • Tüm tümör ve kanser vakalarında olduğu gibi meme tümöründe de erken tanı çok önemlidir. Köpeğinizin memesinde veya herhangi bir yerinde bir kitle yada anormallik gördüğünüzde vakit kaybetmeden veteriner hekime başvuru yapmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu