Kanaryalarda Cinsiyet Ayrımı Yöntemleri

Evcil olarak en çok beslenen kuş türlerinden birisi olan kanaryalarda cinsiyet ayrımı, diğer birçok kuş türüne göre daha zordur. Kanaryalarda dış görünüşe bakıldığında erkek ve dişiler arasında bir farklılık yoktur. Dış görünüşte böyle bir farklılığın olmaması; cinsiyet ayrımını zorlaştırmaktadır. Kanaryalarda doğru bir şekilde cinsiyeti tespit edebilmek için tecrübe gerekir.

Bilindiği gibi yorkshire kanarya, japon hoso kanarya, parizyen kanarya, border, belçika kamburu, fife fancy, harz roller, kabak gloster, lancashire, lizard, malinua, norwich, timbrado gibi birçok kanarya türü bulunmaktadır. Bazı safkan türlerde renklerde bakarak ayrım yapabilmek mümkündür. Biz bu konumuzda genel olarak kanaryalarda cinsiyet ayrımı hususuna değineceğiz.

Öncelikli olarak kanaryalarda tam anlamı ile doğru bir şekilde cinsiyet ayrımı yapabilmek için kuşun en az 6 aylık olması gerekmektedir. Bu yaştan önce yapılan cinsiyet ayrımlarında hata payı daha yüksektir.

Genital Bölgeye Bakarak Ayrım

Normal dönemlerde kanaryalarda göbeğinin altında yer alan yarıklar aynı gibi olsa da özellikle üreme dönemlerinde dişi ve erkek arasında farklılıklar görülür. Bu tespiti yapmak için öncelikle nazik bir şekilde kanaryayı tutmanız gerekir. Sonrasında göbeğinin altındaki tüylere hafifçe üfleyerek tüylerin aralanmasını sağlayabilirsiniz. Bu aşamadan sonra yarığa bakmak gerekecektir. Erkek olan kanaryaların yarığı daha uzun ve çıkıntılı bir şekilde görülür. Dişilerin ise daha düz ve yuvarlak görülür.

Dediğimiz gibi bu yöntem ile tespit yaparken kuşların üreme döneminde olması gerekmektedir. Kanaryalar genellikle ilkbahar sonu ve yaz aylarında ürerler. Bu dönemlerde bu tespiti yapabilirsiniz. Bu şekilde ayrım yapmak aynı zamanda tecrübe gerektirmektedir. Çok sayıda kuşa bakarak ve zaman içerisinde bu tecrübe kazanılır.

Kanarya Sesi İle Ayrım

Aslında bu şekilde yüzde yüz doğru bir ayrım yapacağınızı söyleyemeyiz. Fakat genellikle erkek olan kanaryalar dişilere kıyasla daha melodik seslere sahiptir ve daha iyi ötücü yetenekleri vardır. Fakat ötüşü zayıf ve melodik olmayan erkek kanarya veya tam tersi çok iyi ötücü özelliklere sahip bir dişi kanarya görmek mümkündür.

Bu şekilde ayrım yaparken özellikle deri değiştirme dönemini beklemek ve bahar aylarında kanaryaları direk olarak güneş ışığı altına koymak gerekir. Bu şekilde bir uygulama yaptığınız takdirde erkek kanarya birkaç dakika içerisinde melodik sesler çıkarmaya başlayacaktır.

Tüy Rengine Bakarak Ayrım

Bu şekilde ayrım yapabilmek çok ama çok zordur. Sadece kanarya konusunda oldukça uzman bazı kişiler bu ayrımı yapabilmektedir. Bu şekilde ayrım yaparken tüylerin parlaklığını dikkate alırlar. Erkek olan kanaryaların tüylerindeki parlaklık dişilere oranla bir tık daha fazla olmaktadır.

Diğer Yöntemler

Bunun dışında sadece veteriner hekimlerin uygulayabileceği bazı yöntemler vardır. Birincisi erkek üreme organları olan testislerin veya dişi üreme organları olan yumurtalıkların tespitidir. Bu konuda uzman olan veteriner hekimler ultrason ile bu tespiti yapabilir veya karın kısmına anestezi altında yapılacak küçük bir kesi ile bu organlar tespit edilebilir.

Diğer bir yöntem ise kan alınarak özel laboratuvarlarda kromozomlara bakmaktır. Bunu yapan laboratuvar sayısı kısıtlıdır. Fakat bilgi olarak bilmenizde fayda vardır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu