Annesiz Yavru Güvercin Bakımı ve Beslenmesi
Ülkemizde en çok bulunan kuş türlerinden olan güvercinler, özellikle şehirlerde insanlar ile iç içe yaşamaktadır. İnsanlar ile bu kadar yakın bir şekilde yaşayan güvercinler ile ilgili olumsuzluklarla maalesef sık karşılaşmaktayız. Yavru güvercinlerin annesiz kalması da bu karşılaştığımız olumsuz durumlardan birisidir. Yavru güvercinler çeşitli dönemlerde ve çeşitli nedenler ile annesiz kalabilir. Belirli bir yaşın üstündeki yavru güvercinlerin hayatlarını bir şekilde devam ettirme ihtimalleri olsa da, çoğunlukla dışarıdan bir yardım olmadan maalesef hayatlarını devam ettiremezler. Özellikle yavruluğun ilk haftalarında annesiz kalan güvercinlerin mutlaka uygun bakım ve beslemeye ihtiyacı vardır.
Yavru güvercinler annenin yavru güvercini (hastalık, zayıflık gibi nedenler ile) kabul etmemesi, annenin bir şekilde yuvayı kaybetmesi, anne güvercinin çeşitli nedenler ile yuvaya ulaşamaması, anne güvercinin hayatını kaybetmesi gibi nedenlere bağlı olarak yalnız ve annesiz kalabilmektedir. Özellikle yuvadan düşme durumu ile oldukça sık karşılaşmaktayız. Siz herhangi bir şekilde yavru bir güvercin bulduğunuzda ilk olarak yapmanız gereken çevreyi kontrol etmek ve bir yuvası olup olmadığını belirlemektir. Eğer güvercinin yuvasını tespit ederseniz en doğru davranış tekrar yuvasına koymak olacaktır. Tabi ki bu süreçten sonra takip etmekte fayda vardır. Bazen anne güvercin yavrusunu kabul etmeyip yuvadan atabilir. Bu durumda bakım ve beslenme konusunda sizin yardımcı olmanız gerekebilir.
Yavru Güvercinin Yalnız Kalmasının Nedenleri
Yavru bir güvercinin neden annesiz ve yalnız kalabileceği ile ilgili olarak yukarıda kısaca bahsetmiştik. Konuyu detaylandırmak ve bu konuda bilgi sahibi olmanız için aşağıda maddeler halinde bunu yazacağız. Yavru güvercine nasıl davranacağınızı belirlemek için bu durum yani yalnız kalma nedeni çok önemlidir.
Yuvanın bulunduğu ve çevrede görüldüğü durumları aşağıda sıralıyoruz.
- Yuvadan düşme; eğer yavru güvercin yuvadan düşmüş ise en doğru hareket onu yuvaya tekrar koymaktır. Bu şekilde yaşamına devam edebilecektir.
- Anne güvercinin yuvadan atması; bazen çok zayıf ve hastalıklı olan güvercinleri anneleri yuvadan atabilir. Bu durumda yavruyu yuvaya koyduğunuzda anne yavruyu kabul edebilir veya tekrar atabilir. Eğer tekrar tekrar anne kabul etmezse bakım ve beslenme konusunda sizin yardım etmeniz gerekecektir.
- Anne güvercinin kaybolması; eğer anne güvercin çeşitli nedenler ile kaybolmuşsa ve yuvaya gelmiyorsa yavru güvercin için yardım şarttır. Bir süre yuvayı takip etmekte anne güvercinin gelip gelmediğini gözlemlemekte fayda vardır.
Eğer yavru bir güvercin buldunuz ama çevrede yuva göremiyorsanız yapabilecek çok fazla bir şey yoktur. Yavru güvercinin dış ortamda yaşama şansı yok denecek kadar az olduğundan bakım ve beslenmesinde insanların yardımcı olması şarttır.
Yavru Güvercin İçin Yapılması Gerekenler
Yavru bir güvercin bulduktan sonra yukarıda saydığımız nedenler sebebiyle bakımını insanların üstlenmesi gerekiyorsa bu konuda veteriner hekimlerden, hayvan barınaklarından, doğal yaşam derneklerinden ve sahipsiz hayvan derneklerinden destek alabilirsiniz. Bunun yanında bakımını kendinizde üstlenebilirsiniz. Eğer bakımı kendiniz üstlenirseniz yapmanız gerekenlerden kısaca bahsedeceğiz.
Annesiz Yavru Güvercin Bakımı
İlk olarak yapılması gereken yavru güvercin için uygun ve yuvasına benzer bir ortam hazırlamak olacaktır. Mevsime göre değişmek ile beraber sıcaklık önemlidir. Soğuk dönemlerde ısıtma gerekebilir. Zemin için yumuşak bir malzeme kullanabilirsiniz. Yavruyu yerleştirdiğiniz bu yeri mümkün olduğunda gürültü ve aşırı ışıktan uzak bir ortamda tutun ve sakin bir şekilde kalmasını sağlayın. Bu şekilde yavru güvercin daha sakin olacak, korkmayacak ve ürkmeyecektir. Tabi ki ilk etapta farklı bir ortamdan dolayı biraz tedirginlik normaldir, zamanla bu duruma alışacaktır.
Annesiz Yavru Güvercin Beslenmesi
Özellikle ilk 2-3 haftadaki güvercinlerin beslenmesi önemlidir. Bu dönemde güvercinlerin yem ile beslenmesi mümkün olmadığından mama ile beslemek gerekir. Bunun için hazır güvercin mamaları satılmaktadır. Bu mamaları kullanma şansınız bulunmaktadır. Bu mamaları veteriner klinikleri ve petshoplardan alabilirsiniz. Bunun yanında evde kendinizde mama hazırlayabilirsiniz.
Yavru Güvercin Maması Hazırlama
Çeşitli şekillerde mama hazırlamanız mümkündür. Örnek bir mama tarifini burada sizinle paylaşacağız. İlk olarak sizlere gerekli malzemeleri sıralayalım. Gerekli olan malzemeler; bebek maması, galeta unu, mısır unu, soya fasulyesi unu ve ılık sudur. Bebek mamasından 2 birim, diğerlerinden 1 birim koyarak mamayı hazırlayabilirsiniz. Hazırladığınız mamayı bir enjektör yardımı ile yavru güvercine içirebilirsiniz. Kıvamı süt kıvamından biraz daha koyu olmalıdır. Aynı zamanda dikkat etmeniz gereken en önemli hususlardan birisi güvercinin gagasının yukarı bakması gerektiğidir. Bu şekilde direk olarak mama kursağa gider. Özellikle ilk 2 hafta içerisinde olan yavru güvercinler için ideal bir karışımdır.
Güvercin biraz büyüdükten sonra kanatlılar için hazırlanmış olan toz yemlerden kullanmaya başlayabilirsiniz. Aynı zamanda toz yemi evde hazırlamanız da mümkündür. Mısır, pirinç, buğday, bezelye, arpa gibi çeşitli tahılları toz haline getirerek ilk etapta hafif nemlendirip, sonrasında ise direk kuru olarak yavru güvercine verebilirsiniz.