Bıldırcın Yetiştiriciliği Hakkında Genel Bilgi
Bıldırcın yetiştiriciliği, yumurta ve et elde edilmek için yapılır. Özellikle son yıllarda popüler olan alanlardan birisidir. Yumurtasının birçok faydası olması bu anlamda etkili olmuştur.
Bıldırcın, yaklaşık olarak 25 cm uzunluğunda kısa kuyruklu, vücudu kahverengi ve gri çizgili bir kuştur. Göğüsünde yer alan tüyler ise; daha açık renklidir. Dişilerde özellikle göğüsün boyun bölgesinde nokta nokta siyahlıklar bulunur. Bıldırcınlarda ağırlık ortalama 140 gram kadardır. 2 aylığı tamamlayan dişi bıldırcınlar yumurta vermeye başlar. 1 yıl içerisinde ise ortalama olarak 200-250 adet yumurta verir. Her bir yumurta 10-12 gram ağırlığındadır. Etlik amaçlı yetiştirilenler ise ortalama 5-6 haftalık yaşa ulaştığında kesim yaşına ulaşmışlardır.
Bıldırcın Üretimi
Çiftleştirme kafeslerinde (Çiftleştirme kafeslerinde her 2 veya 3 dişi için 1 erkek bıldırcın bulunmalıdır.) yer alan damızlık bıldırcınlardan elde edilen döllü yumurtalar kuluçka makinelerine yerleştirilir. 15 gün boyunca kuluçka makinelerinin gelişim bölümünde duran yumurtalar 15. gün sonunda çıkım makinelerine alınır ve 17. günde buralarda civciv çıkımı gerçekleşir. Çıkım bazen birkaç güne yayılabilmektedir. Kuluçka makinelerinin bıldırcın için uygun olmasına dikkat edilmelidir. Yine döllülük oranını artırmak için çiftleştirme kafeslerindeki erkek/dişi oranı oldukça önemlidir. Kuluçka çıkım oranları bıldırcınlarda %60 civarındadır.
Bıldırcın Civcivi
Civcivler yerde veya çok katlı ana makinelerinde büyütülebilir. İlk gün sıcaklık 35 derece civarında olmalıdır. Sonrasında ise kademeli olarak azaltılmalıdır. Her hafta 2-3 derece azaltılarak 23-24 derece seviyelerinde sabit tutulmalıdır. Ergin bıldırcınlar için ideal sıcaklıklar budur. Sıcaklık ile beraber beslenme, ışık, nem önemli noktalardır. Sağlıklı bir ergin bıldırcın elde etmek istiyorsak ilk haftalardaki bakım ve beslenme koşulları bunun belirleyicisidir.
Bıldırcın Civcivi ve Yumurtası
Bıldırcınlarda Beslenme
Yumurtadan yeni çıkmış olan bıldırcın civcivleri ortalama olarak 7-9 gram canlı ağırlığa sahiptir. İlk 3 hafta 28 protein içeren yemler kullanılmalıdır. Sonrasında ise yumutlama dönemine kadar 20-24 proteinli yemler kullanılır. Yumurtlamaya ayrılan bıldırcınlara 17 proteinli, damızlık olarak ayrılanlara ise 23 proteinli yemler verilir. Yemlerdeki enerji ise 2800-3000 kalori olmalıdır. Ergin bir bıldırcın günde 20-30 gram arasında yem tüketir.
Biyogüvenlik Uygulamaları
Bıldırcınlarda salgın hastalıklar çok fazla görülmez. Fakat gerekli biyogüvenlik uygulamalarını almakta fayda vardır. Kafeslerin veya bakılan alanların temizliği, çok fazla dışarı ile teması olmaması, düzenli aralıklar ile dezenfektanlar aracılığı ile ortamın temizliği oldukça önemli konulardır.