Brahma Tavuğu Özellikleri ve Yumurta Verimi

Brahma tavuğu tavuk ırkları içerisindeki en büyük ırklardan biridir. Öyle ki devasa boyutları onu tanımlamak için yeterlidir. Bu büyük tavuk ırkı bu büyüklüğe rağmen oldukça sakin davranan, uysal bir mizaca sahip, nazik canlılardır. Bu nedenle Brahma ırkı tavuklar genellikle zarafeti nedeniyle gösteriş ve hobi amacıyla beslenmektedir. Bugünkü yazımızda bu büyük tavuk ırkının genel özellikleri hakkında bilgi vereceğiz.

Brahma Tavuğunun Anavatanı ve Kökeni

Brahma birkaç yüzyıllık bir tarihe sahip olan ırktır. Geçmişte Victoria dönemi olarak da geçen 1800’lü yıllarda Birleşik Krallık topraklarında çeşitli ırkların çiftleştirilmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Şanghay ve Chittagong ırklarından ortaya çıkan bu melez ırk zamanla ABD’ye oradan da özel ırk olarak tüm dünyaya yayılmıştır. Bu tavuk özel bir ırk olması nedeniyle başta Kraliçe Victoria olmak üzere pek çok kişi tarafından özenle beslenmiştir. Günümüzde de yaygın olarak tüm dünyada beslenmeye devam etmektedir.

Ortalama Yaşam Süresi+8 Yıl
Ortalama Canlı Ağırlık (Tavuk)3,5 – 4 Kg
Ortalama Canlı Ağırlık (Horoz)4,5 – 5 Kg
Yumurta ÜretimiHaftada 3 – 4 Adet
Yumurta Kabuk RengiKahverengi
Brahma Tavuğu Özellikleri

Brahma Tavuğunun Görünüşü

Brahma tavuk ırkları arasındaki en devasa ırklardan biridir. Fakat bu büyüklük büyük oranda tüylerden kaynaklanmaktadır. Bu tüyler baştan parmak aralarına kadar her yerde bulunur. Gövdesi fazla miktarda tüy ile kaplanan bu tavuk güçlü bir kanada ve geniş bir gövdeye sahiptir. Onun bu görünüşü çiftleşme esnasında zorluk yaşanmasına neden olabilir. Brahma olgunluğa ulaştığı zaman yaklaşık 75 cm kadar uzar ve 5 kiloya kadar ağırlığa sahip olur. Brahma ırkı horozlarda 8 kilogram, tavuklarda ise 6 kilograma kadar ağırlıklar kaydedilmiştir. Bu rakamlar yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterebilir. Brahmalar genellikle 3 renkten meydana gelir. Siyah, beyaz ve altın sarısı renge sahip olan bu tavuklar ebeveynlerindeki baskınlığa göre bu renklerin hepsini taşıyabilir.

Brahma Tavuğu
Brahma Tavuğu – Bir Brahma Horozunun Standart Görünüşü

Brahma ve diğer süs tavukları hakkında “En Çok Beslenen Süs Tavuğu Cinsleri ve Özellikleri” konumuzdan detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Brahma Tavuğu Çeşitleri

Brahma tavukları 1874’te American Standard of Perfection’a kabul edildi. Bunu 1924’te İngiltere izledi. Amerika standartlarına göre Light, Dark ve Buff olmak üzere 3 adet standart renk çeşidi vardır. İngiliz standartlarına göre Dark, Light, White, Gold, Blue Partridge ve Buff Columbian gibi daha fazla renk varyetesi mevcuttur.

Brahma Tavuğu Çeşitleri
Brahma Tavuğu Çeşitleri

Brahma ırkı tavuklar oldukça uysal ve ortama ayak uydurabilen tavuklardır. Günün çoğunu yürüyerek geçiren bu tavuklar zıplama yeteneği ile de bilinirler. Çevresindeki diğer canlılara karşı saldırgan tavır göstermeyen bu canlılar tehdit halinde cüsselerini kullanabilir. İnsanlara ise oldukça uysal davranışlar gösterir. Ayrıca sessiz olan bu ırklar çevresine hiçbir rahatsızlık vermezler.

Brahma Tavuğunun Yumurta Verimliliği ve Üremesi

Brahmalar 7 aylık olduktan sonra olgunluğa ulaşırlar ve yumurta vermeye başlarlar. Erişkin bir Brahma tavuğu haftada 3-4 kez yumurtlama özelliğine sahiptir. Kahverengi renkte ve büyük boyutlarda yumurta yapan bu canlılar serin havalarda daha fazla yumurta üretirler. Birkaç haftalık yumurta üretiminden sonra kuluçka evresine giren Brahma tavukları 3 haftalık kuluçka döneminin ardından tekrar yumurtlamaya başlayabilir. Uygun koşullar sağlandığında yıllık yumurta verimi 150-200 arasındadır.

Brahma Tavuğu Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar

Brahma tavukları diğer birçok tavuk ırkına oranla dayanıklı ve sağlıklı tavuklardır. Gerekli yaşam ortamları en uygun şekilde dizayn edildiğinde pek çoğu sağlıklı bir şekilde ömrünü tamamlayabilmektedir. Ancak temizliğin yeterli olmadığı noktalarda bit, akar ve parazitler bu tavukları hasta edebilir ve hatta toplu ölümlere neden olabilir. Bu nedenle hastalığa yakalanmadan önce gerekli ilaçlamanın ve temizliğin düzenli olarak yapılması gerekmektedir.

Aynı zamanda ülkemizde yaygın olarak olarak görünen enfeksiyöz bronşitis, newcastle hastalığı, infeksiyöz bursal hastalığı (gumboro hastalığı), marek hastalığı gibi hastalıklara karşı civciv döneminden itibaren aşıların yapılması; bu tarz ciddi ve öldürücü olabilen hastalıklara karşı tavuklarınızı koruyacaktır.

Brahma ırkı tavuklar cüssesi nedeniyle diğer tavuklardan daha fazla beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Ayrıca bu cüsseleri onların yerleşim alanlarında sıkıntı yaşamasına neden duyabilir. Bu nedenle her bir tavuk için 5-6 metrekarelik alan belirlenmelidir.

Brahma Tavuğunun Beslenmesi

Brahmalar pek çok tavuk türünden daha fazla beslenirler. Ancak onların uysal olması beslenmeyi kolaylaştırmaktadır. Gün içinde bulacakları böcek benzeri canlılar ile beslenirken sahiplerinin verecekleri ek gıdalar onlar için yeterli olmaktadır. Ticari olarak satılan tavuk yemleri ile besleyebileceğiniz gibi kendi hazırlamış olduğunuz özel karışımlar ile de beslemeniz mümkündür.

Sık Görülen Hastalıklar (Brahma Irkı)

Brahma tavuğunda hastalık çok nadir görülen problemlerdendir. Temizlik ve ilaçlama dikkat edildiği sürece neredeyse hiç hastalanmazlar. Ancak çevresindeki dışkı gibi pislikler temizlenmediği takdirde tavuk biti, akar ve çeşitli parazitler bu hayvanları hasta edebilir. Bunun yanında bakteriyel ve viral enfeksiyonlarda sorunlara neden olabilmektedir. Bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak için tavuğun bakıldığı ortamın ve içtiği suyun temizliği çok önemlidir. Viral hastalıklardan korunmak içinse aşılarının düzenli olarak yapılmış olması önem arz etmektedir.

Brahma Yumurta ve Civciv Fiyatları

Brahma döllü yumurtalar 10-20 TL arasında, günlük Brahma civcivler 50-75 TL, 15 günlük Brahma civcivler ise 100-150 TL arasında satılmaktadır. Brahma damızlık tavuk ve horoz fiyatları ise 200-300 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Brahma tavuk yılda kaç yumurta yapar?

Brahma tavukları yaklaşık 7 aydan sonra yumurta üretimine başlarlar ve haftada 3-4 yumurta yaparlar. Yani yıllık yumurta verimleri yaklaşık olarak 150-200 arasındadır.

Brahma tavuk ömrü ne kadardır?

Ortalama olarak Brahma tavukları iyi bakım ve beslenme koşullarında 8 ile 10 yıl arasında yaşarlar. Yani ömrü yaklaşık 8-10 yıldır.

Brahma tavuk ne zaman yumurtlar?

Yumurtaya başlama yaşları yaklaşık 7 aylıktır. Bu dönemden sonra uygun bakım ve besleme koşulları olduğunda haftada 3-4 kez yumurtlar. Yumurtlama dönemi özellikle dış ortamda bakılanlarda mevsim ile de ilişkilidir.

Brahma tavuğun fiyatı kaç para?

Tavuğun yaşına ve özelliklerine göre değişiklik göstermektedir. Genç Brahma tavuk ve horozlar 200-300 TL civarındadır. Günlük civcivler 50 TL, 15 günlük civcivler ise yaklaşık 100-150 TL‘dir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu