Kedi ve Köpeklerde Bitler ve Bit Tedavisi

Kedi ve köpeklerde pirelere oldukça sık rastlamamıza rağmen bitler daha nadir olarak karşımıza çıkmaktadır. Aslında birçok evcil hayvan sahibi bu ayrımı doğru olarak yapamayabilir. Sonuç olarak her ikisi de kedi ve köpeklerin derilerinde, tüylerinin arasında yaşayan dış parazitlerdir, doğrudan veya dolaylı olarak canlıya zarar verir.

Bitler, etkilenen canlının derisinde ve tüylerinin arasında yaşarlar. Bitin türüne göre evcil hayvanın derisi ile veya kanını emerek beslenir. Eğer kontrol edilmezse kısa süre içerisinde vücudu istila eder ve tüm vücuda yayılır. Özellikle hijyen koşullarının kötü olduğu yerlerde daha sık görülür.

Bit ve Pire Ayrımı

Yukarıda dediğimiz gibi bu dış parazitlerin ortak özellikleri olmasına rağmen birbirinden farklı canlılardır ve bazı farklılıkları vardır. Tabi ki birçok ortak yönleri ve farklılıkları vardır. Bizim ve evcil hayvan sahipleri için önemli olan bazı farklılıklarını sizler için yazacağız.

  • En önemli fark zıplama özelliğidir. Pireler zıplayabilirken, bitler zıplayamaz.
  • Pireler kolay bir şekilde öldürülebilirken, bitleri öldürmek oldukça güçtür. Parmak ile basma vs. şeklinde ölmezler, tırnağın ucu ile şiddetli bir şekilde basmak gerekir.
  • Pireler çevrede bulunurken veya bir canlıdan başka bir canlıya geçmeye çalışırken daha aktif ve hareketlidir. Bitler ise canlının üzerinde durur ve çok daha hareketsizdir.

Not: Pireler hakkında detaylı bilgi almak için “Kedi ve Köpeklerde Pire Enfestasyonu” konumuza bakabilirsiniz.

Kedi ve Köpeklerde Bitler

Öncelikli olarak şunu belirtmemiz gerekir. Bitler türe özgü canlılardır. Yani bir türden diğerine geçmezler. Kediden köpeğe, kediden insana veya köpekten insana geçme gibi bir durum söz konusu değildir. Yine insanlarda bulunan bitlerde diğer canlılarda yaşayamazlar.

Kedilerde gördüğümüz tek bit türü Felicola subrostrata ismi verilen bittir. Bu doğrudan başka bir kedi ile veya kontamine olmuş olan yatak, tarak, taşıma çantası gibi ürünler aracılığı ile olur.

Köpeklerde ise karşımıza başlıca iki tür çıkmaktadır. Bunlar; çiğneme biti olarak bilinen Trichodectes canis ve emici bir bit türü olan Linognathus setosus isimki bitlerdir.

Köpeklerde ise karşımıza başlıca iki tür çıkmaktadır. Bunlar; çiğneme biti olarak bilinen Trichodectes canis ve emici bir bit türü olan Linognathus setosus isimki bitlerdir. Trichodectes canis, istila ettiği köpeğin derisini çiğneyerek beslenirken, Linognathus setosus ise kan emerek beslenir. Bulaşma yine direk temas veya kontamine olmuş eşyalar ile olur.

Linognathus setosus (erişkin, dişi)

Kedi ve Köpeklerde Bit Belirtileri

Tabi ki bir bit istilası durumunda vücut üzerinde, tüyler arasında veya çevrede bu bitleri görebiliriz. Bunun yanında bitlerin neden olduğu bazı sorunlar ve semptomlar vardır. Bunlar ise aşağıda yazmaktadır.

  • Aşırı kaşıntı ve sürekli kaşınma isteği.
  • Tüylerin dağınık ve kuru bir görünümde olması.
  • Özellikle kulak, boyun, sırt, kasık ve rektal bölgede tüy dökülmesi.
  • Şiddetli istila durumlarında özellikle yavru hayvanlarda anemi yani kansızlık ortaya çıkması.

Kedi ve Köpeklerde Bit Teşhis ve Tedavisi

Deri üzerinde veya tüyler arasında erişkin bitlerin ve bit yumurtaları yani sirkelerin görülmesi ile kolaylık teşhis konur. Yetişkin bitler düz, altı bacaklı, kanatsız dış parazitlerdir. Sirkeler ise genellikle tüylere bağlı olarak, küçük beyaz noktalar şeklinde görülür.

Bitleri öldürmede etkili olan çok çeşitli şampuanların yanı sıra dış parazit öldürücü spreyler ve tozlar vardır. Ayrıca fipronil ve selamectin gibi etken maddeleri içeren dış parazit damlaları da kullanılabilir. Genellikle erişkin bitlere etkili olan bu ürünleri belirli bir ara ile birkaç kez uygulamanız gerekir.

Eğer kedi veya köpeğinizin tüyleri keçeleşmiş ise tüyler arasında ilaç etki etmeyebilir. Bu durumda orada canlı kalan bitler kısa süre sonra tekrar üreyerek, çoğalabilir. Bu durumun önüne geçmek için tıraş önerebiliriz. Aynı zamanda evcil hayvanınızın kullandığı yatak, tarak, taşıma kutusu gibi ürünlerinde iyi bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu