Kedilerde Kusmanın Nedenleri

Kedilerde en sık görülen sindirim sistemi problemlerinden daha doğrusu semptomlarından birisi kusmadır. Kusma, sindirim sistemi ile alakalı bir sorunun habercisi olabileceği gibi çok farklı nedenlerden de kaynaklanabilir. Kusmanın sayısız nedeni vardır ki bu nedenlerin her birini burada yazmamız mümkün değildir. Bu nedenle sizlere kusmanın başlıca nedenlerini vereceğiz.

Kusma akut ve kronik olmak üzere 2 şekilde görülebilir. Akut kusmalar kısa süre önce başlamış ve devam eden kusmalardır. Kronik kusmalar ise çok daha uzun süre devam eden kusmalardır. Bu nedenin belirlenmesi açısından önemli bir noktadır.

Kedilerde Kusma Nedenleri

Tüy Çıkarma: Kediler bilindiği gibi kendilerini yalayarak temizlerler. Yalama esnasında yuttukları tüyleri belirli aralık ile kusarak çıkarırlar. Bu kedilerdeki kusmanın en önemli nedenidir. Kusmuk içeriğinde tüy yumağını belirgin bir şekilde görürsünüz.

Çim Yeme: Çimi kediler doğada tüketebilir ya da ev kedilerine sahipleri verebilirler. Çim yutulan tüylerin çıkarılması için kedilere verilmektedir. Kedilerin büyük çoğunluğu itiraz etmeden bu çimi yerler ve neticesinde kusma görülebilir.

Hızlı Yeme: Kediler bazen sabırsız bir şekilde çok hızlı mamalarını veya yemeklerini yiyebilirler. Bunun neticesinde hızlı yemeye bağlı kusma şekillenebilir. Bu önemli bir nedendir.

Beslenme Değişikliği: Kedilerdeki beslenme değişikliği sonucunda özellikle de bir geçiş aşaması olmadan yapılan mama değişikliği veya alışık olmadığı besinlerin verilmesi ile kusma şekillebilir.

Bozuk Besinler: Bozuk besinlerin tüketilmesi kedilerde kusmaya sebebiyet verebilir.

Araç Tutması: İnsanlarda olduğu kedilerde de bu tarz durumlar görülebilir. Uzun süren yolculuklar veya sarsıntılı hareketler kusma nedenleri arasında yer alır.

Zehirlenmeler: Her türlü gıda zehirlenmesi veya başka yollar ile zehirlenmeler kusmaya sebebiyet verebilir.

İlaçlar: Özellikle NSAID grubundaki ilaçlar ile bazı antibiyotikler ilaca bağlı kusmalara neden olabilir.

Güneş Çarpması: Uzun süre güneş altında durması veya çok sıcak bir alanda durması kusmaya neden olabilir.

Yabancı Cisimler: Kediler meraklı hayvanlardır ve yabancı cisim yutma olayı kedilerde sık görülür. Yutulan yabancı cisimlerin en büyük belirtilerinden birisi kusmadır.

Parazitler: Roundworms adı verilen bağırsak solucanları ile Ollulanis tricuspis isimli parazit, bu nedenden kaynaklı kusmaların en önemli faktörleridir.

Salmonella: Salmonella çeşitli kaynaklardan kediye bulaşabilir. Salmonella enfeksiyonlarında kusma görülebilir.

Gastrit: Gastrit midenin en sık görülen hastalıklarından birisidir. Kısacası çeşitli nedenlere bağlı olarak midenin iltihaplanmasıdır. Gastritin en büyük belirtisi ise kusmadır.

Coccidiosis: Protozoon kaynaklı bir sindirim sistemi enfeksiyonudur.

Pyometra: Dişi kedilerde rahim iltihaplanmasıdır. Kusmaya neden olabilir.

Feline Panleukopenia: Özellikle de yavru kedilerde görülen oldukça şiddetli seyreden viral bir enfeksiyondur. En önemli belirtileri ishal ile beraber kusmadır.

Giardiasis: Protozoonların sebep olduğu bir enfeksiyondur.

Bağırsak Tıkanıklıkları: Çeşitli nedenlere bağlı olarak bağırsaklarda meydana gelen tıkanıklıklar kusmaya sebebiyet verebilir.

Tümörler: Özellikle mide ve bağırsak tümörleri ile bu bölgelere metastaz yapan tümörler kusmaya sebebiyet verebilir.

Sistemik Hastalıklar: Karaciğer, böbrek ve pankreas hastalıkları kusmaya sebebiyet verebilir.

Endokrin Sistem Bozuklukları: Addison hastalığı, şeker hastalığı gibi bazı endokrin sistem hastalıkları da kusmaya sebep olabilir.

Bunlar kedilerde kusmanın başlıca sebepleridir. Fakat bu nedenleri çoğaltmak mümkündür. Bazı basit kusmalar dışında (belirli aralıklar ile tüy kusma, aşırı yeme sonrası 1 dakika içinde kusma gibi) ciddiye alınması gereken bir durumdur. Kusmanın çok fazla nedeni olduğundan nedeni belirlemek ve ona göre tedavi uygulamak oldukça önemlidir. Bu nedenle veteriner hekimin mutlaka hastayı muayene etmesi gerekir. Muayene sonucuna göre neden belirlendiği takdirde tedavi çok daha kolay olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu