Kedi ve Köpeklerde Titreme

Kedi ve köpeklerde titreme sık karşılaştığımız durumlardan birisidir. Genel olarak titreme vücudun herhangi bir hastalığa veya metabolizma sorununa vermiş olduğu bir tepkidir. Titreme, kasılma ve gevşeme arasında değişen, genellikle bir veya daha fazla vücut parçasının hızlı veya yavaş hareketlerini (seğirme) içeren istemsiz, tekrarlayan kas hareketleridir. Titreme vücudun tamamında meydana gelebileceği gibi vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir.

Etkilenen bir kedi veya köpekte vücudun hemen hemen her yerinde istemsiz titremeler görülebilir. Titreme tek bir bölgede lokalize olabilir veya tüm vücutta genel olabilir. Lokalize olan vakalar genellikle başı veya arka bacakları etkiler.

Kedi ve Köpeklerde Titreme Nedenleri

Titremenin birçok farklı sebebi olabilir. Bazen titremeler kısa süreli ve tek seferlik olurken, bazen uzun süreli ve sürekli tekrarlayan şekilde olabilmektedir. Farklı şekillerde ortaya çıkan titreme, tüm ırklarda ve yaşlarda da görülebilmektedir.

Hipotermi ve Hipertermi

Hipotermi vücut ısısının düşmesi, hipertermi ise yükselmesidir. Öncelikli olarak bunu yazmak istedik ki titremelerin ana nedenlerinden birisi budur. Kedi ve köpeklerde vücut ısısı normal seviyelerin dışına çıktığında vücut bir tepki olarak titreyebilir. Özellikle aşırı sıcak veya aşırı soğuk ortamda uzun süre duran evcil hayvanlarda vücut ısısı ciddi anlamda değişecektir. Bu durumda tepki olarak titreme oluşacaktır. Eğer daha önce karşılaşmadığınız şekilde evcil hayvanınızda bir titreme söz konusu ise öncelikli olarak vücut ısısını kontrol etmelisiniz.

Hipoglisemi

Hipoglisemi, kandaki glikoz seviyesinin yani şeker seviyesinin düşmesidir. Hipoglisemi çeşitli nedenler ile ortaya çıkabilmektedir. Özellikle uzun süre açlık, gebeliğin son dönemi ve doğumdan sonra ortaya çıkma ihtimali daha fazladır. Bunun yanında yanlış besleme, iştahsızlık, ishal, kusma gibi sorunlarda hipoglisemiye neden olabilir. Bu durumda tüm vücutta titreme görülür.

Zehirlenmeler

Kedi ve köpeklerde zehirlenmeler oldukça sık karşılaştığımız bir durumdur. Bilinçli olarak olabileceği gibi bazı kedi veya köpek sahipleri bilinçsiz olarak evcil hayvanlarını zehirleyebilmektedir. İnsanların rahatlıkla tükettiği bazı besinler (çikolata, soğan, sarımsak vb.) kedi ve köpekler için ciddi anlamda zehirleyici olabilir. Yine bazı ilaçlar, kimyasal maddeler ve bitkilerde zehirleyici etki yapabilmektedir. Titreme zehirlenme durumunda ortaya çıkan belirtilerden birisidir. Muhtemelen titreme ile beraber farklı birçok belirti de göreceksiniz. Bu sayede zehirlenmeyi ayırabilirsiniz.

Karaciğer ve Böbrek Hastalıkları

Karaciğer ve böbrekler vücuttaki fizyoloji için çok önemlidir. Birçok ürün bu organlarda metabolize edilmekte ve dışarı atılmaktadır. Bu organlardaki sorunlar üre gibi bazı maddelerin kanda aşırı derecede artmasına veya tam tersi azalmasına neden olabilir. Bu durumlarda titreme görülme ihtimali de söz konusudur.

Sinir Sistemi Hastalıkları

Sinir sistemi vücuttaki tüm doku ve organları yöneten, onların doğru bir şekilde çalışmasını sağlayan merkezdir. Bazen sinir sistemi ile alakalı sorunlarda genel veya bölgesel titremeler görülebilir. Bu titremeler ve seğirmeler gözde, bacaklarda, başta daha sık olarak görülür.

Diğer Nedenler

Tabi ki yukarıda saydığımız nedenler dışında kedi ve köpeklerde titremeye neden olabilecek farklı birçok sebep vardır. Bunlar arasında aşağıdakileri de öncelikli olarak sayabiliriz.

  • Genetik faktörler
  • Travma ve yaralanmalar
  • Bazı ilaçların yan etkisi
  • Vücuttaki bazı enfeksiyonlar
  • Şiddetli halsizlik ve ağrı durumları

Kedi ve Köpeklerde Titreme Teşhis ve Tedavi

Bu tarz durumlarda teşhis için titremenin ne zaman başladığı, hangi bölgelerde görüldüğü, ne kadar süre devam ettiği ve sıklığı çok önemlidir. Veteriner hekim bu faktörlere göre değerlendirme yapacaktır. Bunun yanında rutin laboratuvar incelemeleri, tam kan sayımı, kan biyokimya profili, idrar tahlili ve kan elektrolit değerleri önemli kriterlerdir. Ultrason, röntgen, MR, CT gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri de teşhis aşamasında kullanılmakradır.

Titreme, yalnızca altta yatan ve genellikle görülmeyen bir sorunun belirtisi olduğundan, tedavinin ana amacı, altta yatan hastalığı veya bozukluğu ortadan kaldırmak olacaktır. Altta yatan nedene göre acil medikal tedaviler, medikal tedaviler ve bazen cerrahi tedavi seçenekleri kullanılabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu