Kedilerde Kulak Akıntısı Nedenleri ve Tedavisi

Kedilerde kulak akıntısı farklı nedenlerden kaynaklı olabilmektedir. Fakat genel olarak neden kulaklardan kaynaklıdır. İç kulak veya orta kulak iltihaplanması; kedilerdeki kulak akıntısının en önemli ve başlıca nedenidir. Kulak iltihaplanması ve kulak akıntısı kedinize acı veren ve onu ciddi anlamda rahatsız eden bir durumdur. Bazen kulak akıntıları ve iltihaplanması ilk anlarda tespit edilemeyebiliyor. Sonrasında tespit edilen kulak akıntılarının ve iltihaplanmasının çözümü kolay olmuyor, tedaviler uzun sürebiliyor. Bu nedenle düzenli olarak kedinizin kulağını kontrol etmenizde fayda vardır. Erken olarak tespit edilen akıntılar ve iltihaplanmaların çözümü, tedavisi daha kolay olmaktadır.

Kedilerde Kulak Akıntısının Nedenleri

Kulak akıntısının başlıca nedenleri kulak iltihaplanmasıdır. Fakat kulak iltihaplanmasının nedenleri çok daha farklı ve çeşitli olabilmektedir. Bakteriler, mantarlar ve parazitler kulak iltihaplanmasına neden olabilmektedir. Yine alerji, yabancı cisim gibi farklı nedenlerden kaynaklı kulak akıntıları da sık görülmektedir.

Dış Kulak Enfeksiyonları: Dış kulak için kısaca kulağın görülen kısmı ve dış kulak kanalının yer aldığı kısımdır. Bu kısımda çeşitli nedenler ile iltihaplanma olabilmektedir. Özellikle uzun tüylü kedi ırklarında bu bölgenin hava almaması önemli bir nedendir. Ayrıca bu bölgenin ıslanması ve nemli kalması iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Çeşitli bakteriler, mantarlar, parazitler bu bölgede iltihaplanmaya neden olabilmektedir. Genellikle bu bölgedeki akıntılar sarı ve kahverengi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Orta Kulak Enfeksiyonları: Yine dış kulak iltihaplanmasında saydığımız nedenleri orta kulak iltihaplanmasında da sayabiliriz. Genellikle zamanında tedavi edilmeyen dış kulak iltihaplanması orta kulak iltihaplanmasına sebep olabilmektedir.

İç Kulak Enfeksiyonları: Çeşitli nedenler ile ortaya çıkan iç kulak enfeksiyonları kedilerde kulak akıntısına sebep olan nedenler arasında yer almaktadır.

Yabancı Cisimler: Aslında bunu ayrı bir başlık altında yazdık ama kısaca şu şekilde bir açıklama yapabiliriz. Yabancı cisimler kulağa ve kulak kanalına geldiğinde burada bir enfeksiyon oluşturabilir. Eğer yabancı cisimler burada enfeksiyon oluşturursa kulakta akıntı meydana gelir. Aslında akıntının nedeni yine kulak iltihaplanmasıdır. Fakat kulak iltihaplanmasının altında yatan neden yabancı cisimdir. Özellikle dışarıda yaşayan kedilerde pisipisi otu gibi otlar sıklıkla kulağa kaçmakta ve kulaklarda enfeksiyon ile akıntıya neden olmaktadır.

Parazitler: Özellikle ev tozu akarlarından bazı türler kulaklara yerleşmekte ve bu bölgede bir enfeksiyona neden olmaktadır. Genellikle dış kulak ve orta kulak iltihaplanması olarak karşımıza çıkar. Aslında bunu da dış kulak ve orta kulak iltihaplanması bölümüne alabiliriz ama sık karşılaştığımız bir neden olduğundan dolayı ayrı bir başlık altında yazmak istedik.

Alerji: Kedilerde çeşitli nedenlerden kaynaklı alerjiler meydana gelebilmektedir. Bazı alerjiler kulak bölgesini etkileyebilmektedir ve burada akıntılara neden olabilmektedir. Ev tozu akarlar, polipler en sık karşılaştığımız alerji nedenleri arasında yer almaktadır.

Kedilerde Kulak Akıntısının Belirtileri

Kulak akıntısının ana belirtisi aslında kulak bölgesinde meydana gelen sızıntı tarzındaki akıntılar veya aşırı kirlenmedir. Kedilerde kulaklardaki akıntı çeşitli renklerde olabilmektedir. Genellikle sarı, kahverengi ve siyah renkli akıntılar görülür. Ana belirti akıntı olsa bile bazı ekstra belirtiler karşımıza çıkabilmektedir. Bu belirtiler arasında kaşınma, kafa sallama ve kafayı bir tarafa doğru eğme öncelikli olarak sayabileceğimiz belirtiler arasındadır.

Bir enfeksiyondan kaynaklı meydana gelen akıntılarda enfeksiyon ciddi bir hal almış ise lokal belirtiler dışında genel belirtilerde görülebilir. Halsizlik, iştahsızlık ve depresyon hali görülebilecek genel belirtiler arasında yer almaktadır.

Kedilerde Kulak Akıntısının Tedavisi

Tedavi için öncelikle nedeni belirlemek gerekir. Fakat genellikle enfeksiyondan kaynaklı olduğu için kulak akıntılarında rutin tedavi yolları mevcuttur. Öncelikli olarak kulak için uygun bir antiseptik solüsyon ile kulak bölgesinin temizliği yapılmalıdır. Eğer bakteriyel kaynaklı bir neden söz konusu ise veya sekonder bakteriyel enfeksiyon riski var ise bir antibiyotik tedaviye eklenmelidir. Lokal veya sistemik antibiyotikler kullanılabilmektedir. Bunun yanında kedinin genel durumuna göre ekstra destekleyici vitamin uygulamaları yapılabilmektedir.

Kedilerde Kulak Akıntısından Korunma Yolları

Bunun için kedilerde kulak bakımı ve temizliği oldukça önemlidir. Kedilerinizin kulağını veteriner hekiminizin önerdiği uygun solüsyon ile düzenli olarak temizlemeniz iyi olacaktır. Aynı zamanda özellikle yıkama sonrasında veya ıslanmadan sonra kulak bölgesinin mutlaka iyi bir şekilde kurulanması gerekmektedir. Nemli kalan kulaklar akıntılara ve iltihaplanmalara neden olacaktır.

Kulak bakımı ve temizliği kediler için oldukça önemlidir ve bu konuda dikkatli olmak gerekir. Normal bir akıntı dışında akıntı gördüğünüz anda mutlaka anında veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu