Kedi ve Köpeklerde Diş Taşları (Tartar)

Diş taşları ya da diğer adı ile tartar; diş bakımının düzenli ve doğru yapılmaması, salyadaki kalsiyum karbonat ve fosfat gibi kristaloidlerin dişler üzerinde birikmesi ile meydana gelen bir diş sorunudur. Bu kristaloidler yiyecek kalıntıları ile beraber dişler üzerine ve mukoza epitellerine tutunarak birikir ve diş taşlarını meydana getirir. Diş bakımının yetersiz ve yanlış yapılması, dişlerin fırçalanmaması, ve diş eti problemleri diş taşları için hazırlayıcı nedenlerdir.

Diş Taşı Nedenleri

  • Diş bakımının yapılmaması yada eksik, yanlış yapılması.
  • Dişlerin fırçalanmaması.
  • Ağız ve diş sağlığına önem verilmemesi.
  • Kedi ve köpeklerin sürekli olarak yumuşak gıdalar ile beslenmesi.

Bu saydığımız etkenlere bağlı olarak öncelikli açık sarı renkte diş plakları oluşur. Sonrasında taş yapan kristaloidlerin birikmeye başlaması ile diş taşları meydana gelir.

Diş taşları genellikle orta yaş üstündeki hayvanlarda görülür. Çoğunluk ile diş eti hastalıkları ile birlikte seyreder. Köpeklerde salyanın alkali olması diş taşı oluşumunu hızlandıran faktörler arasındadır.

Diş Taşı Belirtileri

Dişler üzerinde taşlar belirli oranlarda belirgin olarak görülür. Diş taşları oluştuktan sonra özellikle dişlerin dışa bakan kısımlarında sarı renkten siyaha kadar farklı renklerde taş oluşumları dikkat çeker. Bazen sınırlı olurlar, bazense tüm dişi kaplayabilirler. En çok molar ve premolar dişlerde görülür.

Diş taşları başlangıç aşamasında fark edilmeyebilir. Fakat diş etlerinin çekilmesi ile beraber diş aralarında yiyecek atıklarının birikmesi ve bakteriyel üremelerin meydana gelmesi ile ağız kokusu ciddi anlamda hissedilmeye başlar. Genellikle kedi ve köpek sahipleri olayı bu aşamada fark ederler.

Bunun dışında yemek yerken güçlük, salya akntısı, diş etlerinde kızarıklık, diş etlerinde kanamalar görülen belirtiler arasında yer almaktadır. Daha ileri aşamalarda diş çürüklerine ve dişlerde dökülmelere neden olabilir.

Diş Taşlarında Tedavi

Tedavide bir veteriner hekim tarafından diş taşlarının temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için cavitron denilen alet veya rujin kullanılabilir. Diş taşı temizliği ve sonrasında veteriner hekimin kararına göre bir süre antiseptik solüsyonlar ve antibiyotik kullanılabilir.

Öneriler

  • Kedi ve köpeklerde dişler düzenli olarak fırçalanmalıdır.
  • Diş taşları özellikle orta yaşını doldurmuş kedi ve köpeklerde sık görülür. Bu nedenle orta yaş üstü
  • Kedi ve köpeklerde düzenli olarak diş kontrolleri veteriner hekimler tarafından yapılmalıdır.
  • Kötü ağız kokusu duyduğunuzda diş taşları açısından mutlaka bir kontrol yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu