Yeni Doğan Buzağılarda Beslenme Programı ve Önerileri

Ülkemizde her gün binlerce buzağı doğmasına rağmen, bakım ve besleme koşullarının yanlış ve yetersiz olması nedeni ile bu buzağılar yeterince gelişmemekte ve buzağı kayıp oranları yükselmektedir. Bu hem hayvan refahı açısından sorun teşkil etmektedir, hemde ülke için ciddi bir ekonomik kayıptır. Yeni doğan buzağılarda ölümlerin önüne geçilebilmesi ve ileri yaşamında sağlıklı, verimli olabilmesi için bakım ve besleme oldukça önemlidir. Özellikle ilk günlerini iyi bakım koşullarında geçiren, bu dönemde doğru ve yeterli beslenen buzağılar çok daha sağlıklı ve verimli olmaktadır.

Yeni Doğan Buzağılarda Beslenme

Doğumdan sonra buzağı için ilk ve en değerli besin kaynağı tartışmasız kolostrum yani ağız sütüdür. Ağız sütünün besleyici değeri oldukça yüksektir ve bunun yanında anne ineğin doğuma kadar olan yaşamında hastalıklara karşı kazandığı bağışıklığı yavrusuna yani buzağıya taşır. Bunun yanında buzağının dışkısını yumuşatarak gebelik sırasında bağırsaklarda oluşan dışkı birikintisinin atılmasını sağlar.

Buzağı doğduktan hemen sonra yani mümkün olan en kısa zamanda ağız sütünü vermek gerekir. Buzağılara verilecek ağız sütünün ilk sağımında ineğin memesi iyi bir şekilde temizlenmeli ve sonrasında kurulanmalıdır. Buzağıya herhangi bir hastalık etkeninin bulaşmaması açısından ilk sağımda temizlik ve kurulama oldukça önemlidir. Çünkü buzağı anne karnında tamamen mikroplardan ari bir şekilde gelişir ve doğduğunda mikrop kapmaya karşı oldukça duyarlıdır.

Buzağı emebiliyorsa doğumdan hemen sonra annesini emmeye bırakılmalıdır. Emmekte zorluk çekiyorsa yardım edilmeli ve ağız sütünü ilk iki saatte içmesi sağlanmalıdır. Eğer buzağı annesini ememiyor ise, ağız sütü sağılarak vücut sıcaklığında olmak şartıyla, buzağıya ilk iki saat içerisinde biberonla içirilmelidir.

Buzağıya verilecek günlük ağız sütü miktarı buzağının doğumdaki canlı ağırlığının onda biri kadardır. Yani örnek vermek gerekirse 40 kilogram doğan bir buzağı için günlük verilmesi gereken ağız sütü miktarı 4 kilogramdır. Bu miktar gün içerisinde en az iki öğüne bölünerek verilmelidir.

Ağız sütünden sonra buzağılara yine canlı ağırlıklarının onda biri kadar normal süt verilmeye başlanır. İlk hafta buzağı sadece süt ile beslenir. Günlük süt miktarı iki öğüne bölünmelidir. Günlük içirilen miktarın ölçülmesini sağlamak amacıyla, süt mutlaka biberon ya da emzikli kova ile içirilmelidir.

Buzağıların 2. Haftada Beslenmesi

Buzağı doğduğunda rumen henüz gelişmemiştir ve erişkin sığırlara göre çok daha kaliteli ve sindirimi kolay yemlerle beslenmelidir. Rumen gelişmediğinden, yeni doğmuş buzağılar süt gibi sıvı şeyleri içtiklerinde rumene uğramadan direk abomasuma gider.

Buzağı ikinci haftadan itibaren buzağı başlangıç yemi gibi katı yemleri yemeye başlayabilir. 6 aylık yaşa ulaştığında ise, rumen tamamen gelişir ve erişkin bir sığırın yediği yemleri rahatlıkla sindirmeye ve değerlendirmeye başlar.

İkinci haftanın başından itibaren buzağıya azar azar buzağı başlangıç yemi verilmeye başlanır. Bu dönemde canlı ağırlığının onda biri kadar normal süt en az iki öğüne bölünerek verilmeye devam edilir. Buzağının önünde istediği zaman içebileceği şekilde içme suyu bulundurulur.

Buzağı başlangıç yeminin sindirilebilirliği yüksek ve kaliteli ham maddelerden oluşması gerekir. İçeriği çok fazla dalgalanmalar göstermemelidir.Aksi takdirde ishal ve diğer sindirim sistemi hastalıkları ortaya çıkabilir.

Buzağının Sütten Kesilmesi

3-4 haftalık yaşlarda içirilecek olan süt miktarı 5-6 kilograma çıkarılabilir ve daha sonra başlangıç yemi tüketimini teşvik etmek üzere yavaş yavaş azaltılır. Başlangıç yemi ile su buzağının önünde sürekli ve taze olarak bulundurulmalıdır. Buzağı günde 700-800 gram kadar başlangıç yemi tüketmeye başladığı zaman sütten kesilebilir. Genellikle sütten kesme süresi 45-60 gün arası zaman alır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu