Deniz Akvaryumu Hazırlama Aşamaları

Deniz akvaryumları, görsel anlamda birçok akvaristin hayalini süsleyen akvaryumlardır. Hem içeriğindeki mercanlar, kayalar hem de balıklar ve diğer deniz canlıları tam bir görsel şölen sunmaktadır. Fakat bu görsel şöleni hazırlamak o kadar kolay değildir. Bazı aşamalardan geçtikten sonra bu görsellik elde edilmektedir. Deniz akvaryumu malzeme seçimi ve kurulumu normal akvaryumlara göre biraz daha fazla uğraş ve bilgi gerektirmektedir. Bu nedenle destek almak doğru bir biyosistem kurmak açısından önemlidir. Bu konumuzda sizlere deniz akvaryumunun kurulum aşamalarından kısa kısa bahsedeceğiz.

Tank Seçimi

Tank seçimi kurmak istediğiniz biyosisteme göre değişiklik gösterebilir. Yeni başlayanlar için yaklaşık 150 litrelik bir akvaryum ideal olacaktır. Daha büyük akvaryumlar maliyet olarak daha fazla tutabilir. Daha küçük olanlarda ise problemlerin ortaya çıkması daha kolaydır. Aynı zamanda bu problemlere müdahale etmek daha zor olacaktır. Dediğimiz gibi düşündüğünüz biyosisteme göre seçim yapmalısınız ama ilk aşamada 150 litre civarı ideal olacaktır.

Su Hazırlama

En önemli noktalardan birisi suyun hazırlanmasıdır. Deniz akvaryumlarında kullanacağınız suyun içerisinde fosfat, nitrat ve silikat olmamalıdır. Bunun için en ideal yöntem musluk suyundan bu tarz maddelerin arınmasını sağlayan aletlerdir. Bu şekilde musluk sularını kullanmanız mümkündür. Eğer bu tarz bir aleti ilk aşamada alamıyorsanız damacana su kullanmak gerekir. Fakat damacana su seçerken değerlerinden emin olduğunuz suları seçiniz.

Not: Reverse Osmosis Sistem maliyetleri 300-1500 TL arasında değişmektedir.

Tuz seçimi diğer önemli faktördür. Deniz akvaryumları için özel hazırlanmış tuzları bu amaç ile kullanabilirsiniz. Birçok markanın ürünleri bulunmaktadır.

Akvaryumun boyutuna göre su ile tuzu akvaryumda veya akvaryum dışında karıştırabilirsiniz. İyi bir şekilde karıştırmaya özen gösterin. Genellikle tuzların üzerinde su ile karıştırılma miktarları yazar. Bu orana uyarak su ile tuzu karıştırın.

Bu şekilde hazırlık yaptıktan sonra akvaryumun içerisine ısıtıcı ve sirkülasyon motorunu da yerleştirin ve bunları çalıştırın. 24-30 derece arasında en az 24 saat boyunca sirkülasyon motoru çalışsın ve su ile tuzun iyi bir şekilde karışması sağlansın. Daha sonra beslemek istediğiniz balık türüne göre suyun sıcaklığını düzenleyebilirsiniz. Bu işlemlerden sonra sıra suyun yoğunluğunu ölçmeye geldi. İdeal yoğunluk deniz akvaryumları için 1,025-1,026’dır. Hidrometre ile yoğunluk ölçümünü yapın ve yoğunluğu bu şekilde oturtun.

Suyun yoğunluğunu oturttuktan ve sirkülasyonu tam anlamı ile sağladıktan sonra canlı kayaları ve kumu akvaryuma yerleştirebilirsiniz.

Ekipman Seçimi

Ekipman seçimi aslında akvaristin kendisine bağlıdır. Düzenlemek istediği ekosisteme göre seçim yapmalıdır. Fakat biz kısaca bu konudan da bahsedelim. Öncelikli olarak aydınlatmayı anlatalım. Özellikle palyaço balığı ve mercan olacak akvaryumlar için aydınlatma oldukça önemlidir. Çünkü bunlar fotosentetik canlılardır. Piyasada çok sayıda aydınlatma için ışık satılmaktadır. Bunlar arasından seçiminizi yapabilirsiniz.

Filtrasyon önemli noktalardan birisidir. Deniz akvaryumunuzdaki canlı kayalar ve kum aslında biyolojik filtrasyonu yapar. Mekanik ve kimyasal filtrasyon içinse aktif karbon, protein toplayıcı, uv filtresi, bioball kulesi, elyaf gibi değişik filtre malzemelerini kullanabilirsiniz. Ayrıca refugiumlar fosfat ve nitratı topladıklarından iyi olacaktır. Bence en idealleri protein toplayıcı, aktif karbon, canlı kaya ve refugium dörtlüsünü akvaryum sistemine oturtmaktır.

Biyolojik Döngü

Biyolojik döngü akvaryumlar için oldukça önemlidir. Biyolojik döngü bakteriler tarafından sağlanır. Kısaca bu konuyu açıklamak gerekirse akvaryum içerisinde çürüyen organik artıklar amonyağa dönüşür ve bu deniz canlıları için toksiktir. Aerobik bakteriler nitrifikasyon yaparak amonyağı nitrite dönüştürürler ve sonrasında da nitriti de nitrata çevirirler. Nitrat, amonyak ve nitrit kadar olmasa da çok fazla olduğunda deniz canlıları için toksiktir. Anaerobik bakteriler ise, denitrifikasyon yaparak nitratı nitrojen gazına çevirirler ve bu şekilde su nitrattan arındırılır. Bu döngüyü oluşturmak için akvaryumun yaklaşık olarak 1 ay boyunca canlı koymadan önce çalışması gerekmektedir. Bu süreç sonunda akvaryumda nitrat ve amonyak ölçümleri yapmak doğru olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu