Kedi ve Köpeklerde Kusma Nedenleri

Kusma, ishal ile beraber kedi ve köpeklerde en sık görülen sindirim sistemi problemlerinden birisidir. İshal ile ilgili önceki konularımızda bilgi vermiştik. Bu konumuzda ise kedi ve köpeklerde görülen kusma ve kusmanın nedenlerinden bahsedeceğiz.

İshal’de olduğu gibi kusmada da şunu belirtmek gerekir. Kusma tek başına bir hastalık olarak değerlendirilmez. Herhangi bir hastalığın veya problemin semptomları arasında yer alır. Birçok hastalık ve fizyolojinin dışındaki faktörler kusmaya neden olabilir. Bu nedenle çok fazla sebebi vardır. Biz en sık görülen sebeplerini kısa kısa anlatacağız.

Kedi ve Köpeklerde Kusmanın Nedenleri

  • Beslenme ishalde olduğu gibi kusmada da en önemli sebeptir. Normal diyet proğramının dışına çıkılması, bozuk gıdalar, bir anda aşırı yemek yeme neden olarak söylenebilir. Burada bireysel duyarlılıkta önemlidir. Bazı ve kedi köpeklerde herhangi bir semptom ve sıkıntı görülmezken; bazıları o besin maddesine karşı duyarlı olduğundan kusma görülebilir.
  • Zehirlenmeler kusmanın önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle ağız yolu ile alınan zehirli maddeler kusmalara neden olabilir. Burada gıda maddeleri, ilaçlar, temizlik malzemeleri gibi akla birçok madde gelebilir. Bunlar ile ilgili çok sayıda vaka vardır.
  • Parazitler yine kusma nedenleri arasında sayılabilir. Spesifik olarak bazı parazitler kusmaya neden olabildiği gibi bağırsaklar yerleşmiş olan parazitler fiziksel olarak tıkanmaya veya bağırsaklarda daralmaya neden olur ve bunun neticesinde kusma şekillenebilir.
  • Sindirim sistemi enfeksiyonları kusmanın önemli nedenleri arasındadır. ÖZellikle mide ile ilgili problemlerde kusma görülür. Bunun yanında bağırsak ile ilgili enfeksiyonlarda da kusma görülebilmektedir. Parvoviral enterit, distemper gibi bazı spesifik enfeksiyoz hastalıklarda da kusma önemli belirtiler arasında yer alır.
  • Midedeki yabancı cisimlerde kusmanın en önemli nedenleri arasındadır. Hatta bu yabancı cisim mideye batma veya tıkanıklık gibi bazı durumlara neden olmamış ise kusma midedeki yabancı cisimlerin en büyük belirtisidir.
  • Üriner sistem enfeksiyonlarına bağlı olarak kusma şekillenebilir. Böbreklerin tam olarak faaliyet gösterememesi veya üriner sistemin diğer organlarındaki sorunlar neticesinde kanda üre seviyesi artar. Üre ağız başta olmak üzere çeşitli yerlerde amonyağa dönüşür. Amonyağın yapmış olduğu irritan etki neticesinde kusma görülür.
  • Hormonal sistem ile ilgili bazı sıkıntılar kusma neden olabilir. Hipertiroidzm bu anlamda kusmaya neden olan hormonal sistem bozukluklarından birisidir.
  • Bazı organlara ait enfeksiyonlar ve problemlerde kusma nedenleri arasındadır. Pankreas, karaciğer, uterus başta olmak üzere çeşitli organlardan kaynaklı kusma şikayetleri olabilir.

Spesifik Olarak Kusmanın Bazı Nedenleri

Beslenme ile alakalı olanlar: sığır eti, süt, pancar, mısır, patates, soya, maya, buğday, domates

Viral enfeksiyonlar: corona virus, distemper, parvovirus

Bakteriyel enfeksiyonlar: campylobacter, e.coli, vibrio, leptospirosis, helicobacter

Hastalıklar: blastomikoz, diabet, pankreatitis, peritonit, ensefalitis, IBD

Kanserler: lenfoma, timoma, mast hücreli tümörler

İlaçlar: aspirin, rimadyl, penisilin, eritromisin, clavamox, doxorubicin, cisplatin

Parazitler: giardia, physaloptera, spirometra

Diğer spesifik nedenler: okaliptus, nergiz çiçeği, alkol, antifriz, kurşun, striktin

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu