Papağan Bakımı ve Eğitiminde Püf Noktalar

Papağanlar eğitim anlamında en iyi eğitim alan hayvan türlerinden birisidir. Taklit ve konuşma yetenekleri papağanları ön plana çıkarmaktadır. Bazı papağan türlerinde eğitim daha üst seviyelere çıkarak; sorulan sorulara cevap verme veya bir işi verilen bir komutla yerine getirme gibi seviyelere çıkmaktadır. Tabi ki papağan eğitimi için bazı püf noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmesi eğitimi daha kolay, hızlı ve başarılı bir hale getirecektir. Öncelikli olarak eğitim öncesi, sırasında ve sonrasında bu konulara dikkat edilmelidir.

Papağan Seçimi

Eğer bir papağana eğitim vermek ve onunla hayatınızı paylaşmak istiyorsanız en önemli aşama budur. Papağan seçiminde öncelikli olarak kendinize bazı sorular sormanız gerekiyor. Ben bu papağana nerede bakacağım? Onunla ne kadar ilgileneceğim? Ondan ne bekleyeceğim? Konuşmasını istiyor muyum? Bu ve buna benzer bazı soruları sorarak bunlara cevap bulmanız ve buna göre uygun bir papağan türü seçmeniz oldukça önemlidir.

Papağana bakılacak ortam ve ona gösterilecek ilgi en önemli husustur. Bazı papağan türleri için kafesler yeterli olsada bazıları için bu kafesler yetersiz gelmekte, çok geniş alanlara ihtiyaç duymaktadır. Yine bazı türler evlerde veya apartmanda bakmaya uygunken bazıları uygun değildir. Buna göre bir seçim yapmalısınız.

Yine siz papağana ne eğitimi vermek istiyorsunuz? Bu oldukça önemlidir. Bazı türlerin konuşma yetenekleri çok iyi durumdayken; bazı türlerin konuşma yetenekleri çok zayıftır ve konuşmazlar. Eğer papağanın konuşmasını ve birçok kelime ve cümle öğrenmesini istiyorsanız amazon papağanı veya jako papağanı size uygun olan türler arasındadır. Fakat bu türler geniş yerlere ihtiyaç duyarlar. Eğer bu kadar geniş bakım alanınız yoksa muhabbet kuşu sizin için daha iyi bir tercih olabilir. Eğer konuşmadan ziyade taklit yeteneği daha iyi olsun diyorsanız kakadu türlerinden bir papağan seçmek sizin için daha uygundur. Tüm bu ve buna benzer kriterleri göz önünde bulundurarak en uygun papağan türünü seçebilirsiniz. Bu konuda veteriner hekimlerdende yardım alabilirsiniz.

Alıştırma ve Evcilleştirme Eğitimi

Bu aşama yeni aldığınız bir papağan türünün yeni ortamına alışması ve bu ortama uyum sağlaması dönemidir. bunun için öncelikli olarak karar verdiğiniz papağan türü için uygun bir ortam hazırlamanız önemlidir. Papağan gelmeden önce ona uygun bir ortamın hazırlanmış olması ve ihtiyacı olan ürünlerin alınmış olması gerekmektedir. Eğer ortamı papağanı aldıktan sonra hazırlamaya kalkarsanız bu dönem papağan için bir stres dönemi olacak ve korkacaktır. Bundan sonraki dönem için işlerimiz zorlaşacaktır. Bu nedenle en doğru olan papağan gelmeden ortamın hazırlanmasıdır.

Papağan türüne göre değişmek ile beraber kafes genellikle sizinde fazla vakit geçirdiğiniz yerde olmalı, direk olarak rüzgar veya güneş ışığı almamalıdır. Alışma döneminde sık sık papağanınızın yanına giderek ona sakin sesler ile güzel şeyler söylemek, onun size alışmasını kolaylaştıracaktır. Bu dönemde özellikle ilk 1 ay içerisinde papağanı sıkmak, zorla ele almak, zorla bir şey yaptırmaya kesinlikle yanlıştır.

Eğer elinize alışmasını istiyorsanız bu dönemde onu sıkmadan, yormadan sevdiği yiyecekleri eliniz ile uzatabilirsiniz. İlk başlarda genelde korkacaktır ama zamanla alışabilir ve sevdiği yiyecekleri elinizden alabilir. Bu durumu tekrar edin, sevdiği yiyecekleri eliniz ile verin ama kesinlikle ani hareketler yapmayın ya da o gelmeyi tercih etmediği sürece siz zorla ona yaklaşmayın.

Türe göre değişmek ile beraber eğer kuşunuz artık sizin elinizden rahatlıkla yiyecek yiyor ve sizden korkmuyor ise artık onu dışarı çıkarabilir, gezmesini sağlayabilirsiniz.

Konuşma Eğitimi

Bu eğitimde en önemli nokta papağan seçimidir. Doğru türlerde papağan seçmiş iseniz işiniz oldukça kolay olacaktır. Aksi takdirde zorlanacaksınız. Papağan yeni yerine, ortama ve size alıştıktan sonra konuşma eğitimine başlayabilirsiniz. Bunun için ilk başlarda kolay kelimeler seçmelisiniz. Seçtiğiniz kelimeleri papağanın yanında sürekli tekrar etmelisiniz. Bu tekrarlarınız neticesinde bir süre sonra ona benzer kelimeleri papağanda çıkaracaktır. Eğitime devam ettiğiniz takdirde bu ses daha da netleşecektir.

Konuşma eğitimi uzun süreçli bir eğitimdir. Bazı papağanlar binlerce kelimeyi bile öğrenebilmektedir. Dediğimiz gibi öncelikli olarak kolay kelimelerden başlayıp onu tam olarak öğrendiğinde diğer kelimeye geçmek en doğrusudur.

İtaat Eğitimi

Bu eğitimde papağana bazı komutlar vererek siz bu komutu verdiğinizde bazı hareketleri yapmasını sağlayabilirsiniz. Burada ödüllendirme taktiği ile gitmek doğrudur. Öncelikli olarak kuşunuzun en sevdiği yiyeceği ödül olarak belirleyebilirsiniz. Bunu belirledikten sonra ona bazı komutlar vererek, doğru hamleyi yaptığında ödüllendirebilirsiniz. Burada siz kelimeyi veya cümleyi söyleyeceksiniz. Kuşunuz o kelimeden sonra doğru hamleyi yaparsa ödülü vereceksiniz. Eğer yapmaz ise kelimeyi aynı şekilde tekrar edeceksiniz.

İtaat eğitimi zor bir eğitimdir. Bu eğitimde başlarda seçmeniz gereken komutlar; ele gelmesi, gelmesi veya gitmesi, uçması, omuza çıkması gibi basit komutlar olmalıdır. Eğer bu komutları başarı ile öğrenirse diğer komutlara geçebilirsiniz.

Taklit Eğitimi

Bu eğitimde zor bir eğitimdir ve papağan türü seçimi eğitimin başarısı anlamında oldukça önemlidir. Burada kuşunuzun yapmasını istediğiniz takliti siz onun yanında yapacaksınız ve bunu sürekli tekrarlayacaksınız. Papağan sizden bunu gördüğünde zaten yapmaya çalışacaktır. Eğer ki bunu yaptığında birde ödül verirseniz durum daha da kolaylaşacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu