Kedi ve Köpeklerde Ameliyat Öncesi Dikkat Edilecekler

Köpeğiniz veya kediniz çeşitli nedenler ile ameliyata girecek olabilir. Bu ameliyatlar bazen bir program dahilinde, kontrol altında ve planlanmış olarak yapılırken bazen acil durumlardan ameliyat kararı kısa sürede verilip, uygulanabilir. Fakat her ne şekilde ve koşulda olursa olsun ameliyata girmeden önce dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Güvenli bir ameliyat ve anestezi için bu şarttır.

Öncelikli olarak ameliyata girmeden önce hekimin hasta hakkında doğru bilgiler alması çok önemlidir. Hayvanınızın şu anki sağlık durumu ve genel olarak geçmişi, fiziki durumu, daha önce anesteziye alınıp alınmadığı önemli bilgiler arasında yer almaktadır. Bu bilgiler eşliğinde hekim ameliyat öncesinde bazı özel testler uygulayabilir, daha kontrollü ve bilgili bir şekilde ameliyatı başlatabilir.

Operasyon öncesinde rutin bazı testler ve sizden alınan bilgiler eşliğinde bazı özel testler uygulanabilir. Bunlar sağlıklı bir anestezi ve ameliyat için önemli noktalardır. Hastanın sağlık durumunun bilinmesi, herhangi bir organında herhangi bir sorun olup olmadığın bilinmesi işleri oldukça kolaylaştıracak ve riskleri azaltacaktır.

Eğer planlı bir ameliyat yapılacaksa veteriner hekiminiz size hayvanınızın bir süre aç ve susuz kalmasını söyleyecektir. Bu süre hayvanın yaşına, genel sağlık durumuna ve yapılacak olan operasyona göre farklılıklar gösterebilir. Bununla ilgili net bilgiyi veteriner hekiminiz verecektir. Bu ameliyatının daha doğrusu anestezinin sağlıklı geçmesi için oldukça önemlidir. Çünkü kedi ve köpeklerde anestezi öncesinde kullanılan bazı sedatif ilaçlar kusmaya neden olacaktır. Eğer hayvanınız birşeyler yediyse veya içtiyse kusma ile birlikte aspirasyon pnemonisi gibi sağlık sorunları riski ortaya çıkacaktır.

Yine stres ve heyecan önemli bir noktadır. Birçok pet kliniğe geldiğinde strese girmektedir. Stres ve heyecan ile birlikte vücutlarında bazı değişiklikler meydana gelir. Örnek olarak adrenalin salgısı artar. Tüm bunlar anestezinin başarısında etkili faktörlerdir. Bu nedenle evcil dostlarımız klinikleri sadece kötü şeylerin olduğu yer olarak görmemeli ve buna alıştırılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu