Kedilerin Sürekli Hapşırmasının Nedenleri

Vücudu tahriş edici maddelerin burundan zorla atıldığı, sağlığımız için oldukça işlevsel olan hapşırma birçok hayvanda da görülür. Kedilerde de çok sık olmayan hapşırma doğal olarak karşılanmaktadır. Fakat bu süreç uzamış, sık olmaya başlamış ve başka semptomlar da var ise bir hastalığa işaret edebilir.

Kedilerde Hapşırmanın Nedenleri

İlk olarak kedinizin hapşırdığından emin olmanız gerekir. Çünkü öksürme, hıçkırık, hırıltı vb. olaylarda hapşırma olarak algılanabilir. Hapşırmanın birçok nedeni vardır. Bu yüzden teşhisi daha doğrusu nedeninin belirlenmesi oldukça güçtür. Fakat altında yatan bazı nedenleri sıralayacak olursak; kronik iltihaplanma, alerjiler, toz ve polenler, diş hastalıkları, enfeksiyonlar, kanser ve yabancı madde bu nedenler arasında başı çekmektedir.

Solunum Enfeksiyonları

Kedilerde genellikle hapşırma nedeni olarak viral üst solunum yolu enfeksiyonları karşımıza çıkar. Bu enfeksiyonlardan ise en yaygını kedi herpes virüsüdür. Bu enfeksiyon hapşırmanın yanı sıra gözlerden ve burundan akıntıya da neden olmaktadır. Şu an ki ilaçların durumu düzeltmeye yardımcı olduğu bilinse de kesin bir tedavisi henüz yoktur.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Kedinizin gözleri veya burnundan sarımtırak akıntı görürseniz bu bakteriyel enfeksiyonun bir işaretidir. Fakat bu bakteriyel enfeksiyonlarda, solunum virüsü veyahut başka bir hastalık süreci burun kanallarına zarar verince, bakteriyel enfeksiyonlar o kanallarda yer edinebilir. Tek başlarına ilerlemeleri genellikle söz konusu değildir. Bu tür enfeksiyonların tedavisinde veteriner hekiminize danışarak, antibiyotik tedavisi ile semptomları azaltabilir ve kedinizin daha rahat nefes aşmasını sağlayabilirsiniz.

İltihaplanmalar

Kedilerde hapşırmaya sebep olan, tek neden olarak iltihaplı durumu teşhis etmek çok olası değildir. Diğer nedenlerin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Sebep olan nedenler ortadan kalkınca iltihabında yok olması oldukça olasıdır.

Yabancı Maddeler

Burun kanalına toz gibi küçük maddelerin kaçması hapşırma sayesinde çıkabilir. Fakat daha büyük nesneler için bu oldukça zor ve güçtür.

Bu durum kedilerin çokça hapşırmasına ve rahatsız olmasına neden olur. Çözüm olarak veteriner hekime başvurulmalı ve gerekli tedaviler ile yabancı madde uzaklaştırılmalı.

Diş Hastalıkları

Birçok türde olduğu gibi kedilerde de üst çene dişlerinin kökleri, burun kanallarının hemen yanında bulunur. Dişler, iltihaplanma gibi durumlar söz konusu olduğunda diş yuvası ile burun arasındaki kısma girebilir. Bu durumda yemeklerin buruna girerek hapşırma refleksini tetikleme olasılığı vardır.

Tedavi yöntemi olarak dişin çekilmesi veya orada bulunan anormal deliğin tedavi ile kapatılması çözüm olarak kullanılır. Bu durum oldukça ağrılıdır, veteriner hekiminize mutlaka danışmalı ona göre hareket etmelisiniz.

Tümörler

Tümörler, Özellikle yaşlı kedilerde burun geçişlerinde büyüyerek iltihaplanma ve tahriş oluşturur ve bu da kedilerin hapşırmalarına neden olabilir. Gerekli tedavilerle tespit edilebilir ve tedavileri tıpkı diş tedavisi gibi ağrılı olmaktadır.

Diğer Nedenler

Burnun veya ağızın anormal oluşumu da dahil olmak üzere birkaç farklı nedende kedilerin hapşırmasına neden olabilmektedir. Fakat en yaygın olanları üste sıraladığımız nedenlerdir.

Kedilerde Hapşırma Durumunda Yapılacaklar

Kedinizin normal hapşırması ile sık hapşırması arasındaki farkı mutlaka atlamayın. Aniden hapşırması ve bunun birkaç gün sürmesi tedavi uygulanmasını gerektirebilir. Bununla beraber kediniz kronik hapşırma sorunu da yaşıyor olabilir, bu durum belirli aralıklarla tekrar edebilir.

Veterinere Götürmeli Miyim?

Anormal olduğunu anladığınız anda veterinere götürmek doğru bir karar olacaktır. Çünkü bu süreç ağrılı ve sancılı geçebilir. Aynı zamanda kedinizde kilo kaybı, iştah kaybı, solunum sıkıntısı gibi semptomların uzun sürmesi gibi durumlarda veterinere götürmede aceleci olmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu