Kedilerde Titreme Nedenleri

Titreme özellikle yavru kedilerde sık karşılaşılan bir durumdur. Birçok kedi sahibi titremeyi önemsememekte ve geçici bir durum olduğunu düşünmektedir. Fakat titreme basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi çok daha ciddi problemlerin habercisi olarakta karşımıza çıkabilir.

Kedilerde titremeyi çeşitli şekillerde sınıflandırmak mümkündür. Titreme sürekli veya belirli aralıklar ile tekrar eden tarzda olabilir. Aynı zamanda titreme tüm vücutta görülebileceği gibi vücudun sadece belirli kısımlarındada görülebilir. Bu nokta önemlidir. Bu belirtiler daha doğrusu titremenin türü nedeninin belirlenmesi noktasında büyük önem taşımaktadır.

Kedilerde Titreme Nedenleri

Soğuk Hava ve Üşüme: Birçok canlı türünde olduğu gibi kedilerdede aşırı soğuk havalar ve soğuğa maruz kalma üşümeye neden olabilir. Aslında birçok kedi türü soğuğa karşı dayanıklıdır. Fakat birçok kedi sahibi bu noktada yanlış bilgi sahibidir. Bu nedenle ilk olarak bunu yazmak istedik.

Korku ve Heyecan: Korku ve aşırı heyecan durumundada kedilerde titreme görülebilir. Bu tarz durumlarda genellikle tüm vücutta geçici bir süre titreme görülür. Kedilerde titreme durumunda bu maddeyide göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

Zehirlenme: Titremenin en sık karşılaşılan nedenlerinden birisidir. Kedilerde zehirlenmeye neden olabilecek birçok farklı etken vardır. Bu etkenlerden her birisi farklı belirtilere neden olur. Titremede zehirlenme durumlarında görülebilen belirtiler arasında yer alır. Özellikle bir anda şekillenen ve kusma gibi farklı belirtiler ile beraber görülen titreme durumlarında zehirlenmeleri göz önünde bulundurmakta fayda vardır.

İç Parazitler: İç parazitler özellikle yavru kedilerde titremeye neden olabilmektedir. Her iç parazit titreme yapmaz. Fakat titreme durumunda; özelliklede uzun süre devam eden titreme durumunda iç parazit problemide düşünülmelidir.

Epilepsi: Halk arasında sara olarakta bilinen epilepsi kedilerdede görülebilen bir durumdur. Bilindiği gibi epilepsi nöbetler ile seyreden bir hastalıktır. Bu nöbetler esnasında genellikle vücutta şiddetli titremelerde görülür.

Sinir Sistemi Hastalıkları: Sinir sistemi hastalıklarını genel olarak ele aldığımızda çok farklı belirtiler ile seyredebilir. Titremede sinir sistemi ile ilgili hastalıkların belirtileri arasında yer alabilir.

Tümörler: Tümör kavramı çok geniş bir kavramdır. Tümörlerin çok büyük bir kısmının titreme ile alakalı bir belirtisi yoktur. Fakat özellikle sinir sistemi üzerinde baskı yapan tümörler titremelere sebep olabilir.

Anemi: Her seferinde titremeye neden olmaz. Fakat bazen anemi yani kansızlık durumundada titreme görülebilir.

Sistemik Hastalıklar: Özellikle karaciğer ve böbrekleri etkileyen bazı sistemik hastalıklar dolaylı yoldan titremeyede sebep olabilir.

Kedilerde titremenin başlıca nedenleri bunlar. Bunlar dışında çok daha farklı nedenler saymak mümkündür. Özellikle hayatı ciddi anlamda etkileyen titreme problemleri için acil çözüm yolları aranmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Öncelikle verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum. Benim kedim özellikle yemek yedikten 3 dk kadar sonrasında karin kısmından titremeye başlıyor. Ayrıca vücudu bir kaç kez de seğiriyor. Tüm bunlar gerçekleşirken sesli bir mırıldama duyuyorum. Bu süreç yaklaşık 4 dakika kadar sürüyor ve sonra kedi normale dönüyor. Büyük tuvaleti de düzenli değil ama herhangi bir kabızlığı veya ishali yok. Acaba kedimin midesinde bir sorun mu var ki yemekten sonra böyle bir durum yaşıyor? Bu konuyla ilgili çok doktora gittim fakat hiç bir sonuç alamadım. Acaba sizin fikriniz nedir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu