Kedi ve Köpeklerde Trafik Kazası Sonrası İlk Yardım

Kedi ve köpeklerin yaşadığı en şiddetli travmalardan birisi trafik kazalarıdır. Sokaklarda, mahallelerde, şehirlerde iç içe yaşadığımız kedi ve köpekler maalesef bazen bu tarz olaylar ile karşılaşmaktadır. Trafik kazası özellikle sokak kedi ve köpeklerini ciddi derece etkilemektedir. Sahipli kedi ve köpekler trafik kazası geçirmiş olsa da kısa sürede müdahale şansı çoğunlukla olmaktadır. Fakat sokaklarda yaşayan canlılar için her zaman hızlı müdahale olmayabiliyor.

Trafik kazası sonrasında birçok farklı travma türü ortaya çıkabilmektedir. Evcil dostlarımız bazen bu tarz olayları küçük sıyrıklarla atlatıyor olsa da genellikle ciddi yaralanmalar ve maalesef ölüm gerçekleşmektedir. Kedi ve köpekler herhangi bir nedenden dolayı trafik kazası geçirdiğinde en kısa sürede bir veteriner sağlık kuruluşuna götürülmelidir. Hızlı, zamanında ve doğru yapılan müdahale dostlarımızın yaşama şansını artırmaktadır.

Trafik Kazasında İlk Yardım

Eğer bir kedi veya köpek trafik kazası geçirmişse ilk olarak yapmanız gereken ortamın güvenliğini sağlamaktır. Sonrasında kedi veya köpeğin genel durumuna bakmak ve değerlendirmek gerekir. Çok fazla hareket ettirmek bazen olumsuz neticeler doğurabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca sabit tutmaya çalışarak yakınlardaki güvenli bir noktaya almak ve en kısa sürede bir veteriner sağlık kuruluşuna bilgi vermek doğru olacaktır. Günümüzde veteriner kliniklerin ve diğer hayvan sağlığı hizmeti veren yerlerin özel araçları bulunmaktadır. Onlar güvenli bir şekilde kedi veya köpeği uygun yere götürecektir. Eğer böyle bir şansınız yoksa siz uygun bir araç bularak, çok hareket ettirmeden araca koymak gerekir.

Eğer ciddi bir kanama mevcutsa olay yerine kanamaya tampon yapmak gerekir. Kan kaybının önüne geçmek için ortamın güvenliğini sağlar sağlamaz bu duruma müdahale etmeli ve sonrasında diğer aşamalara geçmelisiniz.

Trafik kazası sonrası kedi veya köpekte birçok sorun oluşabilmektedir. Bunlar arasında en çok karşılaştıklarımız aşağıda yer almaktadır.

Kaza Sonrası Görülebilen Durumlar

Kanama: Vücudun her yerinde görülebilir. Bazen sıyrıklardan ve hafif yaralanmalardan kaynaklı küçük kanamalar görülürken, bazen kanamalar çok şiddetli olmaktadır. Küçük kanamalar genellikle kısa süre içerisinde kendiliğinden durur ama büyük kanamalara acil bir şekilde müdahale etmek gerekir. Bunun için uygun bir malzeme ile tampon yapılabilir. Eğer ayaklarda bir kanama varsa turnike yapılabilir.

İç Kanama: Bu tarz kanamalar adından anlaşılacağı gibi vücudun içinde olan ve dışarıdan görülemeyen kanamalardır. Bu tip kanamalarda olay yerinde yapılabilecek fazla bir şey yoktur. Yapılması gereken en doğru hamle en kısa sürede bir veteriner sağlık kuruluşuna yaralıyı ulaştırmak olacaktır.

Kırıklar: Trafik kazanlarında sık karşılaştığımız olaylardan birisi kırıklardır. Özellikle ön ve arka bacak ve ayaklardaki kırıklar en sık gördüğümüz kırıklardır. Bu tarz olaylarda kırık bölgesini mümkün olduğunca sabit tutmak ve en kısa sürede sağlık kuruluşuna götürmek gerekir. Bazen kafatası ve omur kırıkları olabilmektedir. Bu tarz kırıklar çok daha ciddi ve sonuçları kötü olabilen kırıklardır. Yanlış hareketler durumu daha ciddi hale getirebilir. Dediğimiz gibi mümkün olduğunca hayvanı ve kırık bölgesini sabit tutmak gerekmektedir.

Yaralar: Aslında bunu kanamalar ile birlikte değerlendirebiliriz ama ayrı bir başlık açmak istedim. Kedi ve köpeklerde trafik kazası sonrasında çok ciddi yaralar meydana gelebilmektedir. Eğer bir yara varsa ve kanama durduysa mümkünse steril bir bez ile yarayı kapatmak yapılacak ilk davranıştır. Sonrasında sağlık merkezinde yara için özel tedaviler uygulanmaktadır.

Psikolojik Travmalar: Her ne kadar çok fazla önemsenmiyor olsa da trafik kazası sonrasında kedi veya köpek çok ciddi bir psikolojik travma yaşamaktadır. Bu travmalar uzun süreçlerde anca atlatılabilir. Böyle bir durum yaşamış olan kedi veya köpeğe sevgimizi göstermek ve onunla ilgilenmek yapılması gereken en doğru davranıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu