Fluorescein Göz Testi ve Schirmer Gözyaşı Testi
Kedi ve köpeklerde, aynı zamanda diğer canlılarda göz ile ilgili sorunların tespiti, uygulanacak olan tedavi protokolünün belirlenmesi ve tedavi durumunun kontrolü için bazı testler uygulanabilmektedir. Göz ile ilgili basit ve oldukça yaygın olarak uygulanan testlerin başında fluorescein boyama testi ve schirmer gözyaşı testi gelmektedir. Veteriner hekimlik alanında da bu testler oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.
Fluorescein Göz Testi
Fluorescein isimli madde; organik ve boyama özelliği olan bir maddedir. Bu madde yoğun şekilde yeşil floresans vermektedir. Bu boyama özelliği birçok alanda kullanılmaktadır. Adli tıp ve seroloji alanında gizli kan lekelerini tespit etmek için ve göz hasarlarının tespiti için yoğun şekilde kullanılır. Bunun yanında jeoloji ve botanik alanında da kullanımı vardır. Biz göz ile ilgili kullanımlarından bahsedeceğiz.
Fluorescein maddesinin iyi bir boyayıcı olduğunu söylemiştik. Oftalmoloji alanındaki kullanımı da bu özelliğinden kaynaklanmaktadır. Bu test nasolakrimal kanal sisteminin (NKS) değerlendirilmesinde kullanılır. Fluorescein maddesinin sudaki çözünürlüğü yüksektir. Bu nedenden dolayı yüksek oranda lipid içeriğine sahip olan kornea epiteline giremez. Fakat kornea epiteli herhangi bir nedenden dolayı zarar görmüşse bu madde epitelin alında yer alan hidrofilik yapıyı boyar. Özellikle travma ve enfeksiyonlar sonrasında epitel tabakası zarar görebilmektedir. Bu travma ve enfeksiyonun verdiği zararı belirlemek için önemli bir testtir. Yani bu test kornea aşınmaları , kornea ülserleri ve herpetik kornea enfeksiyonlarının tanısında yaygın olarak kullanılır. Özellikle bazı göz hastalıklarında kortizon kullanımına karar vermek için bu tetin yapılması gerekmektedir.
Resim: Kornea epitelinde yer alan hasarlı bölge yeşil boyanmış olarak görülüyor.
Fluorescein testi ile aynı zamanda korneal yüzey düzensizlikleri, epitel kalınlığındaki değişim ve yabancı oküler partiküllerin belirlenmesi amacı ile de kullanılır.
Schirmer Gözyaşı Testi
Schirmer gözyaşı testi; oftalmoloji alanında çok uzun yıllardır kullanılan bir testtir ve günümüzde halen geçerliliği vardır. Gözyaşı oldukça önemli görevlere sahiptir. Gözyaşı bezleri tarafından üretilen bu sıvının başlıca görevleri arasında gözü dış etkenlerden korumak ve gözdeki nem dengesini sağlamak sayılabilir. Bazı nedenlerden dolayı gözyaşı seviyesinde artış veya azalış görülebilmektedir. Bu durumun saptanabilmesi için uygulanan testlerin başında ise schirmer gözyaşı testi gelmektedir. Özellikle göz kuruluğu sorunun belirlenmesinde oldukça önemli bir testtir.
Bu testin ana çalışma prensibi belirli bir süre içerisinde üretilen göz yaşı miktarının tespit edilmesidir. Bu sayede göz yaşının arttığı veya azaldığı tespit edilebilir. Genellikle 5 dakikalık periyot dikkate alınır. Her iki göze yerleştirilen test kağıdı 5 dakika boyunca izlenir. 5 dakikalık süre sonunda bulunan değerler, referans değerler ile karşılaştırılır. Bu referans değerler ile karşılaştırma sonrasında göz kuruluğu veya göz sulanması varsa tespit edilebilir.