Gece Uyku Problemi Olan Kediler İçin Öneriler
Geç vakitler olunca kedinizin aktif hareket etmesi, miyavlaması pek hoşunuza gitmeyecektir. Kediler doğuştan gece avlanma dürtülerine sahip olduğu için bu durumlar doğal karşılanmalıdır. Fakat beraber yaşama söz konusu olunca ortak bir uyku düzenine ihtiyaç vardır. Bunun için belirli hamlelerle kediniz ile uyumlu bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz.
Özellikle çalışan veya sabah erken kalkmak zorunda olan kişiler için gece uyku düzeni çok daha fazla önem taşımaktadır. Herkes için bu uyku değerlidir. Kedimiz oldukça değerli olsa da, onu çok seviyor olsak ta gece uykumuzu bozmamızı istemeyiz. Kedilerin gece aktif olmasının ve gece sizi rahatsız etmesinin fizyolojik veya psikolojik nedenleri olabilir.
Kedinin Gece Aktif Olmasının Nedenleri
Öncelikli olarak içgüdüsel anlamda kediler geceleri aktif olabilen canlılardır. Doğada gece avlanma kedilerde söz konusu olur. Fakat uzun yıllardır insanlar ile iç içe yaşamaya alışmış olan kediler geceleri dinlenmek ile geçirir. Özellikle evde beslenen kedilerde besin ihtiyacını karşılamak için avlanma gibi davranışlara gerek olmadığından geceleri dinlenme ve uyuma herkes için daha iyi olacaktır.
Özellikle psikolojik nedenler kedinizin gece uyumamasına ve sizin de uyku düzeninizin bozulmasına neden olabilir. Bunları engellemek için farklı yöntemlerin işe yarayabileceğini söylemek mümkündür.
İşe Yarayabilecek Yöntemler
- Kedimizin akşam yemeğini geç vakitlerde vermek bir çözüm yolu olarak sayılabilir. Keza onlara da bizler gibi yemek yedikten sonra yorgunluk çöker ve uykuya dalma evresi kısalabilir.
- Kedilerimizin de herkes gibi sosyal etkileşime ihtiyacı vardır. Eğer onlarla vakit geçirmiyor, bütün gün yalnız kalıyor, onu görmezden geliyorsak, ilgi çekmek için ve enerjilerini boşaltmak için geceleri hareket halinde olabilir. Çalıştığımız için veya başka nedenlerle evde bulunamadığımız vakitleri telafi amaçlı evde kaldığımız zamanlar kedimize bu konuda bolca zenginlik sağlamalıyız. Bu yüzden onlarla oynamak, sarılmak, vakit geçirmek sorunu ortadan kaldırabilir.
- Kedinizin geceleri uyumamasının bir başka sebebi de kedinizin ağrıyan bir yerinin olması veya bilişsel işlev bozukluğunun (anksiyete) olmasıdır. Bunun çözümü için kedinizi izlemeli ve davranışlarını analiz etmelisiniz. Bir sorun sezdiğinizde veteriner hekiminize başvurarak gerekli tedavilerle üstesinden gelebilirsiniz.
- Evinize yeni birilerinin gelmesi, yeni eve taşınmanız veya evden birilerinin ayrılması da kediniz için stres sebebi olabilir. Kediler kokuya ve gürültüye çok hassas olduklarından bu tip değişikliklerde gece uyku düzenini etkileyebilmektedir. Bu tip faktörleri göz önünde bulundurmak gerekir.
- Gün boyu kediniz evde yalnız ise bu vakitlerde ona eğlenceli aktiviteler yapması için yardımcı olabilirsiniz. Örnek olarak çeşitli oyuncaklar faydalı olabilir. Ayrıca kedinizin balkon veya pencereden sokağı izlemesini sağlamak faydalı olacaktır. Tabi ki kedi filesi ve benzer önlenmeler mutlaka alınmalıdır.
- Kedinize kesinlikle ceza vermemeniz gerekmektedir. Sizin cezalarınız ile kedinizin uygunsuz davranışları arasında bir bağlantı olmaz. Aksine ona aradığı ilgiyi verdiğiniz için o davranışa devam eder. Ceza yerine, onun gece uyguladığı davranışlara tepkisiz kalmanız zamanla onu davranışlarından uzaklaştıracaktır.
- İkinci bir kedinin alınması çözüm için faydalı olabilir. Gün boyunca birbirleri ile oynamanın ve yorulmanın etkisi ile gece sorunları daha azalır ve geceyi dinlenerek geçirebilirler.
Kediler eğitime açık canlılardır, gerekli metotlarla eğitilebilirler. Veteriner hekiminiz veya hayvan davranış uzmanları, kedinizin bu davranışının kökenine inip sebeplerini bulmaya ve gerekli eğitim yöntemlerini sizlere açıklayarak yardımcı olacaklardır. Fizyolojik ve psikolojik açıdan sağlıklı bir kedide davranış bozuklukları görülmesi ihtimali oldukça düşüktür.