Geko (Gecko) Hakkında Genel Bilgiler

Gekolar aynı zamanda ev kelerleri olarak bilinmektedir. Kertenkeleler familyasının bir üyesidir. Yurt dışında evlerde sıkça beslenen sürüngenlerden birisi olsa da ülkemizde çok yaygın değildir, yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. Doğal ortamları sıcak ortamlardır ve sıcak ortamlarda yaşamayı severler. İri gözlü olan gekolar doğal ortamlarında 2 cm ile 60 cm arasında olabilmektedir. Evlerde beslenenler genellikle 15-20 cm civarındadır. Türüne göre farklı renklerde görmek mümkündür.

Gekoların farklı türleri vardır. Bunlardan bir çoğu böcekler ile beslenirken bazıları ise otçuldur. Ülkemizde evlerde en çok Hemidactylus turcicus türünü görmekteyiz. Sesten hoşlanırlar ve kendileride dil ve damaklarını kullanarak çeşitli sesler çıkarırlar. Gözleri iridir. Ayaklarınında çeşitli özellikleri vardır. Ayaklarının altında yer alan elektrik çekicileri bu sürüngenlerin her ortamda yürümesini sağlar. Aynı zamanda eklemleri yukarı doğru çalışır.

Geko Türleri

  • Mardin gekosu (Cyrtopodion heterocercus)
  • Tombul geko (Stenodactylus grandiceps)
  • İnce parmaklı geko (Cyrtopodion kotschyi)
  • Yaprak parmaklı geko (Asaccus elisae)
  • Leopar gekosu (Eublepharis angramainyu)
  • Karinalı geko (Cyrtopodion scaber)
  • Geniş parmaklı geko (Hemidactylus turcicus)

Geko Bakımı ve Beslenmesi

Gekoların evde bakımı için onların doğal ortamlarına en yakın olan şekilde bir alan oluşturmamız gerekir. Teraryumlar gekolar için uygundur ama ne kadar büyük olursa gekonuzun sağlığı da o kadar iyi olacaktır. Teraryumda bitkiler, ağaç kabukları yer alabilir. Aynı zamanda ışık önemlidir. Sıcaklık ise özellikle kış dönemlerinde önemlidir ve dikkat edilmesi gerekmektedir.

Beslenme konusunda ise gekonun türü önemlidir. Genellikle birçok tür böcekler ile beslenir. Bunun yanında otçul olan türlerde vardır. Geko beslerken hem böceklerden, hem hazır yemlerden hem de bitkilerden yararlanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu