Hamsterlarda Üreme ve Yavru Bakımı

Minik sevimli dostlarımızdan olan hamsterların üremeleri ve yavruların ilk günlerdeki bakımı hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Hamsterlar yaklaşık 3-4 haftalık yaşta anne sütünden kesilirler ve tamamen normal beslenmeye dönerler. Ergenlik dönemine ise 6. haftadan itibaren girerler. Yani genellikle 6 haftalık yaştaki ve daha büyük yaştaki hamsterlar çiftleşmeye hazırdır. Hamsterlarda östrus siklusu adı verilen kızgınlık siklusu 4 gündür. Bu demek oluyor ki hamsterlar her 4 günde bir çiftleşmeye hazır hale gelirler. Gebelik süreleri ise ortalama 16 gündür. Bu ırka ve bireysel farklılıklara göre 13-20 gün arasında değişebilir.

Hamsterler 16 günlük gebelik sürecinden sonra 2 ila 15 arasında yavru dünyaya getirebilir. Genel olarak yavru sayısı 7-8 adettir. Yavrular ilk doğduklarında tüysüz ve çok küçüklerdir. Yaklaşık olarak 4-5 hafta boyunca anne sütü ile beslenirler. Yukarıdada dediğimiz gibi yavru hamster sütten kesildikten birkaç hafta sonra ergenliğe ulaşır ve kendiside gebe kalabilir. Fakat bizler 3 aydan küçük hamsterların çiftleştirilmesini önermemekteyiz.

Hamsterlar geceleri aktif olan hayvanlardır. Genellikle gündüzlerini uyuyarak geçirirler. Çiftleşmede büyük oranda gece olmaktadır. Yavruların daha sağlıklı olması için gebe kalan hamsterın en az 3 aylık olması önerilmektedir. Daha erken dönemlerde gebe kalan hamsterlarda ölü ve sakat yavru doğma oranı çok daha yüksektir. Ayrıca yavruların büyüme dönemleride çok daha sıkıntılı geçmektedir. Çiftleştirilecek olan hamsterlardan erkek olanın boyut olarak dişiden daha büyük olması doğru olacaktır. Aynı zamanda dişi hamster erkek hamsterın kafesine konmalıdır. Aksi takdirde dişi büyük oranda erkeği kabul etmeyecektir. Ayrıca sadece kızgınlık dönemindeki dişi hamster erkeği kabul edecektir.

Kızgınlık Nasıl Anlaşılır?

Dediğimiz gibi dişiler yaklaşık 4 günde bir kızgınlık dönemine girerler. Dişinin kızgın olup olmadığını anlamak için çeşitli yöntemler vardır. En kolay yöntem; hamsterlarında aktif olduğu akşam saatlerinde dişi hamsterı erkek hamsterın kafesine koymaktır. Eğer birkaç dakika koklaşmadan sonra dişi kuyruğunu kaldırır ve hareketsiz olarak beklerse kızgınlık dönemindedir. Eğer kızgınlık döneminde değilse dişi kaçmaya çalışır veya kavga ederler. Genellikle kuyruk kaldırma hareketinden birkaç dakika sonra çiftleşme gerçekleşir. Yaklaşık 30 dakikalık bir süreden sonra dişi ve erkek ayrılır. Bundan sonra sizlerinde en kısa sürede dişi ve erkek hamsterı ayırmanız gerekmektedir.

Hamster Yavru Bakımı

Hamsterlarda doğum sonrasında yavru ile annesi arasındaki göbek bağı kendiliğinden kopacaktır. Anne, tüysüz olan yavruları yalayarak temizlemektedir. Ayrıca yeni doğan yavruların kulakları ve gözleride kapalıdır. Doğumdan 4-5 gün sonra kulaklar, 12-15 gün sonra ise gözler açılır. Yavrular doğumdan itibaren annelerini emmeye başlarlar. Yaklaşık olarak 4-5 hafta boyunca süt ile beslenirler. Bu esnada 10. günden itibaren anne sütü dışında diğer besin maddeleri ve katı besinler ilede beslenebilmektedirler.

Anne zaten çiftleşmeden sonra ayrı bir kafese alınmalıdır. Gebelik dönemini burada geçirdikten ve doğum yaptıktan sonrada tek başına yavruları ile kalmalı; başka hamsterlar kafese alınmamalıdır. Sizinde bu esnada özelliklede ilk 1 hafta boyunca kafese ve yavrulara yaklaşmamanız gerekmektedir. Bu esnada sadece yem vermek için kafese gidebilirsiniz. Temizlik vs. yapmak doğru değildir. Her ne kadar kafese çok fazla gidilmeyecek olsada yem mutlaka kontrol edilmeli ve anne aç kalmamalıdır. Ayrıca bu dönemde ek besin maddeleride vermek iyi olacaktır.

Neler Öğrendik?

  • Hamster Ergenlik Yaşı: 6 Hafta
  • Hamster Östrus Siklusu: 4 Gün
  • Hamster Gebelik Süresi: 16 Gün
  • Ortalama Yavru Sayısı: 7-8 Adet
  • Yavruların Sütten Kesilme Zamanı: 4-5 Haftalık

İlgili Makaleler

9 Yorum

  1. Ya benim hamsterlarım çiftleşti, doğumda oldu ama ben doğum olduğunu bilmiyordum ve anneyi ayırdım. 5-6 gündür baba bakıyormuş yavrulara anneyi geri koydum ama yavruların olduğu eve girmiyor bile. Bu yavrular nasıl beslenecek? Lütfen yardım edin.

    1. Korkmana gerek yok, erkek olanı ayır sadece dişi kalsın. Bir yerden sonra besler, ayırdığın için emzirmemiştir.

  2. Gonzales hamster sahibiyim. Aldıktan 3 gün sonra 3 yavru doğurdu, ikisi öldü. Bundan 8 gün sonra 7 tane tekrar doğurdu. Dişi ben almadan gebe kalmıştır dedim ilk doğumda, sonuçta gebelik süreci 16-18 gün ama ikinci doğum nasıl oluyor anlamadım ve erkek dişiye yardım ediyor yavrular konusu da bu yüzden ayırsam mı ayırmasam mı bilemedim?

  3. Ayırman daha sağlıklı olur. Anne ve yavruları kafeste tek kalmalıdır. Ayrıca daha çok yavru olabilir.

  4. Elimde 3 günlük yavru hamsterlar var. Anneleri öldü, ben nasıl beslerim? Bu konuda bir bilgisi olan varsa, geri dönüş yaparsa çok sevinirim.

  5. Merhaba hamsterım 2 hafta önce doğum yaptı ve erkek olanı ayırdım. Ne zaman geri koymalıyım?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu