Kedilerde Kötü Kokunun Nedenleri ve Çözüm Yolları

Kediler kötü koku denilince akla gelen ilk canlılardan değildir. Temiz olmaları onları daha da çekici kılar. Biliyorsunuz ki kediler kendilerini düzenli olarak temizler, oldukça titiz canlılardır. Böyle temiz canlılardan kötü koku geldiğini hissettiğinizde dikkatinizi oraya vermeli ve bir şeylerin yanlış gittiğini anlamalısınız.

Biz hayvan sahipleri olarak ilk yapacağımız şey kokunun doğasına, vücudun neresinden geldiğine odaklanmaktır.

Kedilerde Ağız Kokusu Nedenleri

Sağlıklı bir kedide ağız kokusu neredeyse hiç olmamalıdır. Ağız kokusu hissettiğiniz kedinizde buna sebep olarak diş ve diş eti rahatsızlıkları en başı çekmektedir. Dişler üzerinde biriken tartarlar, dişlerin gevşek ve sıkı olmaması ağız kokusu için en ideal ortamı sağlamaktadır. Kedinizin yediği yiyecekler bu ortamlarda kalarak dişleri çürütür ve hoş olmayan kokuların sebebi olur.

Bazen ise kedinizin vücudundaki organların işleyişindeki bozukluklar ağızının kokmasına neden olmaktadır. Bu bozukluklar arasında böbrek hastalıkları ağızda idrar kokmasına sebebiyet verirken, karaciğer hastalığı veya bağırsak tıkanıklığı olan kedilerde ise ağızda dışkı kokusuna benzer koku yoğun olarak hissedilir.

Kedilerde Cilt Kokusu Nedenleri

Deri kokusu kedilerde genellikle yaralar, parazitler, bağışıklık sorunları, alerjiler ve deri enfeksiyonları gibi altta yatan birçok sağlık sorunu yüzünden karşımıza çıkmaktadır.

Bakteriyel enfeksiyonlarda genelde kötü bir kokuyla karşılaşsak bile, canlının türüne bağlı olarak bazı hoş kokularda sezebiliriz, bu durum bizleri aldatmamalıdır. Yani sizin yapmanız gereken aslında koku değişikliğine odaklanmaktır.

Bir başka cilt kokusu nedeni olarak ta, yaralarda oluşan apsenin zamanla açılması ve bunun sonucunda akan irinin oluşturduğu hoş olmayan kokudur.

Kedilerde Kulak Kokusu Nedenleri

Birçok kedide kulak enfeksiyonlarının, kulak kokusuyla ilişkisi vardır. Kedilerin alerjileri veya kulaklarındaki uygun ortam, bu tür enfeksiyonlara sebebiyet veren mikroorganizmaların gelişimini sağlar. Özellikle bakteri, mantar ve parazit kaynaklı kulak enfeksiyonları sık görülür ve bu durumlarda kulaktan kötü koku gelebilir. Bazı bakteriyel enfeksiyonlarda ise tatlı kokma durumları söz konusudur. Bu tamamen enfeksiyona neden olan bakterinin türüne bağlı bir durumdur.

Kulak akarı ise başka bir koku nedeni olabilir, kedinizin kulağının içinde oluşan bu kahverengi mikroorganizmalar ve bunların oluşturduğu enfeksiyon kötü kokunun kaynaklarındandır.

Kedilerde Anüs Kokusu Nedenleri

Kedilerimiz temiz canlılar olduklarından bu kokuyu sağlıklı bir kedide almanız oldukça zordur. İdrarını ve dışkısını yapan sağlıklı kediler kendileri bu temizliği yapabilir. Ancak aşırı kilo veya çeşitli hastalık durumlarında bu işlevi yapamayıp kötü kokuya sebebiyet verebilmektedir.

Kedilerde arka kısımda bulunan iki bezden, korkması veya heyecanlanması durumunda koku salınımı olabilir. Bu durum aşırı sıklıkla olmadığı sürece normal karşılanmaktadır. Arka kısım bezlerinin işleyişini etkileyen enfeksiyonlar, tümörler ve bazı rahatsızlıklarda kalıcı kötü kokulara neden olur.

Tüm Bu Kötü Kokulardan Kurtulmak İçin Yapılabilecekler!

Kediler genellikle sıradan sebeplerden dolayı kokarlar. Kedinizin dışarıda gezmesi, hoş kokulu mamalar yemesi sizin bu kokunun kaynağını anlamanıza engel olacaktır. Bu sebeple veteriner hekiminize danışıp, gerekli fiziki müdahaleyi uygulatmanız hem sizin hem de kediniz için en uygun karar olacaktır. Gerekli yerlere danışmadan uygulanan tedaviler olumsuz başka durumlara yol açabilir. Doğru tedavi yöntemleri ile kötü kokularla baş etmek oldukça kolaydır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu