Kedi Kumu Çeşitleri

Kedi dostlarımız için en önemli ihtiyaçlardan biri de tuvalet ihtiyacıdır. Dışarı çıkamayan kedilerin önemli bir sorunu olan tuvalet ihtiyacını gidermek için özel olarak üretilmiş kedi kumları bulunmaktadır. Kedi kumları sadece tuvalet ihtiyaçlarını gidermek için değil aynı zamanda kedinin sağlıklı ve temiz kalmaları açısından da büyük bir önem taşımaktadır. Kedi kumları ayrıca yoğun kokuları içine hapsederek ortamın havasının bozulmasına da engel olmaktadır. Her kedinin ihtiyacını karşılayabilecek birçok farklı kum çeşidi bulunur. Farklı materyaller kullanılarak üretilen kumlar farklı gramaj, koku ve tane boyutlarında pek çok kum çeşidi mevcuttur. Yine doğal malzemelerden ve sentetik malzemeler kullanılarak üretilen kedi kumu çeşitleri de bulunur.

Kedi kumları üretilirken sıvıları emme kapasitesi, kokuyu hapsetme özelliği, sağlık için zararlı materyaller kullanılmaması, tozsuz olması ve kolay temizlenebilir olması gibi belli başlı özellikleri bulunur. Tüm bunların yanı sıra en önemli etken kedilerin istekleri düşünülerek ince taneli, kalın taneli ya da kokulu kumlar vardır. Birçok markaya ait kedi kumu çeşitlerini juenpetmarket.com’dan avantajlı fiyatlar ile temin edebilirsiniz.

Doğal Kedi Kumları

Üç çeşit malzemeden üretilen doğal kedi kumları bentonit, diatomit ve sepiyolit olarak adlandırılır. Özellikle ülkemizde bolca bulunan bu maddeler ile birçok farklı özellikte kedi kumu üretilir. Hiçbir katkı maddesi içermeyen bu maddelerden üretilen kumların en büyük özelliği tamamen doğal malzemeler kullanılarak üretiliyor olmasıdır. Tek tek inceleyecek olursak;

  • Bentonit Kedi Kumu: Yüksek bir emiş gücüne sahip olan bentonit kedi kumu topaklanma özelliğine sahip olan bir kum çeşididir. Sıvı ile temas halindeyken çok iyi bir şekilde topaklanan kum bir kürek yardımıyla kolayca temizlenebilir. Ayrıca bentonit kedi kumunun ince taneli ve kalın taneli çeşitleri vardır.
  • Diatomit Kedi Kumu: Diatomit adlı doğal bir mineralden üretilmektedir. Diğer kum çeşitlerine göre daha ince taneli olan diatomit kedi kumunun emiş gücü oldukça yüksektir. Fakat sıvı hızlı bir şekilde tabana indiği için sıvıyı hapsetme konusunda biraz yetersiz kalabilir. Topaklanma özelliği de olmayan bu kum çeşidi çok nadir olarak tercih edilir. Çok fazla tercih edilmese de piyasa da bulabilmek mümkündür.
  • Sepiyolit Kedi Kumu: Lüle taşının da hammaddesi olan sepiyolit hem kokuyu hapsetme hem de sıvıyı emme özelliğine sahiptir. Kokuyu emme özelliği mevcut olsa da yoğun bir kullanımda bu özelliğini kaybedebilir. Günümüzde kedi besleyenler diğer kumlara göre sepiyolit kedi kumunu yaygın olarak kullanmamaktadır.

Organik Kedi Kumları

Özellikle son zamanlara kullanımı oldukça yaygınlaşan organik kedi kumları kokuyu hapsetme ve sıvıyı emme kapasitesi konusunda başarılı kum çeşitlerindendir. Çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyen bu kedi kumları tamamen organik materyallerden üretilir. Üretildiği doğal maddeler genel olarak sıkıştırılmış bitki lifleri, çam talaşı veya granül haline getirilmiş mısır koçanı gibi ürünlerdir. Birçok organik kedi kumunun topaklanma özelliği yoktur.

Bir diğer kedi kumu çeşidi de kristal kedi kumudur. Yüksek bir sıvı emme gücüne sahip olan kristal kedi kumları ince ya da kalın taneli gibi çeşitlerinin yanı sıra birçok farklı güzel kokulu çeşitleri de vardır. Kristal kedi kumu tercihi yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu tozsuz olanlardan tercih edilmeleri gerektiğidir. Parfümlü kedi kumları da kumun üretildiği sırada sabun, gül, portakal ya da lavanta gibi kokuların eklenmesi ile üretilen kumlardır.

Kedi Kumları Nasıl Olmalıdır?

En temiz ve titiz hayvanlardan biri olan kediler için birçok farklı çeşitte kum üretilmiştir. Kum nasıl olmalı sorusuna aslında cevabı kedi vermelidir. Bazı kediler parfümlü kumdan hoşlanırken bazı kediler kokusuz kum isterler. Yine bazı kediler kalın taneli kum isterken bazıları ince taneli kum isteyebilir. Deneme yanılma ile kediniz için uygun olan kum çeşidini bulabilmeniz mümkündür. Yine de genel olarak bir kumda aranması gereken bazı önemli vasıflar bulunur. Bunlar;

  • Kimyasal bir madde içermemeli
  • Tozsuz olmalı
  • Kokuyu engelleyebilmeli
  • Kolay bir şekilde temizlenebilmeli
  • Emme gücü yüksek olmalı.

Kedi Kumu Temizliği

Kedi kumu temizliği kullanılan kedi kumuna ve evde yaşayan kedi sayısına göre değişiklik gösterir. Mutlaka yapılması gereken kedi kumunun günlük olarak bir kürek yardımıyla atıkların temizlenmesidir. Özellikle topaklanan kum çeşidi kullananlar için bu işlem oldukça kolay olacaktır. Topaklanan kısım kolayca alınıp temizlenebilir. Bu işlemi her gün yaparak bir hafta boyunca eksilen kum yerine yenisi konularak temizlenebilir. Fakat bir haftadan sonra kumun tamamı boşaltılarak tuvalet kabı da iyice temizlenmelidir. Eğer bu süreç bir haftadan fazla olursa atıklar tuvalet kabının dibine yapışarak bakteri üremesine neden olabilir.

Kedi kumu kapları temizlenirken çok fazla kimyasal temizleyici de kullanılmamalı, bol su ile kalıntı kalmayacak bir şekilde temizlenmelidir. 

Kedi kumu ne kadar süre gider?

Genel olarak kedi kumu paketleri 1 ay yetecek kadar üretilir. Eğer kediniz yavru ise bu süreç biraz daha uzayabilir. Ya da kedinizin herhangi bir sağlık sorunu var ise bu süreç kısalabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu