Kedi Tırmalaması ve Isırmasında İlk Yardım
Kediler en sevilen ve en uysal dostlarımızdan birisidir. Genel olarak davranış biçimleri barışçıl ve uysal olsa da, bazen kedilerde çeşitli nedenler ile agresiflik gösterebilir. Kediler genellikle kendilerini tehdit altında hissettiklerinde, korktuklarında, herhangi bir şekilde acı hissettiklerinde, ciddi anlamda rahatsız edildiklerinde, yemek yeme ve su içme esnasında dokunulduğunda, yavrularına dokunulduğunda ve şiddete maruz kaldıklarında agresiflik yani saldırganlık gösterebilir. Normal yaşantıda hiçbir kedi; herhangi bir neden olmadan kimseye karşı agresiflik göstermez ve saldırmaz. Bu tüm kedi ırkları için geçerli bir durumdur. Sadece geçmişte ciddi travma yaşamış olan kediler bu tarz tepkiler verebilir. Örnek olarak geçmişte bir insan tarafından ciddi anlamda şiddete maruz bırakılmış bir kedi, bundan sonraki yaşantısında insanlara karşı her zaman temkinli ve saldırgan olabilir.
Kedilerde Savunma Mekanizması
Kedilerin dışarıdan gelen tehditlere karşı ve yukarıda saydığımız nedenlerden kaynaklı olarak çeşitli savunma mekanizmaları vardır. Bunlar arasında öncelikli olarak kullandıkları tırnaklarıdır. Tırmalama olarak adlandırılan bu olayda kedi tırnaklarını kullanarak karşı tarafa hamle yapar ve kendini savunur. Diğer savunma mekanizması ise dişleri yani ısırma olayıdır. Yine dışarıdan gelen tehditlere karşı bazen ısırma ile karşılık verebilirler. Tırmalama veya ısırma yani savunma kedinin o andaki psikolojisi, verdiği tepki ve diğer bazı nedenlere bağlı olarak değişebilmektedir.
Kedi Tırmalaması ve Yapılması Gerekenler
Herhangi bir nedenle kedi tarafından tırmalanırsanız ilk yapmanız gereken sabun ve bol soğuk su ile bölgeyi yıkamanız olacaktır. Özellikle yara derinse biraz ovalayarak bölgeyi yıkamanızda fayda vardır. Hangi kedi tarafından tırmalanmış olursanız olun bu uygulamayı ilk uygulama olarak yapmanız doğru olacaktır.
Eğer kedi aşıları tam ve bildiğiniz bir kedi ise bu uygulama yeterli olacaktır. Fakat bakteriyel bir enfeksiyon oluşmaması için bölgeye batikon gibi antiseptik bir solüsyon sürmekte fayda vardır. Eğer yara derinse bölgeyi yara bandı veya steril gazlı bez ile kapatarak dış ortamdan korumak gerekir.
Eğer aşı durumunu bilmediğiniz ve tanımadığınız bir kedi tarafından tırmalanırsanız yine öncelikli olarak bol sabunlu su ile bölgeyi yıkayınız. Sonrasında ise bir sağlık kuruluşuna başvurmanız iyi olacaktır. Kedilerden insanlarda bulaşabilen en ciddi hastalık kuduz hastalığıdır. Bunun yanında farklı birkaç hastalık bulaşabilir. Aynı zamanda bölgeye yoğun bakteri teması sonucunda; yara bölgesinde enfeksiyon oluşabilir. Dediğimiz gibi en önemli risk kuduz hastalığıdır. Bir kedinin kuduz olma ihtimali çok çok düşüktür veya kuduzun tırmalama ile bulaşma ihtimali de düşüktür. Fakat kuduz riske atılamayacak kadar ciddi bir hastalıktır.
Eğer yara bölgesinde şişlik, akıntı vb. durumlar ortaya çıkmış ise yine en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekmektedir. Burada muhtemelen doktorunuz sizin hakkınızda ve kedi hakkında bilgi isteyecek ve bu bilgilere göre aşı veya tedavi yolu seçecektir.
Kedi Isırması ve Yapılması Gerekenler
Eğer bir kedi tarafından ısırılırsanız yine ilk olarak yapmanız gereken sabunla ve bol su ile bölgeyi yıkamanız olacaktır. Bölgeyi birkaç dakika boyunca iyi bir şekilde yıkayın. Sonrasında yine kedinin durumu önemlidir. Tanıdığınız veya tanımadığınız kedi olmasına göre yapacağınız hamleler değişebilir.
Isırma durumunda kuduz bulaşma ihtimali çok daha yüksektir. Burada yüksekten kastımız; eğer kedi gerçekten kuduz ise tırmalamaya göre ısırma durumunda kuduz bulaşma ihtimali daha yüksektir. Bu nedenle kedi tarafından ısırılırsanız mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Eğer kedi tanımadığınız bir kedi veya sokak kedisi ise muhtemelen doktorunuz size kuduz aşısı yaptıracaktır.
Özetlemek gerekirse;
Birçok kişi, neredeyse hepimiz kediler ile içli dışlıyız. Bazen tırmalanma ve ısırılma gibi sorunlar ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Özellikle tanıdığımız, bildiğimiz, aşıları olan bir kedi ise çok fazla korkmamıza ve panik yapmamıza gerek yoktur. Sadece yara derin ise yara bakımına dikkat etmemiz gerekir. Eğer bilmediğimiz bir kedi tarafından ciddi anlamda tırmalanırsak veya ısırılırsak bu durumda sağlık kuruluşuna başvuru yapmak doğru bir davranış olacaktır.