Kedi ve Köpeklerde Akut Böbrek Yetmezliği
İnsanlarda en sık görülen üriner sistem hastalıklarından birisi olan böbrek yetmezliği kedi ve köpeklerde de sık gördüğümüz hastalıklar arasında yer almaktadır. Akut ve kronik böbrek yetmezliği olarak 2 türe ayrılır. Biz bu konumuzda ciddi sorunlara neden olan ve çok acil şekilde tedavi edilmesi gereken akut böbrek yetmezliğinden bahsedeceğiz.
Akut Böbrek Yetmezliği Nedir?
İlk olarak konunun detaylarına geçmeden önce akut böbrek yetmezliğinin tanımını yapalım. Akut böbrek yetmezliği; böbrek fonksiyonlarının yani renal fonksiyonların kısa süre içerisinde (saatler ile ifade edilir) bozulmasıdır. Böbrek fonksiyonlarının kısa süre içerisinde bozulması ile beraber artık maddeler vücuttan atılamaz, vücutta bir sıvı ve elektrolit dengesizliği olur. Ayrıca vücut sıvıların asit ve baz dengesi bozulur. Bunun neticesinde ise akut üremik kriz ortaya çıkar.
Akut Böbrek Yetmezliği Nedenleri
Böbrek yetmezliğinin kedi ve köpeklerde oldukça fazla nedeni vardır. Bu nedenlerden en önemli olanları sizlere kısa bir şekilde aktaracağız.
- Börek enfeskiyonları
- İdrar yolu tıkanıkları
- Böbrek perfüzyonunun azalması
- Prerenal azotemi
- Sıvı kayıpları
- Kalp yetmezliği
- Diüretik ilaçlar
- Bazı antibiyotikler
- Ağır metaller
- Bazı tarım ilaçları
- Otoimmun bazı hastalıklar
Akut Böbrek Yetmezliği Belirtileri
Genellikle akut böbrek yetmezliği durumunda oligüri söz konusudur. Yani vücuttan atılan idrar miktarı ciddi anlamda azalmıştır. Bazı akut böbrek yetmezliği hastaları nonoligüriktir. Bu tarz hastalarda olumlu sonuç alma ihtimali daha yüksektir. Bununla birlikte bazı genel belirtiler görülür. Bu genel belirtiler arasında aşağıdakiler sayılabilir.
- İştahsızlık ve ileri aşamalarda kilo kaybı
- Depresyon hali ve halsizlik
- Bulantı ve kusma
- Böbreklerde büyüme
- Karın bölgesinde ağrı hissedilmesi
- İshal
- Ağız içerisinde yaralar oluşması
- Kalp ile ilgili taşikardi benzeri rahatsızlıklar
Akut Böbrek Yetmezliği Tanısı
Genel olarak klinik belirtiler bu hastalıktan şüphe ettirir. Fakat klinik muayene, idrar muayenesi ve diğer bazı ayırıcı tanı yöntemleri uygulanarak tanı konur.
Akut böbrek yetmezliklerinde anamnez oldukça önemlidir. Kedi veya köpeğin idrar yapması durumundaki değişiklikler ve yapılan ilaç uygulamaları mutlaka veteriner hekime bildirilmelidir. Bu bilgiler ile beraber yapılacak klinik muayene ve sonrasındaki idrar muayenesi, hemogram ve biyokimyasal testler ile tanı büyük ölçüde konmuş olur.
Akut Böbrek Yetmezliği Tedavisi
Bu hastalığın tedavisinde erken müdahale çok önemlidir. Kaybedilen her dakika ciddi sorunlara ve üzücü sonuçlara neden olabilmektedir. Veteriner hekim tarafından tanı konduktan sonra vakit geçirilmeden hemen tedaviye başlanır. Tedavi aşamasında belli başlı bazı kriterler vardır. Veteriner hekimler tarafından bu uygulamalar yapılır. Sıvı ve elektrolit dengesizliklerini düzenlemek için sıvı tedavisi oldukça önemlidir. Burada çeşitli hesaplamalar yapılarak uygun sıvılar, uygun miktarlarda verilir. Sıvı uygulamaları kedi ve köpeklerde akut böbrek yetmezliğinin tedavisindeki ana noktadır. Bununla birlikte primer nedene bağlı olarak farklı bazı ilaçlar ve uygulamalar tedavi protokolüne eklenebilir.
Eğer idrar yollarında herhangi bir tıkanıklık yoksa diüretik ilaçlar ile idrar çıkışının artması sağlanabilir. Yine çok yoğun olarak yapılmasa da diyaliz uygulamaları eğer mümkünse yapılır.
Öneriler
Kedi ve köpeklerde akut böbrek yetmezliği oldukça ciddi bir hastalıktır. Çok acil bir şekilde tedaviye başlanması gerekir. Kaybedilecek her saat kedimizi veya köpeğimizi kaybetmemize neden olabilir. Bu nedenle özellikle idrar yapımındaki değişikliklerde ve yukarıda saydığımız belirtilerin ortaya çıkması durumunda hemen veteriner hekiminize başvurunuz.