Kedi ve Köpeklerde İshal Nedenleri

İnsanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerde de en çok karşılaştığımız sindirim sistemi problemlerinden birisi ishaldir. İshal için kısaca; dışkının normal kıvamına göre daha sıvı ve sulu blr kıvam alması ve belirli bir süredeki dışkılama sayısının artması diyebiliriz. En sık görülen semptomlardan birisi olan ishal çok basit nedenlerden kaynaklanabildiği gibi ciddi hastalıkların bir belirtisi olarakta ortaya çıkabilir.

İshalin nedenlerine geçmeden önce herhangi bir ishal durumunda en kısa sürede bir veteriner hekime başvurmanız gerektiğini söyleyelim. Çünkü ishal basit bir nedenden bile kaynaklı olsa ciddi sıvı kayıplarına neden olduğundan müdahale etmek gerekir. Ciddi bir nedenden kaynaklı ise zaten en kısa sürede neden belirlenmeli ve hem semptomatik tedavi hem de nedene yönelik spesifik tedaviye başlanmalıdır.

Kedi ve Köpeklerde İshal Nedenleri

Stres: İshalin en büyük nedenlerinden birisidir. Strese neden olan her türlü faktör basit ishallere neden olabilir. Yer değişikliği, yorgunluk, yolculuk gibi faktörler stres ve strese bağlı ishale neden olabilir.

Üşütme: Basit ishalin en büyük nedenlerinden birisidir. Ortamın soğuk olması, yattığı yerin soğuk olması veya içtiği suyun sıcaklığının soğuk olması buna neden olabilir.

Beslenme: İshallerin en büyük nedeni aslında beslenmeden kaynaklı olanlardır. Normal diyet programının değişmesi, mamalar arası hızlı geçiş yapılması, yağlı besinler, ev yemekleri verilmesi, bozulmuş gıdaların verilmesi, çiğ et verilmesi ishale neden olabilir.

İç Parazitler: Özellikle yavru kedi ve köpeklerde ishalin önemli nedenleri arasındadır. Sindirim sistemi ve bağırsak mukozasını olumsuz etkileyen parazitler aynı zamanda bağışıklık ve gelişim üzerine de olumsuz etkiler yapar.

Basit Sindirim Sistemi Enfeksiyonları: Basit enterit vakalarında ishal görülebilir. Bunun çok fazla sebebi vardır. Genellikle bağırsak sistemini düzenleyici ilaçlar veya kısa süreli ve düşük dozda antibiyotik kullanımı ile geçerler.

Ciddi Enfeksiyonlar: Köpeklerde parvoviral enterit, coronavirusun neden olduğu enterit, distemper… Kedilerde ise panleukopenia gibi ciddi enfeksiyonlar ishalin nedenleri arasındadır. Bu hastalıklarda ishal ile beraber daha farklı belirtilerde ortaya çıkar.

Pankreatitis: Pankreasın iltihaplanması anlamına gelmektedir. Belirtilerden birisi ishaldir.

Alerjik Reaksiyonlar: Bazı alerjik reaksiyonlara bağlı olarak şekillenebilir.

Zehirlenmeler: Özellikle de ağız yolu ile alınan zehirli gıdalardan sonra görülebilmektedir.

Diğer Organlara Ait Bozukluk ve Hastalıklar: Başta karaciğer ve böbrek olmak üzere bazı organlar ile ilgili hastalıklar ve çalışma bozuklukları çeşitli derecelerde ve çeşitte ishallere neden olabilir.

Sindirim Sistemi Tümörleri: Sindirim sistemi organlarından mide veya bağırsaklardaki tümörler kronik ishallerin nedenleri arasındadır.

Hormonal Sistem Bozuklukları: Bazı hormonal sistem hastalıkları ve bozuklukları ishale neden olabilir. Buna en bilinen örnek hipertiroidzmdir. Tiroid bezinin fazla çalışması ile özellikle kedilerde ishal görülebilir.

Öneriler

  • İshalin en büyük nedeni beslenme ile alakalı nedenlerdir. Bu nedenle evcil hayvanınıza veteriner hekiminizin önerdiği mama dışında herhangi birşey vermeyin. Mama geçişlerini yine veteriner hekiminizin önerisi ile uygun şekilde yapın.
  • İshal ciddiye alınması gereken bir durumdur. Özellikle yavru kedi ve köpeklerde bazı ciddi hastalıkların ilk belirtileri arasındadır. Bu nedenle en kısa sürede veteriner hekiminize başvurun ve detaylı muayene yaptırın.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Benim kedim sık sık ishal oluyor. Ev yemekleri ile besliyorum, bundan kaynaklı olabilir mi?

    1. Kedi veya köpeklerinizi ev yemekleri ile beslemek çok doğru değildir. Onların fizyolojileri ile bizimkiler farklıdır. Bu nedenle sürekli farklı ev yemekleri vermek onların sindirim sistemini bozar ve ishallere neden olabilir. Bu nedenle onlara uygun bir mama kullanmanızı tavsiye ederim.

  2. 1 ay önce kedim ilk doğumunu yaptı, 5 tane yavrusu oldu. 4-5 gündür ishal, dışkısında kan yok ve parazit de yok ama ishali kesilmiyor. Sahiplendiğim günden bu yana aynı mamayı kullanıyorum, mamasını değiştirmedim. Ne yapmam gerekiyor?

    1. Açıkçası bu bilgiler ile bir şey söyleyebilmemiz pek mümkün görünmüyor. İshal dışında başka belirtisi var mı? Eğer başka belirti yok ve sadece ishal durumu söz konusu ise bu beslenme, su tüketimi veya hava sıcaklıkları ile alakalı olabilir. Ayrıca bazı kronik hastalıkları da düşünmemiz gerekebilir. Takip etmekte fayda var. Bir süre daha takip edin ve ishali gözlemleyin. Tabi ki ishal dışında başka belirtilerde varsa vakit kaybetmeden veteriner hekima başvurun.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu