Feline Rhinotracheitis (Herpes Virüs)

Feline Rhinotracheitis, kedilerde en sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonları arasında yer alır. Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan feline rhinotracheitis’in etkeni feline herpes virüstür. Bu virüs üst solunum yollarında lokalize olur ve şiddetli enfeksiyon oluşturur.

Hastalığın bulaşmasında en etkili yol solunum yoludur. Genellikle kediler etkeni solunum yolu ile alırlar. Bunun dışında hastalık plesanta yolu ile yavrulara geçebilmektedir. Aşısız olan kediler enfeksiyona karşı daha duyarlıdır.

Belirtileri

Hastalık ile ilgili öncelikli belirtiler üst solunum yolu belirtileridir. Bunlar arasında; öksürük, hırıltılı solunum, göz ve burunda akıntı, salya artışı sayılabilir. Bunun yanında yüksek vücut sıcaklığı, iştahsızlık, halsizlik görülür. Biraz daha uzun süreçte kilo kaybı göze çarpar.

Hastalığın şiddeti, hasta kedinin yaşına, bağışıklık durumuna ve virüsün hastalık yapma şiddetine göre değişir.

Feline rhinotracheitis’i akut ve kronik form olarak 2’ye ayırabiliriz.

Akut Form

Özellikle yavru kedilerde hızlı gelişen ve mortalite oranı yüksek bir enfeksiyon oluşturur. Öncelikli belirtiler hapşırık, göz ve burun akıntılarıdır. Bu akıntılar başlangıçta seröz yapıda daha sonra enfeksiyona sekonder bakterilerin katılması ile beraber daha yoğun ve renkli yapıda olmaktadır. Bu durum oluştuktan sonra solunumda güçlükler, burunda tıkanıklık şekillenir. Hırıltılı solunum ve öksürük daha şiddetli bir hal alır. Sonrasında iştahsızlık ve kilo kaybı görülür. Gözlerde ülseratif keratit meydana gelir. Bu lezyonlar giderek yaygınlaşır. Bu feline rhinotracheitis için karakteristik bir belirtidir.

Kronik Form

Akut forma benzerdir ama belirtiler biraz daha zayıftır. Genellikle aksırık nöbetleri şeklinde belirtiler görülür. Sürekli bir burun akıntısı söz konusudur. Genel olarak klinik belirtiler akut forma benzer sadece şiddetleri ve seyirleri farklılıklar gösterir.

Tedavi

Tedavide tanı konduktan sonra destekleyici tedavi uygulanır. Hasyvanın genel durumunu düzeltmek amacı ile sıvı takviyeleri, solunumu rahatlatmak amacı ile mukus azaltıcı ve/veya bronkodilatörler, antibiyotikler ve vitaminler birlikte kullanılır. Tabi ki tedavide veteriner hekimin kararı oldukça önemlidir. Hastalığın şiddeti ve hayvanın genel durumu tedavi için belirleyici faktörlerdir.

Korunma

Korunmada aşı oldukça önemlidir. Yavru kediler 45 günü geçtikten sonra bu hastalık içinde aşılanmalı ve aşının yıllık tekrarları yapılmalıdır.
Eğer hastalık ortaya çıkmış ise ve çevrede başka kediler varsa hasta kedi ile diğerleri mutlaka ayrılmalıdır. Çünkü hastalık olukça bulaşıcıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu