Kediler Kaç Derecede Üşür? Kedinin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Soğuk kış günlerinin gelmesi ile beraber özellikle sokaklarda yaşayan kediler için endişeler başladı. Soğuk ve dondurucu havaların kedilere olan etkileri ve olumsuzlarını değerlendirmek, onlara uygun barınaklar hazırlamak hepimizin ortak görevleri arasında yer alıyor. Kediler oldukça uyumlu hayvanlar olsalar da; çok düşük ve dondurucu soğuklara maruz kaldıklarında hipotermi ve donma riski ortaya çıkabilir. Bazı kedi ırkları soğuğa daha az toleranslı, bazıları daha dayanıklı olsa da genel anlamda kedilerde üşür ve çok ciddi soğuklarda sağlık sorunları ile karşılaşabilirler.

Kediler Üşür Mü?

Kediler üşüyebilir. Fakat üşümenin bir sağlık sorununa sebebiyet vermesi biraz daha farklıdır. Aşırı soğuklar ilk olarak hipotermiye neden olur, sonrasında ise donma riski ortaya çıkar. Evde bakılan kediler bu durum pek sorun olmasa da, dışarıdaki kediler için ciddi bir problem olabilmektedir. Özellikle kışın sert geçtiği bölgelerde sokaklarda yaşayan kediler soğuk havalarda ve geceleri ciddi anlamda üşüyebilir.

Kediler Kaç Derecede Üşür?

Genel bir ifade ile 45 fahrenheit derecenin yani yaklaşık 7.2 santigrat derecenin altındaki sıcaklıklar çok soğuktur. Hava sıcaklığının bu derecenin altına düştüğü durumlarda korumasız alanlarda uzun süre kalan kediler hipotermi riski ile her zaman karşı kaşıya kalır. Bu soğuktan etkilenme riski ve oranı kedinin ırkına göre değişiklik göstermektedir. Özellikle uzun tüylü ve soğuk bölgelerden köken alan kediler biraz daha dayanıklı olurken, kısa tüylü veya tüysüz kediler soğuğa karşı çok daha hassastır. Yine kedinin ağırlığı da önemlidir. Daha yüksek kiloya sahip kediler soğuğa karşı daha dayanıklı olabilir.

Kedilerin soğuktan etkilenme derecelerini etkileyen diğer önemli bir unsur ise genel sağlık durumudur. Belirli kronik hastalıklara sahip olan kedilerin hipotermi riski daha yüksektir. Hipertiroidizm gibi endokrin hastalıklarından muzdarip kediler , tipik olarak soğuğa duyarlı oldukları için asla soğukta kalmamalıdır. Bununla beraber böbrek hastalığı, kalp hastalığı, kanser vb. dahil olmak üzere herhangi bir hastalığı olan kedilerde soğuk havaya karşı daha hassastır.

Kedinin Üşüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Kediler üşümeye başladığı andan itibaren fiziksel görünüşleri değişmeye başlar. Kediler üşüyorsa titreme ve kambur pozisyonda durabilir. Aynı zamanda sıcak bir alan ve ortam arayışı içerisindedir. Sıcak bir bölge bulduklarında buraya sığınırlar.

Kediler çok uzun süre soğukta kaldıklarında hipotermi gelişebilir. Hipotermi durumu ortaya çıktığında görülebilecek belirtileri ise şu şekilde sıralamamız mümkündür.

Kedilerde Hipotermi Belirtileri

  • Nefes almada zorlanma
  • Kan basıncında düşme
  • Kalp atım hızının yavaşlaması
  • Kas sertliği
  • Gözbebeğinde büyüme
  • Zihinsel karışıklık
  • Şiddetli vakalarda koma

Yavru Kediler Üşür Mü?

Hem yetişkin hem de yavru kediler üşüyebilir. Fakat buradaki en önemli konu yavru kedilerin soğuk havalara karşı çok daha duyarlı olduğudur. Yavru kedilerde vücut ısı merkezi henüz tam olarak gelişmediğinden görevini tam olarak yapamaz. Bu nedenle yavru kediler soğuk havalardan yetişkin kedilere göre çok daha hızlı ve şiddetli şekillerde etkilenebilir.

Kediler Evin İçinde Üşür Mü?

Burada önemli olan evin sıcaklığıdır. İnsanların yaşadığı, normal evlerde kışın soğuklarda bile sıcaklıklar 18 derecenin altına çok düşmemektedir. Genellikle 22-25 derece arasında olmaktadır. Bu sıcaklıklarda kediler üşümez. Fakat herhangi bir ısıtıcı kullanılmayan evlerde veya odalarda kediler üşüyebilir. Özellikle tüysüz ırklar ve yeni tıraş olmuş kediler daha hızlı bir şekilde üşüyebilir. Böyle kedilere kış döneminde uygun kıyafetler giydirmek fayda sağlayacaktır.

Evde beslenen kediler için yukarıda gördüğünüz aparat veya benzeri aparatlar ihtiyaç duyduklarında kedinizin ısınması için oldukça avantajlı olacaktır. Bu tarz aparatları evinizde kullanabilirsiniz.

Üşüyen Kediler İçin Ne Yapılmalıdır?

Üşüyen kediler öncelikli olarak uygun bir ortama alınmalı, sıcak bir havlu ya da uygun bir şey ile sarılmalıdır. Eğer vücutları ıslaksa mümkün olduğunda kurutulmaya çalışılmalıdır. Eğer üşüme çok şiddetli seviyelerde değilse kedi kendisini bu durumdan kısa süre içerisinde toparlar. Fakat artık hipotermi şekillenmiş ise veya koma durumu varsa en kısa sürede tıbbi müdahale gerekir. Böyle bir durumda yine kediyi uygun bir havlu ya da ürün ile sarmak, bu şekilde bir veteriner sağlık kuruluşuna götürmek mantıklı olacaktır.

Sokaklarda yaşayan kediler için kışın korunabilecekleri alanlar çok önemlidir. Özellikle tüyleri ıslanan kediler çok daha çabuk üşür ve daha hızlı bir şekilde hipotermiye girer. Bu nedenle en azından yağmur, kar gibi durumlardan korunmalarını sağlayacak yuvalar her alana yerleştirilmelidir. Yine bu tarz yuvalar yaparken izolasyon malzemelerinin kullanılması büyük bir avantaj sağlayacak, kedinin üşümesini engelleyecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu