Kedilerde Arka Bacak ve Ayaklarda Tüy Dökülmesi

Hepimiz kedilerin normal miktarlarda tüy döktüğünü; bu tüyleri halılarda, koltuklarda ve giysilerde görerek biliyoruz. Fakat en önemli konulardan birisi normal tüy dökülmesi ile anormal tüy dökülmesini ayırt etmektir. Kedinizin normale göre fazla tüy dökmesi, kedinizim bir bölgesinin tamamen tüysüz kalması, düzensiz tüy dökülmesi anormal olarak karşımıza çıkan durumlardan bazılarıdır. Kedilerde tüy dökülmesi bölgesel veya genel olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bölgesel tüy dökülmesi ile alakalı olarak “Kedilerde Bölgesel Tüy Dökülmesi” konumuzda bilgiler vermiştik. Şimdi ise kedilerde arka bacaklarda görülen tüy dökülmesinden bahsedeceğiz. Kedilerin arka bacak ve ayaklarında görülen tüy dökülmesi pire, alerji, bakteriyel enfeksiyon ve stres gibi birçok nedenlerden kaynaklı olabilmektedir.

Kedilerde Arka Bacak ve Ayaklarda Tüy Dökülmesi Nedenleri

Genel olarak vücudun bir tepkisi olan tüy dökülmesi yetersiz beslenme, otoimmun hastalıklar, mantar enfeksiyonları, alerjiler, dış parazitler ve bakteriyel enfeksiyonlar gibi birçok farklı nedenden dolayı karşımıza çıkar. Tüy dökülmesi genel, lokal, simetrik, kısmi gibi birçok farklı şekilde görülebilmektedir. Aynı zamanda tüy dökülmesi ile beraber deri üzerinde kızarıklık, kabuklanma ve şişme gibi belirtilerde karşımıza çıkabilmektedir. Tüy dökülmesi bir semptomdur ve tedavi edilebilmesi için altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Bir kedinin tüyleri dökülüyorsa ve bölgeyi aşırı kaşıyorsa öncelikle kaşıntı sorunu araştırılmalıdır. Çünkü bu tüy dökülmesi kaşıntı kaynaklı olabilir ve kaşıntı problemi ortadan kalktığında tüy dökülmesi de ortadan kalkacaktır. Aşağıda, kedilerde arka bacak ve ayaklarda tüy dökülmesinin en yaygın dört nedeni bulunmaktadır.

Pireler ve Diğer Dış Parazitler

Pireler, kedilerde arka bacaklarda görülen tüy dökülmesinin en yaygın nedenidir. Kedilerde yaygın olarak görülen pireler, birçok anlamda sorun teşkil etmektedir. Pireler genel olarak kedilere ciddi rahatsızlık verir ve alerjik reaksiyonlara yol açar. Kedilerde pire ısırığı aşırı duyarlılığı yani alerjisi veya diğer ismi ile pire alerjik dermatiti çok yaygındır. Kedilerde, pire ısırığı şiddetli ve uzun süreli kaşıntıya neden olabilir, bu da genellikle tüy dökülmesine neden olur. Ayrıca kaşıntı ile beraber ciltte açık yaralar veya kabuklanmaya yol açarak ikincil bir bakteriyel enfeksiyonun oluşmasına da neden olabilmektedir.

Birçok kedi pire sorunu ile karşılaştığında arka bacak bölgesini çok yoğun bir şekilde kaşır ve yalar. Pireler özellikle bu bölgelerde yerleşim gösterir. Bu bölgedeki alerjik reaksiyon, kaşıntı ve aşırı yalama sonrası tüyler dökülür. Diğer dış parazitlerde alerjik reaksiyon ve tüy dökülmesine neden oluyor olsa da; en yaygın olan pirelerdir. Çözüm için düzenli olarak dış parazit uygulamasının yapılması gerekir.

Ağrı ve Acı Hissi

Kediler ağrı ve acı hissettikleri bölgeler ile aşırı derecede uğraşırlar ve deyim yerindeyse buralara ciddi anlamda bakım yaparlar. Kedilerde alt üriner sistem hastalıkları ve artrit sorunu ağrı ve rahatsızlığın iki yaygın nedenidir. Bu ağrıya tepki olarak kediler karın bölgelerini, arka bacaklarının iç kısmını ve boşaltım organlarının çevresini ciddi anlamda yalarlar ve bu bölgelerde tüy dökülmesine neden olurlar. Yani ağrı bulunan bölge arka bacak, arka ayak ve çevresi ise bu bölgede tüy dökülmesi görmekte mümkündür.

Alerjiler

Gıda, çevre, kimyasal ve diğer nedenlerden kaynaklı olan alerjiler kedinizin arka bacak ve ayaklarında tüy dökülmesinin bir parçası olabilir. Alerji tedavisinde ilk adım, alerjenin kaynağını bulmak ve ortadan kaldırmaktır. Gıda alerjileri söz konusu olduğunda, çoğu kedinin aslında tüm besin kaynaklarına değil bir proteine ​​alerjisi vardır. Ortamdaki küf gibi diğer alerjenler kaşınmaya, kaşınmada aşırı tüy dökülmesine neden olabilir.

Stres ve Kaygı

Kedilerin oldukça titiz ve temiz canlılar olduğunu söylemiştik. Kediler genellikle günlerinin yüzde 30 ila yüzde 50’sini kendilerini temizlemek için harcarlar. Bununla birlikte, kediniz tüylerini dökecek veya derisinde yaralar oluşturacak kadar kendisini temizliyorsa, yukarıda belirtildiği gibi altta yatan bir tıbbi sorundan veya psikolojik bir sorundan muzdarip olabilir. Temizlik ve kendini yalama, kedilerin stresli durumlarda veya endişeli olduklarında kendilerini daha iyi hissetmek için verdikleri normal bir tepkidir. Psikojenik alopesi olarak da bilinen kompulsif temizlik, genellikle yeni bir eve taşınmak veya yeni bir aile üyesinin veya evcil hayvanın gelmesi gibi kedinin günlük rutininde veya ortamındaki ciddi bir değişiklikle tetiklenir. Diğer stres faktörleri arasında kediler arasındaki gerginlik, olumsuz ortam koşulları, aşırı ses, korku gibi faktörler sayılabilir. Tedavi, altta yatan nedeni ve varsa stres faktörlerini belirlemek ve mümkünse ortadan kaldırmaktır.

Kedilerde Tüy Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Kedilerde tüy dökülmesinin tüm nedenleri önlenebilir değildir. Ancak kedinizi olabildiğince sağlıklı ve mutlu tutmak aynı zamanda tüy dökülmesini azaltmak için bazı adımlar atabilirsiniz.

  • Kedinizi mümkün olduğunca stressiz bir şekilde yaşatmaya çalışın. Değişiklikleri alıştırarak uygulayın, kediniz ile ilgilenin, onun için optimum bakım koşullarını sağlayın.
  • Kedinizi uygun mamalar ile ve düzenli şekilde besleyin. Eğer hassas bir kediniz varsa hipoalerjenik mamaları kullanmaya özen gösterin.
  • Tüy dökülmesine neden olabilecek pire gibi dış parazitleri önlemek amacıyla düzenli olarak dış parazit uygulamalarını yaptırın.
  • Eğer anormal bir tüy dökülmesi görülüyorsa altta yatan nedeni belirlemek amacıyla mutlaka veteriner hekime başvurun ve sorunun ana nedenini araştırın.

Kediler yukarıda saydığımız nedenlere ve bazı diğer nedenlere bağlı olarak arka bacak ve ayaklarındaki tüyleri kısmi veya tamamen dökebilir. Tedavideki ilk adım bunun altında yatan ana nedenin belirlenmesidir. Bunun için genel muayene ve bazı testler yapılması gerekebilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu