Kedilerde İç ve Dış Parazitlerin Belirtileri

Kedilerde en sık karşılaştığımız sorunların başında iç ve dış parazitler gelmektedir. Özellikle yavru kedilerde ve sokak kedilerinde bu parazitler oldukça yaygındır. İç parazitler ve dış parazitler olarak başlıca iki ana grupta ele aldığımız bu sorun hakkında sizlere detaylı bilgiler vereceğiz. Kedilerde yer alan iç ve dış parazitler ile bu parazitlerin muhtemel belirtilerini ele alacağız.

Parazitleri, klinik anlamda genel olarak sınıflandırmak gerekirse iç ve dış parazitler olarak sınıflandırabiliriz. İç parazitler vücudun içinde çeşitli organlara, dokulara yerleşerek yaşayan ve hayatı olumsuz etkileyen parazit türleridir. Dış parazitler ise vücudun içine girmeden dış yüzeyde deri üzerinde ve tüyler arasında yaşayarak olumsuz etkiler gösteren parazitlerdir. Örnek vermek gerekirse; iç parazitler için bağırsak parazitleri, akciğer parazitleri, kalp kurdu başlıca sayılabilir, dış parazitler içinse pire, kene, uyuz gibi örnekler söylenebilir.

Parazitlerin belirtilerine geçecek olursak öncelikli olarak iç ve dış parazitler farklı belirtilere neden olabilir. Bunun yanında hem iç hem de dış parazitlerin birçok farklı türü bulunmaktadır. Bu türlerin genel olarak ortak belirtileri olabileceği gibi spesifik belirtileri de vardır. Bu nedenle her paraziti kendi başlığı altında incelemek ve ona göre belirtileri konuşmak en doğru olanıdır. Bunun yanında parazitin yerleştiği organ ve dokuya göre de farklı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Fakat genel olarak hangi belirtiler parazitlerden kaynaklanabilir? Parazitlerin genel belirtileri nelerdir? Kedilerde ne gibi sıkıntılar oluşturur? Bunlardan bahsedeceğiz.

Kedilerdeki Bazı Parazitler ve Yerleşim Yerleri

Resimde görüldüğü gibi iç ve dış parazitler kedilerde birçok doku ve organa yerleşebilmektedir. Vücutta birçok doku ve organa spesifik parazit türü vardır ve bunların her birisini kedilerde görebilmekteyiz. Kulak bölgesinden, başlayarak dış parazitler tüm vücutta yayılım gösterebilmektedir. Kulak bölgesinde kulak uyuzu adı verilen otodectes türünü sıkça görmekteyiz. Yine pire, kene tüm vücutta görülebileceği gibi, pireler özellikle sırt bölgesinde daha yaygın görülür.

Kedilerde enfestasyona neden olan iç parazit türlerinin birçoğu bağırsaklara yerleşmektedir. Fakat bunun yanında yemek borusu, kalp, akciğer, damar sistemi, mide gibi organ ve dokularda da iç parazitler görülmektedir. Toxocara, echinococcus ve taenia türleri önemli iç parazitler arasında sayılabilir.

Kedi Parazitleri
Kedilerde İç ve Dış Parazitler

Kedilerde Dış Parazitlerin Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde dış parazitlerin belirtileri arasında tüylerin matlaşması, kaşıntı, deri üzerinde kızarıklık, deri üzerinde alerji bulguları, tüy dökülmesi, dermatit ve deri renginde değişme öncelikli olarak sayılabilir. Tabi ki neden olan parazite göre belirtilerin ve lezyonların yoğunluğu, şiddeti ve etkilenen bölgeler değişiklik gösterebilir.

Kedilerde görülen dış parazitlerin en önemli belirtileri şunlardır.

  • Parazit ve parazite ait kalıntıların deri üzerinde ve tüyler arasında görülmesi
  • Deri üzerinde ve vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı
  • Deri üzerinde pullanma ve kızarıklık
  • Tüylerde matlaşma ve tüy dökülmesi

Bunun yanında kene, bit, pire gibi dış parazitler belirtilerinin yanında kendileri de rahatlıkla görülüp, tespit edilebilecek parazitlerdir. Dikkatli bakıldığında kedi ve köpek sahipleri bu parazitleri rahatlıkla tespit edebilir. Bu nedenle özellikle saydığımız belirtilere benzer belirtiler söz konusu ise tüylerin altına ve deri üstüne dikkatli bir şekilde bakmanızı tavsiye ederiz.

Özellikle kene gibi bazı parazit türleri kan emdiği için deri üzerindeki belirtilerin yanında genel belirtilerde meydana gelebilir. Ayrıca dış parazitler bazı hastalıkları bulaştırabilir. Bu durumda dış parazite bağlı olarak meydana gelen hastalığa ait belirtilerde görülmeye başlar.

Kedilerde İç Parazitlerin Belirtileri Nelerdir?

İç parazitlerin çok fazla belirtisini saymak mümkündür. Çünkü bu parazitler genelde sindirim sisteminde bağırsak içerisine yerleşmek ile beraber karaciğer, akciğer, kalp, beyin gibi birçok doku ve organa da yerleşebilmektedir. Bu nedenle yerleştiği organa göre belirti verir. Genel olarak iç parazitlerin belirtilerinden bahsedecek olursak; iştah azalması, kilo kaybı, kusma, ishal, karında şişlik, kanlı dışkılama, dehidrasyon, öksürük belirtiler arasında sayılabilir.

Dediğimiz gibi parazitin türüne göre çok fazla belirti görmek mümkündür. Özellikle yavru kedilerde bağırsak parazitleri daha çok görüldüğünden karında şişlik, ishal, kusma ve kanlı dışkılama parazit kaynaklı olabilir. Buna dikkat etmek gerekir. Yavru kedilerde parazit kaynaklı enfestasyonlar çok daha şiddetli seyretmekte ve ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Kedilerde görülen iç parazitlerin en önemli belirtileri şunlardır.

  • Mama tüketmesine rağmen kilo alamama
  • Yavru kediler için büyüme geriliği
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Özellikle yavru kedilerde karın bölgesinde şişlik
  • İshal, kusma, kanlı dışkılama gibi sindirim sistemi belirtileri

Özetlemek gerekirse iç parazitlerin en büyük belirtileri (özellikle sindirim sistemine yerleştiklerinden dolayı) karın bölgesinde şişlik ve kilo kaybıdır. Özellikle büyüme dönemindeki kedilerde kilo kaybı olmayabilir ama bu kedilerde kilo alma azalmıştır veya durmuştur.

Öneriler

  • Parazitler tüm kedilerde her yaşta ve mevsimde görülebilir, bu nedenle her zaman bu bilinçte olmak ve bu durumu bilmek gerekir.
  • Parazitler hem kedinizin sağlığı hemde kendi sağlığınız açısından oldukça önemlidir. Düzenli olarak iç ve dış parazite karşı uygulamaları veteriner hekiminize yaptırmayı unutmayınız.
  • Kedinizin dışkısında veya kusmuğunda parazit gördüğünüzde hemen veteriner hekiminize başvurunuz. Aynı zamanda yukarıda saydığımız belirtilerde de yine veteriner hekime başvuru yapmanız doğru olacaktır.

Kedilerde iç ve dış parazitler ülkemizde oldukça yaygın olarak gözlenmektedir. Bunun en büyük nedenleri arasında kedi ve köpeklere çiğ et ve sakatat verilmesi sayılabilir. Bu konu hakkında sitemizde farklı konularda bilgiler vermekteyiz. Fakat yine de çok önemli bir konu olduğu için hatırlatmak istedik. Kedi ve köpeklerinize asla çiğ et ve sakatat vermeyiniz. Sadece evcil kedi ve köpeklere değil, sokak kedi ve köpeklerine de kesinlikle verilmemelidir.

İlgili Makaleler

67 Yorum

  1. Merhabalar, yaklaşık 3 haftalık yavru bir kedi buldum. Çok miyavladığı için eve aldım bulduğumda karnında aşırı belirgin bir şişlik vardı. Tuvaletini yapamadığı için olduğunu düşündüm başta zeytinyağı uyguladım, çok az yaptı. İnternetten araştırıp parazit olma ihtimalini görünce veterinere götürdüm ancak çok küçük olduğu için aşılama yapamayacaklarını söylediler, şurup verdiler. Ancak şişlik hala devam ediyor ve tuvalet problemi hala aktif, yapılabilecek başka bir şey yok mudur acaba? Ölmesinden korkuyorum.

    1. Merhaba, şuan bendede 3 haftalık bir kedi var aynı sorunu ve endişeyi bende taşıyordum. Parazitten çok şuan için tuvaletini yapamamasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Çünkü yavru kedileri belki görmüşsünüzdür, anneleri karın bölgesini yalıyor, bağırsaklarını harekete geçirmek için ve popişlerini yalıyor. Ben ilk kedimi ılık nemli pamukla her besledikten sonra masaj yapıyordum ve popişinede aynı şekilde sütün içinde zeytin yağı içirebilirsiniz, hatta ablamın şurubu vardı ameliyattan dolayı rahat tuvalete çıkabilmesi için ondan bir çay kaşığı içirmiştim ertesi gün baktığımda maşallah yeri batmıştı 🙂 Sizde bu şekilde her beslemeden sonra bu işlemleri yaparsanız işe yarar yapamazsanız ölebilir 🙁

      1. 3 haftalık kedi kendi kendine tuvaletini yapamaz. Annesi yaptırıyor onları uyararak.

  2. Biz de 1 aylıktan küçük bir kedi bulmuştuk şu an hala bakıyoruz 3 aylık oldu 🙂 Kabızlık problemidir o. Biz veterinere götürdük lavman (nasıl yazılıyor bilmiyorum kusura bakmayın) ondan yaptılar. Bağırdı baya poposu yara oldu biraz ama bir şeyi kalmadı 🙂 Hala sapa sağlam ayakta. Yeni bir kedi bulduk şimdi iki kedimiz oldu benim soruma da çözüm bulursanız sevinirim. Dediğim gibi git veterinere lavman yapınca geçiyormuş de. Yapsınlar bitsin 🙂

  3. Benim kedim henüz daha 3 aylık ve iç parazit çıktı. Şu an veteriner iç parazit ilaçlarını yaptı. Merak ettiğim konu bu durum tekrar eder mi? Yoksa tedaviden sonra tekrar olmaz mı?

  4. Benim kedim 5 aylık ve bugün sabah 9’da kuduz ve parazit aşısı yapıldı. Ama kedi kustu ve tuhaf tuhaf hareketleri başladı. Bizden korkuyor ikide bir kendisini kaşıyor ve tuhaf tuhaf sesler çıkartıyor. Acaba zehirlenme falan olmuş olabilir mi? Acil cevap atarsanız sevinirim.

  5. Merhaba, benim kedim çok kaşınıyor. Öyle ki kendini ısırıp, yalayarak tüylerini çıkartıyor. Bacakları neredeyse tüysüz kaldı, derisi görünüyor. Acaba neden kaynaklanıyor? Teşekkür ederim.

    1. Merhaba, bu durum çok ciddi bir durum ve birçok nedeni olabilir. Çeşitli parazitler ve diğer mikroorganizmalar buna neden olabileceği gibi daha farklı sorunlardan kaynaklı şekillenme ihtimalide söz konusudur. Mutlaka veteriner hekim kontrolü gerekmektedir.

      1. Merhaba bende bir şey sormak istiyorum. 2 aylık falan sokak kedim var. Ağzından su akıyor ve bazen karnı şiş halde duruyor. Pratik hapı verdim ama hala sadece yatıyor ve iştahı neredeyse yok diyebiliyorum. Ne yapacağımı bilmiyorum. Veterinere götüremiyorum, annesini görmeyince çok ağlıyor.

      2. Merhaba, bende yavru kedi sokakta buldum aldım. 3 gün sonra kendine geldi. Gözleri akıyordu göz damlası yaptım, burnu akıyordu burun damlası yaptım. Zannedersem lavantalı kum aldım ondan biraz tozu alerji yaptı. Şu an iyi 3-5 gün parazit döktü süt vermedim. İki defa Kontil şurup şırıngayla az dozaj içirdim. Hazır kuru mama ve yaş mama veriyorum. 12 gün oldu çok hareketli ama kaç aylık, günlük bilmiyorum. Çok oyuncu. Ne zaman aşı yaptırabilirim? Evde 4 yaşında oğlum var. Tüylerinden mikrop kapmaması için ne önerirsiniz?

  6. Benim 4 tene kedim var, erkeklerden birini kısırlaştırdım. Bir süre sonra anüsünden kurt dökmeye başladı. Acaba kısırlaştırıldığı için mi? Acil bir durum var mı?

    1. Merhaba, kısırlaştırma ile bu durumun alakası yoktur. Fakat kurt dökme varsa acil olarak iç parazit tedavisi gerekmektedir. Aynı zamanda iç parazit uygulamasını düzenli olarak yaptırmanızı öneririz.

  7. Ben birşey sormak istiyorum. Kedime iç parazit aşısı yaptırdık. Bir hafta oldu ama iki gündür hiç birşey yemiyor. Hep uyuyor ve karnına dokundurmuyor. Neden böyle olmuştur? Bilgisi olan paylaşabilir mi lütfen?

  8. Merhabalar, kedilerde tüy dökülmesini önleyecek bir mama modeli var mı yada öneriniz nedir? Hill’s Ideal Balance tahılsız ve Acana tahılsız ve balıklı kullandım. Fakat yinede dökülüyor. Mevsim geçişi sürecini aşan bir konu gibi artık. Avuç avuç tüy topluyorum. Sizce ne yapmalıyım?

    1. Merhaba, tüy dökülmesine karşı etkili olan profesyonel mama serilerden birinin yanında veteriner hekiminizin önerisi ile çinko tabletler veya özel vitamin, mineral tabletleri kullanabilirsiniz.

      1. Merhabalar, bir sorum olacak. Kedim 9 aylık bir kaç gündür pek iştahı yok ve ona dokunmama izin vermiyor. Elimi yaklaştırdığımda daha dokunmadan miyavlıyor ve kızıyor. Bu 2 gün sürdü. Ayrıca çok zayıfladı. Lütfen yardım edin, korkmaya başladım.

  9. Merhabalar, benim kedimde pire dışkısı gördüm ve veterinerden damla aldım. Ensesine damlattım. Aradan 2 hafta geçti ancak kaşınma devam etti ve petshoptan yine damla aldım. 2 gün sonra farkettim ki kedimin ensesinde yani damlayı damlattığım yerde tüy kalmamış, derisi görünüyor ve geniş bir bölgede bu şekilde. Sorun ne olabilir cevaplarsanız sevinirim.

    1. Kullanılan dış parazit damlaları bir kimyasal sonuçta ve deri yoluyla emiliyor. Bu kadar sık yapılması zarar vermiş olabilir diye düşünüyorum. Bir veterinere götürmeden kendi aklınız ile uygulama yapmamalısınız.

  10. İki aylık yavru kedimiz var. Geçen pazartesi parazitleri yapıldı. Fakat o günden beri ishal. Neden olabilir acaba? Acil cevap verirseniz sevinirim.

    1. Benimde kedim aynı. Sokaktan buldum 3 aylık bile yoktu. Ağzında salya akıyordu ben bildim parazit olduğunu ve veterinere götürdüm yok dedi. Tekrar götürdük her gün kanlı bir şekilde ishal ve bu hayvanda iç parazit var diyorum yok bu ishal yemek vermeyin diyor. Neyse şuan kedim 7 aylık. Geçen bir kustu kocaman parazit. Hiç oynamıyor yemek çok nadir yiyor. İştahı yok. Bugünde dışkısında 4 tane 4 cm büyüklüğünde parazit gördük. Veterinerin suçu götürmeme rağmen durumu çözemedi şuan daha kaç tane vardır içinde hayvanın onlardan Allah bilir. Yani demem o ki hemen götürün veterinere sonuç almazsanız başka veteriner seçin. Bu hayvanın hakkını ona helal etmiyorum. Kedim günden güne eriyor.

      1. Merhaba, bizimde kedimiz tıpa tıp aynı durumda, veteriner ilgilenip tedaviye başladı mı ve bizlere bulaşma ihtimali var mı? Bilginiz var mı sizin?

  11. Merhaba kedimde iç parazit vardı. Veterinerde muayenesini yaptırdık. Yalnız veterinerden geldikten sonra esnerken farkettim dilinde siyah bir leke var. Bu iç parazitten midir? Yoksa başka bir hastalığı var mıdır?

  12. Merhaba, 2 aylık kedim var. Ufak kurtçuk çıkardığını gördüm. Acaba ne yapmak gerekir? Parazit ilacı kullandım, 1 ay oldu. Ne yapmam lazım?

  13. Benimde 3.5 aylık British bir oğlum var. İlk karma aşısını yaptırdım ve lösemi için gideceğim gün ishal oldu. Doktoru adi ishale benziyor dedi ve sıvı mama verdi. Oğlum 100 gram kilo vermiş göründü. Çok üzüldüm, iştahsızdı, sıvı mamayı bile zorla yedi. Halsiz olduğu için kuru mama hiç yiyemedi. Bağışıklık sistemi çökmesin diye mamasını el değirmeninde çektim, yoğurda karıştırdım ve o şekilde yedirdim. Sıcak su kesesi koydum ve sıcak tutmaya çalıştım. 200 gram kilo aldı. Şu anda ercefuryl ve pro kolin diye ilaç kullanımı yaptım. Ayrıca 1 günde ishal geçti, 1 gün daha aynı ilaçları verdim ve kestim. İlaçları kesince tekrar ishal oldu. Ben ne yapacağımı bilmiyorum. Lütfen birisi bana yardımcı olsun. İlk kedim ve asla yeterli bilgiye sahip değilim.

    1. Ya ben de sizden bir şey rica etmek istiyorum. Bahçede baktığımız kediyi eve sahiplenmek istiyorum. 2 gündür çok halsiz, ishal yapıyor ve kusar gibi yapıyor. Ağzından bir şey gelmiyor veterinere götürecek param yok ve uzak olduğu için götürme kabı da yok. Kedilere uygun bildiğiniz bir ilaç türü var mıdır? Lütfen yazar mısınız?

    2. Canım ben kedilerim ishal olduğunda yağ ve tuz koymadan pirinç ve patatesi haşlıyorum. Blendırdan geçirip şırınga ile içiriyorum. İçine yağsız tavuk göğsü (İştahla yemesini istersen.) koyabilirsin. Bunu bana veterinerim öğretmişti. Kaç tane kedim iyileşti.

      1. Kusmaması için Metpamid kullan. Serum tarifi vereceğim; 2 litre suya 1 yemek kaşığı şeker 1 çay kaşığı tuz koy, çalkala, sık sık şırıngayla içir. Largopen (antibiyotik) günde 2 kez, birer çay kaşığı içir. Vitamin olarak Sanasol şurup içir. Benim anladığım kedin gençlik hastalığı olmuş.

  14. Merhabalar benim 5 aylık kedi dün gece sokakta kayboldu. Bu sabah 9’da bulundu. Kendisi geldiğinden beri kusuyor. Kaybolmadan önce yemekte kalan kıymaları vermiştim onun gibi kusuyor. 5-6 aydır bakıyorum ilk defa oldu. Sizce nedendir? Sokakta kaldığı için üşütmüş olabilir mi? İyileşmesi için bir şey yapılabilir mi? Lütfen yazın.

  15. Merhaba, 4 aylık bir kedim var. 2 gün önce kustu ve aşırı salya akıtmaya başladı. Ertesi gün tamamen iyileşti ama aynı durum tekrar etti ve veterinere hemen götürüleceğim bir yerde değilim maalesef. Şu an yapabileceğim bir şey var mı? Yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Eğer kediniz salya şeklinde beyaz (şeffaf) kusuyorsa hiç bir sorunu yoktur. Sadece midesine kaçan tüyü çıkartmaya çalışıyor olabilir. Bunun içinde bol su içip kusması gerekir.

    2. İç parazitlenme olma ihtimali yüksek, veterinere götürmeniz çok önemli. Bizim kedi de iç parazitten öldü.

  16. Merhaba, 3 tane kedim var dışarıda gezerler arada. Aşılarını çok düzenli yaptırırım. En son dış paraziti bir ay önce oldu. Bugün kedilerimden birinin poposunda iki tane beyaz susam şeklinde bir şey gördüm. Yattığı yere baktım bir sürü dökmüş. Daha önce parazit döktü. Bu canlı bir şeye benzemiyor. Ne olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim.

  17. Bana da yardımcı olabilir misiniz? Sokak kedisi var. Bahçemiz de yaklaşık 1 ay falandır bakıyorum. 2 gündür iştahsız miyavlamıyor. Arada kusar gibi yapıyor ama gelmiyor. Yavrudan az daha büyük, ishali var dün gördüm, rengine dikkat etmedim. Veterinere götürecek param yok, kaldım ortada. Çaresizlik kötü bir şey, bilgisi olan yardım etsin lütfen.

  18. Merhaba, benim 1.5 aylık bir kedim var. Birden komaya girmiş gibi yatmaya başladı, şırıngayla zor besliyorum. Veteriner bugün iç parazit olduğunu söyledi ve aşı yaptı. Kedim idrarını yaptı ama kakasını yapmadı. Veteriner ya paraziti atıp kendine gelir ya da kaybedebiliriz dedi. Bana onu sıcak tutmamı ve 3-4 saatte bir süt tozu karışımı vermemi söyledi. Bu kedimin iki tane de kardeşi var. Veteriner onlara da kesin bulaşmış olduğunu söyleyerek bana şurup yazdı. Benim merak ettiğim konu; paraziti atabilmesi için ne yapmam gerekiyor?

  19. Merhaba, 3 hafta önce kedi buldum. 2 aylık çok küçük gözleri açık ama tam belirgin değil, annesi yok. Kedi tozu aldım şırınga ile yedirmeye çalışıyorum yemiyor, çiğ et veriyorum yiyor. Tıksırıyor ve sadece arada çok çok nadir öksürüyor. Lavabosunu falan normal yapıyor, burnu akmıyor, zorla aldığım süt tozunu içirsem iyileşir mi?

    1. 2 aylıksa zaten sütten kesilme vakti gelmiştir. Et yiyorsa yedirin. Ancak ya tavuk kaburgasını dikkatli şekilde küçülterek etiyle verin ya da kalsiyum karbonat ile yeterli kalsiyum almasını sağlayın. 5 gr tavuk karaciğeri de diğer vitaminleri sağlar. Ayrıca B vitamini ve E vitamini takviyesi yapmanız lazım. Yumurta sarısı da verebilirsiniz. Ya da hazır yaş mama veya kuru mamaya alıştıracaksınız. Kedi sütü yerine keçi sütü tavsiye ederim. Onlar için daha içilebilir oluyor.

  20. Merhaba kedim 1 ay önce iç ve dış parazit aşılarını oldu. Fakat daha 1 ay olmasına rağmen poposunda bir tane kurt buldum. Ne yapmalıyım?

  21. Merhaba, bir yasında erkek bir kedim var. Kısır bir kedi. Kedim yaklaşık bir ay önce kusma ve iştahsızlık yaşadı. Veterinere götürdüm tüm testleri yapıldı, sorun bulunmadı. Bir hafta serum ve vitamin iğneleri vuruldu sonra aradan bir ay geçtikten sonra yine kusma ve iştahsızlık başladı. Yine veteriner aynı tedaviyi uyguladı ama aradan bir hafta geçmeden aynı sorunları yine yaşıyoruz. Ne yapabilirim ben bu durumda? Tüm testleri yapıldı. Hiç bir sorun almadığını belirtiyorlar.

  22. Merhaba, henüz gözleri açılmamış 3 yavru var. Evde süt annemde var ama yavruların karınları sert gibi geldi bana. 3 yavrum daha var onlar 1 ayı geçti. Arada süt veriyoruz, anne sütüne denk olandan. Karın şişlikleri neden olabilir?

    1. Direk olarak ölür diyemeyiz ama bu durumun hem kediniz için hemde sizler için riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak iç ve dış parazit kontrollerini önermekteyiz.

  23. Merhaba 2 aylık bir kedi sahiplendim ve o gün alırken iç ve dış parazit aşıları yapıldı. Gün içinde kustu ve çok halsizdi ertesi günü tuvaletinde kan oldu. Veterinere götürdüm; iğne vurdular ateşi düşünce iyi beslememiz gerektiği söylendi. Akşamı çok iyi oldu, yedi, oynadı normaldi, gece ishal kan yaptı sonra yine kan ve kan pıhtı parçası yaptı. Sabaha karsı sabah veteriner açılır açılmaz götürdüm. Serum takıldı ve tahlil yapılması gerektiği, viral enfeksiyondan şüphelendikleri söylendi ama çok fazla masraflı tedavi aldığınız veterinere götürün dedi oraya götürdüm baktı üç gün bizde kalsın iyileşir merak etmeyin dedi biraz burun akıntısı vardı. İştahsızlık, halsizlik, ishal, kan bir de her veteriner farklı bir şey söylüyor. Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım; viral enfeksiyon mu veya üç gün antibiyotik tedavisi uygulayıp verirlerse iyileşir mi ilk defa bir hayvan sahiplendim tecrübem yok iki günde 700 TL’ye yakın bir masraf oldu. Böyle giderse ne yapacağımı bilmiyorum. Yönlendiren yok gözümün önünde canının yanması moralimi bozuyor. Kaç gündür gece gündüz veterinere gidiyoruz. Başına gelen var mı? Varsa bu hastalık kalıcı mı? Geçer mi?

  24. Yavrumuzun patisi şişti, iltihap toplamış patladı, minik bir delik açıldı. Neden iltihaplanır?

  25. Merhaba, iyi günler. Size sorum; kedimin kafası titriyor ve sadece bir patisi titriyor. Acaba bu sorunun sebebi nedir?

  26. Merhaba kedim 3 aylık iki gündür hapşırmaya benzer öksürüğü var. Geçer diye düşündüm fakat geçmedi. İnternetten araştırdım iç parazitten dolayı dediler. Bilgisi olan varsa yardım edebilir mi? Teşekkür ederim.

    1. Bu durum iç parazit kaynaklı olabilir ama bu ihtimal düşük bir ihtimal, altında yatan başka neden olabilir. Detaylı bir muayene gerekmektedir.

  27. Ya benim de kedim 7-8 belkide 9 aylık tam bilmiyorum yani, benim kedim bir kaç gündür salya akıtıyor ve halsiz gibi duruyor. Belini yalayamıyor, sadece patisinin üstünü yalıyor. Neden acaba cevap verir misiniz lütfen?

  28. Merhaba, 10 gün önce sokaktan ölmek üzere bir kedi sahiplendik görenler 1 aylık diyor baya küçük çünkü ilk geldiğinde yıkadık çok kirliydi ama yıkanmaması gerekiyormuş ilk tecrübemiz. Dış parazit için doktora götürdük yapıldı ve mantarları da var bir sürü yerinde onun için batikon ve mantar kremi kullanıyorum. Pazartesi günü de iç parazit için gittim ishali vardı aşı hem parazit için hem antibiyotik yapıldı ateşi ölçüldü normal çıktı hap verildi sonrasında ishali geçti fakat bugün cuma ve dün perşembe gecesi fark ettim ki kanlı ishal yaptı farklı bir veterinere götürdüm parazit atıyor olabilir gözlemle yarın getir devam ederse dedi. Şu an halsiz bir şekilde yatıyor endişeliyim bu normal mi?

  29. Merhaba köpeğim 1 yaşında, fino, erkek kanlı idrar yaptığını fark ettim bugün. Halsizlik var ve yemek yemiyor. Üşütmüş olabilir mi acaba yada nedeni ne olabilir? Çok endişeliyim.

  30. 3 aylık kedime iç parazit hapı ve dış parazit damlası yapıldı. Sanırım ensesinden patisi ile yaladı ve ertesi günü zıpır zıpır olan yavru ayakta duramıyor hiçbir şey yemiyor ve sürekli yatıyordu. Veterinere götürdük ateşi çıkmış, ateş düşürücü ve antibiyotik yapıldı. Hala halsiz elimle zar zor yaş mama yediriyorum, bol su içiyor tuvaletini yapıyor ama kendisi yemiyor ve sürekli yatıyor.

  31. Merhaba, sayın hocam. Öncelikle evim müstakil olduğu için bahçemde 8 tane kediye bakıyorum. Evim de 1 tane kedim var ve hamile. 6 gün önce yavru bir kedi kapımda baygın bir şekilde yatıyordu. Malum havalar soğuduğu için ve kedicik de çok ufak olduğu için eve aldım. Yavru kedi de çok pis bir koku vardı önce güzelce ılık suyla yıkayıp kuruladıktan sonra kaynattığım keçi sütüne cici bebe koyup soğuduktan sonra enjektör yardımı ile besledim. Kedi de ki koku gitmediğini fark ettim. Kucağıma aldığım da ağzından çok pis bir koku geliyor ve kemikleri elinize batacak şekilde hissettiriyordu. Aç kaldığı için zannettim ve evde bakmaya devam ettim. Bu arada benim hamile olan kedim de acayip bir değişim fark ettim. Halsizlik, gece yatarken öksürme hırıltılı nefes alma ve son 2 gündür sürekli takip ediyorum, ağzından salya geliyor, gözleri sulanıyor, iştahında azalma ve yemek yerken boğazına takılma gibi değişik bir durum var. Ve ağzı da sokakta bulduğum kedi gibi kokmaya başladı. Bunları uzun uzadıya yazıyorum özrümü kabul edin. Yaşadığım şehir küçük bir şehir ve besi hayvancılığı üzerine olduğu için bu tür hayvanlardan anlayan, anlasa da net bir sonuç çıkartacak veteriner yok. Ne bir test yaptırabiliyor, ne bir film, ne de kan sonuçları alabiliyorum. Lütfen ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz? Hayvanımı 2 gündür böyle görünce canım yanıyor. Tekrardan kusura bakmayın.

    1. Merhaba, kedilerde üst solunum yolları ile ağız ve burun kısımlarını etkileyen ciddi bulaşıcı enfeksiyonlar olmaktadır. Muhtemelen bulaşıcı bir enfeksiyöz hastalık söz konusu, mümkün olan en kısa sürede bir veteriner hekime başvurmanız iyi olacaktır.

  32. Merhaba, kedime iki gün önce karma aşısını yaptırdım. Dünde kanlı ishal gördüm. Yan etkisi midir? Ciddi bir şeyi var mıdır?

  33. Merhaba, İran kırması erkek kedim var. 15 gün önce halsizlik ve iştah kesikliği ile birlikte karnında şişme meydana geldi. Veterinerimize götürdüm. Grip dedi ve tedavilerini iki gün yaptı. Düzelmeyince tekrar götürdüm ve karnının çok şiştiğini söyledim. FIP hastalığı olduğunu, öleceğini ve istersek ötenazi uygulayabiliriz dedi. Kabul etmedik ve başka veterinere götürdük. Ultrasonla baktı ve karnının su dolu olduğunu ama organlarda bir sıkıntı olmadığını söyledi. Corona virüsü olabilir dedi. 5 gün tedavi uygulandı. Şırıngayla zorla besledi. Beşinci günün sonunda siyah su şeklinde kusma oldu ve veteriner artık öleceğini söyledi ve tedaviyi bıraktı. Şu an su da dahil hiçbir şey yemiyor, yürürken düşüyor, ağzını açamıyoruz. Dudak kenarında yara var. Hiçbir test yapılmadan FIP teşhisi konuldu. Ne yapabilirim?

  34. Merhabalar 2 senedir benimle olan kedim var ilk defa pirelendi ve fark eden kadarda eve yayılmışlardı. Evi ilaçladık, dezenfekte ettik kedimize de hekim tarafından parazit damlası yapıldı fakat evde hiçbir şey olmamasına rağmen tekrar üzerinde pireler vardı. Bir hafta sonrada tekrar dış parazit damlası yaptık, 2 gün oldu hiçbir şey yoktu. Fakat bu sabah üzerinde bir tane pire vardı evi de 2 defa ilaçladık parazit damlası ise yaramıyor mu neden halen üzerinde pire var? 20 gün oldu, 2 defa ev ilaçlandı, 2 defa kedim parazit ilacı aldı. Nasıl kurtulacağız acaba?

    1. Öncelikle kedinizin nerelere girip çıktığını iyi bilmelisiniz. (Dışarı çıkıyor mu? Çıkıyorsa, nerelere girip çıktığını biliyor musunuz?) Girdiği yerden kaynaklı olarak ta pireleniyor olabilir.

  35. Merhabalar, iki kedim var. Rahatsız olan kedim 9 aylık; kakası aşırı kokuyor, aşırı tüy döküyor ve iştahı da neredeyse hiç yok, çok zayıfladı, zorla yemek yediriyorum, sürekli uyuyor. Ne olabilir sebebi sizce?

  36. Merhabalar, benim üç tane 5 aylık kedim var. Onların annesi parazitliyken onları emzirdiği için onlara da parazit bulaştı. Şu an dışkıladığı yerden parazit çıkıyor. Ne yapmalıyım? Ayrıca bu parazitler insana da bulaşır mı veya yan etkileri olur mu?

    1. Parazitler insana bulaşır yan etkileri olur, zaten hayvan beslemede riskli olan durum budur. Bunun önüne geçebilmek için düzenli iç ve dış parazit mücadelesi yapılmalı. Veteriner kliniğe başvurarak iç ve dış parazit tedavilerini çok kolay bir şekilde yapıp kurtulabilirsiniz, hekiminiz gerekli bilgiyi verecektir.

  37. Merhaba benim kedim yaklaşık 6 aylık, bugün üstünde küçük bir böcek fark ettim ve birkaç gündür de kaşınıyor. Ne yapmalıyım?

    1. Merhabalar, küçük böcek olarak bahsettiğiniz muhtemelen dış parazit olabilir. Bunun için veteriner kliniğine başvurup hekimin tavsiye ettiği dış parazit damlasıyla kesin çözüme ulaşabilirsiniz. Zaten düzenli olarak devam edilmesi gereken bir tedavidir.

  38. Merhabalar benim kedim 2 aylık yakın zamanda parazit ve karma aşısını oldu. 3-4 gündür arka bacaklarında ve kuyruğunda küçük bir bölgede deri pullanması oldu. Ne yapmalıyım?

    1. Bazen enjeksiyon yapılan bölgede bu durum şekillenebiliyor. Takip etmenizde fayda var. Maalesef bazen bu bölgede, küçük bir alanda tüy dökülmesi kalıcı olabiliyor.

  39. Merhaba, kedim 2 yaşında dış parazit damlasını petshoptan alıp yapıyorum, yaptığım halde gitmiyor ve en son yaptığım parazit damlasından sonra daha da çoğaldı. Ne yapmam gerekiyor?

    1. Açıkcası piyasada çok fazla ilaç var ve etkinlikleri de farklı… Bu tarz uygulamaları petshop yeriner veteriner hekimler ile görüşmeniz gerekiyor. Aksi halde sonuç alamama ve kedinize zarar verme ihtimaliniz var.

  40. Merhaba, benim bir çift kuşum var ama dişi kuşum uçamıyor, uçsa da az miktarda direk düşüyor ve 6 aydır beraberler hala bir yumurtlama olmadı. Sebebi ne olabilir?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu