Kedilerde Kanlı Dışkının Nedenleri ve Tedavi Seçenekleri

Kedilerde sıklıkla gördüğümüz problemlerden birisi olarak kanlı dışkı yapmayı sayabiliriz. Kedilerde kanlı dışkılamanın birçok sebebi vardır. Bazı sebepler basit sayılabilir ama genellikle kanlı dışkının sebebi ciddidir ve tedaviye zaman kaybetmeden başlamak gerekir. Aynı zamanda kanlı dışkıyı değerlendirirken diğer faktörleri de göz önünde bulundurmak gerekir. Yani kanlı dışkılama ile beraber ishal, kabızlık gibi başka sindirim sistemi problemleri veya yüksek ateş, iştahsızlık, halsizlik gibi genel problemler görülüyor mu, bunu iyi bir şekilde değerlendirmek gerekir.

Genellikle kanlı dışkılama ishal ile beraber görülür. Fakat şunu net olarak belirtmemiz gerekir ki her kanlı dışkılama probleminde ishal olmak zorunda değildir. Örnek olarak kabızlıkta sindirim sisteminin son bölümü tahrip olacağı için kan görülme ihtimali ciddi anlamda vardır. Yine kedilerde kanlı dışkılamayı değerlendirirken kanın durumuna da bakmak önemlidir. Yani dışkı ile beraber gelen kan taze kan mı, yoksa artık bozulmaya başlamış bir kan mı bu duruma bakmak gerekir.

Kedilerde Kanlı Dışkının Nedenleri

İç Parazitler

Özellikle sindirim sisteminin son bölümüne yerleşen iç parazitler kedilerde kanlı dışkılamanın en önemli sebepleri arasında sayılabilir. Genellikle kancalı kurtlar bu probleme sebebiyet veriyor olsa da başka bazı parazitler kedilerde sindirim sistemi duvarını tahrip ederek kanamasına, dolayısı ile dışkıda kan görülmesine sebep olur.

Viral Enfeksiyonlar

Viral enfeksiyonlar aşıları henüz yapılmamış ve bağışıklık sistemi oturmamış olan yavru kedilerde çok daha şiddetli seyretmektedir. Kedilerdeki kanlı dışkılamanın önemli nedenleri arasında sayılabilir. Genellikle ishal ile birlikte görülür. Viral enfeksiyondan kaynaklı olan kanlı dışkılama probleminde bu problem ile beraber iştahsızlık, kilo kaybı, halsizlik gibi genel belirtilerde çoğunlukla görülür.

Kabızlık

Yine önemli nedenlerden birisidir. Kabızlık sırasında sindirim sisteminin son bölümü hasar görebilir. Ikınma ile beraber bu hasar artar ve kanamalar oluşabilir. Bu durumda dışkı ile beraber kan görülür. Bu tarz sorunlarda genellikle taze kan dediğimiz kırmızı, bir yer kanamış gibi görüntüye sahip kan görürüz.

Pıhtılaşma Bozuklukları

Pıhtılaşma bozukluklarının birçok sebebi vardır. Bu bozukluklar ile beraber vücudun dolaşım sisteminde çeşitli arızalar görülebilir. Bu tarz bir problem varsa kanlı dışkı görme ihtimalimiz olacaktır.

Tümörler

Özellikle sindirim sistemine ve sindirim sisteminin son bölümüne yerleşen tümörler çeşitli derecelerde kanamalara sebebiyet verebilmektedir. Bu kanamalar sonucunda dışkı da kan görebiliriz.

Yabancı Cisimler

Kedilerde sık gördüğümüz problemlerden birisidir. Kediler yabancı cisimler ile oynamayı severler ve bazen bu cisimleri yutabilirler. Bunun yanında kedilere verilen özellikle tavuk kemikleri yabancı cisimler ile aynı etkiye sahip olabilir. Yani sindirim sistemine giren herhangi bir kesici, delici cisim çeşitli derecelerde ve türde kanamalara sebep olur ve bunun neticesinde dışkıda da kan görürüz.

Kedilerde Kanlı Dışkının Belirtileri

Tabi ki en önemli belirti dışkıda kan görmemizdir. Dışkıda gördüğümüz kan çeşitli derecelerde olabilmektedir. Bazen dışkı üzerinde birkaç damla taze kan görürüz. Bazense dışkının tamamının kahverengi renk almış, bozulmuş kan ile kaplandığını görürüz. Bunlar oldukça önemlidir. Neden olan faktörü bulabilmek için bu bilgiler oldukça değerlidir. Veteriner hekiminiz ile görüştüğünüzde mutlaka bu bilgileri doğru bir şekilde paylaşmanız gerekir.

Altında yatan nedene göre farklı belirtilerin görülmesi de muhtemeldir. Genellikle kanlı dışkılama ile beraber ishal, kabızlık, kusma, iştahsızlık, halsizlik, kilo kaybı gibi belirtiler görülür. Bunları da değerlendirmek gerekir.

Kedilerde Kanlı Dışkının Tedavisi

Öncelikli olarak nedeni belirlemek gerekir. Nedeni belirledikten sonra uygun bir medikal veya cerrahi tedavi veteriner hekim tarafından uygulanacaktır. Nedenin doğru olarak belirlenmesi oldukça önemlidir. Bu sayede çok daha doğru bir hızlı bir şekilde tedaviye başlanmış olur.

İç parazit, viral hastalıklar, pıhtılaşma bozuklukları gibi sebeplerden kaynaklı olan hastalıklarda genellikle medikal tedavi tercih edilmektedir. Yabancı cisim ve tümör kaynaklı olanlarda ise cerrahi tedaviler uygulanabilir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Kedim çişini başka yerlere yapmaya başladı, hiç yapmazdı. Kısırlaştırdık, neden böyle yapıyor?

  2. Merhaba, 6 aylık bir kedimiz var. Şu an kakasında sürekli kan var, taze kan ve boğazında iki tane şişlik var. Yemesi ve içmesi normal, iştahlı bir kedi, diğer kedimizle sürekli oynuyor, çok hareketli…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu