Kedilerde Konjonktivit Hakkında Bilgi

Genel olarak canlılarda en sık görülen göz problemlerinden birisi konjonktivit dediğimiz problemdir. Kedilerde de durum bu şekildedir. Konjonktivit kısaca, gözün konjonktiva dediğimiz kısmının enfeksiyonu ve iltihaplanması yani yangısıdır.

Kedilerde Konjonktivit Nedenleri

Kedilerde konjonktivit için birçok neden saymak mümkündür. Başlıca nedenlere dediğinecek olursak alerjik kaynaklı olanlar ilk sırada yer alır. Polenler, koklama esnasında temas edebilen otlar, temizlik malzemeleri gibi birçok faktör alerjiye neden olabilir. Ajerji aslında konjonktivit için genelde başlangıç aşamasını oluşturur. Sonrasındaki enfeksiyon tam anlamı bu sorunu ifade eder.

Alerji dışında çeşitli nedenler ile göze enfeksiyon bulaşması neticesinde konjonktivit oluşması muhtemeldir. Göze herhangi bir steril olmayan yabancı cisim teması, diğer kedi veya canlıların göz ile teması, mikroorganizma kaynağı olabilecek yer türlü temaslar, kirli sular, uygun olmayan şartlarda göz temizliği yapılması nedenler arasındadır.

Yine göz ile ilgili ortaya çıkacak bazı doğmasal anomalilerde kronik konjonktivit nedeni arasında sayılır.

Konjonktivitin etkeni; bakteri, virüs veya mantar olabilir.

Kedilerde Konjonktivit Belirtileri

En büyük belirti gözün konjonktiva kısmının kızarması, sulanması ve gözden akıntı gelmesidir. Hastalığın şiddeti, etkenin türü ve patolojik özelliğine göre kızarıklığın derecesi değişebilir. Yine aynı nedenlere bağlı olarak akıntının rengi, kıvamı ve şiddeti de değişebilmektedir.

Genelde hafif kızarıklık ile başlar ve kızarıklık giderek artar. Sonrasında şeffaf bir akıntı görülür. Müdahale edilmediği takdirde genelde akıntı şiddetlenir ve daha koyu ve sarımsı bir hal alır.

Gözde kısılma meydana gelebilir. Bazı durumlarda kaşıntı da şekillenebilmektedir.

Nadir olarak genel durumu da etkiler. Yüksek ateş, halsizlik, iştahsızlık görülebilir.

Resim: Sağ taraftaki gözde konjonktivit görüyorsunuz.

Kedi Konjoktivit Belirtileri

Kedilerde Konjonktivit Tedavisi

Neden olan etkene, şiddete göre farklı uygulamalar yapılabilir. Genelde lokal göz ilaçları ile çözüm üretilmektedir. Alerji kaynaklı olanlarda alerjiye karşı göz damlaları kullanılabilir. Yine kortikosteroid ve antibiyotikler kullanılabilir.

Eğer doğmasal bir anomaliden kaynaklı ise genelde çözüm operasyon ile anomalinin düzeltimesi ile bulunur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu